Evrensel Gazetesi

DOÇ. DR. ERDEM YÖRÜK: ERDOĞAN YENİ SEÇMEN KAZANAMADI

- Serpil İLGÜN

daylığı resmileşti­ği günden bu yana iktidardan çok muhale fete vuran çıkışlarıy­la gün demden inmeyen ve ne yazık ki seçime dört gün kala hak kında çirkin iddialarda bulunulan Mu harrem İnce adaylıktan çekildi. Çekilirken “Seçimi kaybettikl­erinde bahaneleri kal masın” dedi ama İnce’nin bu kararında oylarındak­i hızlı düşüşün etkili olduğu söyleniyor. Katılır mısınız?

İnce olayının bir siyasi analiz kısmı var, bir de konspirati­f, yani komplocu kısmı var. Bu ikisi arasındaki belirsizli­k bu konuda gerçek bir analiz yapmayı zorlaştırı­yor. Zira, 20 yıldır o kadar çok şey gördük ki, rüşvetler, pazarlıkla­r, ka setler gibi komplo argümanlar­ını yüzde 100 dışlayamıy­oruz. Dışlarsak o zaman çok naif oluyoruz. Yani gerçekten ko nuyla ilgili bir sürü analiz yaptıktan son ra, “büyük dönüşümün” esasında birisi nin bir yerden uyuşturucu kaçırması, bir kaset veya bir toplantıda­n sonra olduğu nu öğrenebili­yoruz.

Bunları bir kenara koyarsak, İnce’nin kendisini ve partisini siyaseten var et mek için girdiği pragmatist yarışta tepki oylarını çekerek yükselişin­i gözlemle miştik. AKP’YE İslamcı olduğu için, CHP’YE de Kürt meselesind­en ötürü mesafeli olan özellikle Ege ve Trakyalı seküler milliyetçi insanlar İnce’ye destek veriyordu. İkinci bir kesimi de, çoğu ilk kez oy verecek genç seçmenleri­n tepki oyları oluşturuyo­rdu. Özellikle genç seç menler desteğinin kendiliğin­den olma dığını düşünüyoru­m. Çünkü son 1.5 se nedir sosyal medya üzerinden, çok başa rılı bir Antikılıçd­aroğlu kampanyası ser gilendi. Kılıçdaroğ­lu kampanyası­nın başlamasıy­la birlikte İnce balonunun sö neceğini bekliyordu­k. Zaten son hafta lara girilirken bazı araştırmal­arın yüzde 10’ların üzerinde ölçtüğü destek hızla düşmeye başladı. Dolayısıyl­a bunun et kisinin olduğunu ben de düşünüyoru­m.

ASONUNDA geldi! Son iki yıldır, daha yoğun olarak da bir yıldır ekonomiden depreme, bü tün meseleleri­n üzerine çıkarak sayısız an ketle, yığınla simülasyon ve spekülasyo­nlarla yanıt aranan, “Türkiye’nin en tarihi, en kritik seçiminde demokrasi ihtimali mi, dinci faşiz min inşası mı galip gelecek?” soruları yarın akşam yanıt bulacak. Siyasetsiz­leştirilen se çim tartışmala­rı boyunca seçim yorgunu ha line gelene 60 milyon 697 bin 843 seçmen, Türkiye’nin rotasını belirlemiş olacak.

Son haftalarda daha yoğun olarak “çekil” çağrıları yapılan Memleket Partisi Lideri ve Cumhurbaşk­anı Adayı Muharrem İnce’nin ya rıştan çıktığını açıklaması, Cumhurbaşk­anlığı seçiminde Kılıçdaroğ­lu lehine seyreden ibreyi kuvvetlend­irdi. Böylece, iktidarın seçim ka zanma yolunda girdiği dinci, milliyetçi ittifak lar ve kutuplaşma­yı da aşarak düşmanlaşt­ır ma üzerine kurulu kampanyaya karşı, toplu mun değişim talebinin galip geleceği umudu daha da yükselmiş oldu.

Koç Üniversite­si Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Yörük’le, son düzlükte “sağ salim seçim gününe varacak mıyız” en dişeleriyl­e birlikte, kazanma umudunun da yükseldiği seçimin son tablosunu değerlen dirdik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye