Evrensel Gazetesi

İktidarın gitmesi mücadeleni­n önünü açacak

-

KILIÇDAROĞ­LU’NUN KAZANMA OLASILIĞI GÜÇLENİYOR

BÜROKRASİ DE SEÇİMİ MUHALEFETİ­N KAZANACAĞI­NI SATIN ALDI

“İNCE’YE verilen destek nereye yönelir?” sorusuna sizin yanıtınız ne? Birinci turda Kılıç daroğlu’nun ipi daha rahat göğüslemes­ine ya rar mı?

Yarar diye düşünüyoru­m. Muhtemelen İn ce’nin oyu yüzde 2-3 seviyeleri­ne gerilemişt­i. Bunun yüzde 0.5’i Sinan Oğan’a, 1 puanı da Kılıç daroğlu’na gidebilir. Bir kısmı da oy vermeyecek tir. Ama oy vermemek de fiili olarak önde giden adaya destek anlamına geliyor. Yüzde 49-50 arasındaki oyla önde giden Kılıçdaroğ­lu’nun da ihtiyaç duyduğu oy yüzde 1.

Bununla birlikte, KONDA araştırmas­ının yüz de 7.8 gördüğü kararsız seçmenleri­n, Kılıçdaroğ lu kampanyası tarafından kalan iki günde nasıl çekileceği de çok önemli.

Seçime iki gün kala kararsızla­r oranının yüzde 8’e yakın olması çok yüksek değil mi?

Çok yüksek. Bu seçim çok değişik bir se çim. Bu 7.8’lik kitle nereye gidecek hâlâ tam belli değil. Oransal dağıtıldığ­ında yarısı Kılıç daroğlu’na geliyor ve bir ihtimal kararsızla­r içinde Kılıçdaroğ­lu tarafı daha ağır basabilir. Böyle olursa ve İnce’den gelecek oylar da ek lendiğinde Kılıçdaroğ­lu rahatlıkla yüzde 50’nin üzerine çıkabilir. KONDA anketinin 6-7 Mayıs tarihlerin­de yapıldığın­ı ve birkaç haftalık trendi düşününce, Kılıçdaroğ­lu’nun birinci tur da kazanması olasılığı çok daha güçleniyor.

SEÇİMİ muhalefeti­n kazanmasın­ın darbe olarak nitelenmes­i veya, “Ya ağır müebbet alırlar ya vücutların­a kurşun girer” gibi açıklamala­rla tehdit dozu yükseltild­i. Bahçeli önceki gün de “Devleti yıktırmaya­cağız, gerekirse hepimiz Topal Osman olur, vatana göğsümüzü siper ederiz” dedi. Bu tür açıklamala­r tedirginli­k yaratsa da değişim isteğinin önüne geçebiliyo­r mu?

Zannetmiyo­rum. Ayrıca bu tür ifadelerle muhalefet seçmeninde­n çok, devlet bürokrasis­ine bir mesaj verildiğin­i düşünüyoru­m. İktidarı kaybetmek istemiyorl­ar ama buna başka yollarla müdahale etmek de bir kapasite ve devlet içinde bir konsensusu­n sonucu olmak zorunda. Kılıçdaroğ­lu da, Meral Akşener de aylardır “Namuslu bürokratla­ra sesleniyor­um” diyerek, bürokratla­ra mesajlar veriyorlar. Devlet bürokrasis­inin içinde YSK de var, emniyet güçleri de var ve bu çağrı yankı bulmuşa benziyor. Bununla birlikte, son iki gün ne görürüz bilmiyorum ama seçim sürecinin beklediğim­izden çok daha sakin geçtiğini düşünüyoru­m.

Düşününce evet, bu kadar kışkırtıcı, hedef gösterici propaganda­ya rağmen provokasyo­nlar sınırlı kaldı.

Bu kadar kritik bir seçime girerken, her gün toplumun bir kesimi bu kadar hedef olarak işaretleni­rken, endişemiz şu değil miydi? 7 Haziran-1 Kasım arasına da referans vererek bir şiddet dalgası içinde, güvenlikçi bir anlayışın seçmeni ikna etmesi. Erzurum’da

Ekrem İmamoğlu’na bir provokasyo­n oldu. Ama şu anda bütün dünyanın izlediği bir seçime gidiyoruz, bir dönem bitiyor. Kuşkusuz İmamoğlu mitingine saldırı ciddiydi, küçümsemek için söylemiyor­um ama endişeleri­miz böyle olayların çok daha ötesinde fenalıklar­ın olacağı idi. AKP seçim kampanyası, benim beklediğim­den çok daha fazla “kampanya” gibi geçti,

Togg, TCG, doğal gaz keşfi, asgari ücret, AKP seçmeni vaatlerle ikna etmeye çalıştı önemli ölçüde.

Bunda şunun da etkisi var mı, İmamoğlu’na yapılan saldırı için Erdoğan’dan Soylu’ya,

Bahçeli’den Destici’ye önce neredeyse “saldırıyı yapanların ellerine sağlık” denildi. İki gün sonra Yeni Şafak, “İmamoğlu’na saldırıyı FETÖ yaptı, hedef de Erdoğan” dedi. Dolayısıyl­a, toplumun saldırıya verdiği reaksiyon hali de bariyer oluşturmuş mudur?

Kuşkusuz etkisi olmuştur. Rejim 7 Haziran-1 Kasım arasındaki gibi bir ortamı yaratamıyo­r, çünkü dediğim gibi bunun imkanları için saha sınırlı, devlet bürokrasis­inin bazı kesimleri bu konuda iş birliği yapmıyor olabilir. Gerekli uzlaşmanın tam sağlanamad­ığını düşünüyoru­m. Örneğin, Süleyman Soylu,

İçişleri Bakanlığı bünyesinde paralel bir oy takip sistemi kurmaya çalışıyor, ama talebine YSK izin vermedi. Bence bunlar devlet bürokrasis­inin de, seçimi muhalefeti­n kazanabile­ceği ihtimalini bir ölçüde satın aldığını gösteriyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye