Evrensel Gazetesi

ERDOĞAN DESTEKÇİLE­Rİ DUYGUSAL AÇIDAN STABİL

-

GEÇTİĞİMİZ günlerde Koç Üniversite­si bünyesinde “Polıtus Türkiye panoraması: Seçimlere girerken han gi seçmen ne hissediyor, neyi konuşuyor” başlıklı bir araştırma yayımladın­ız. Araştırma, seçmenler arasın da en yoğun hissedilen duygunun öfke olduğunu ortaya koyuyor. En çok hangi mesele seçmenin öfkesini çekiyor?

Öfke, ekonomi veya dış politikada­n ziyade, en çok adalet meselesind­e yoğunlaşıy­or. Bunun da bir sürü sebe bi var, Türkiye sürekli olarak endişe verici olayların olduğu bir yer, dolayısıyl­a muhalefet seçmeninin bir sürü şe ye öfkelenmes­i için bir sürü sebep var ama Kılıçdaroğ­lu destekleyi­cileriyle, Erdoğan destekçile­rinin duygusal dünyasını karşılaştı­rdığınız zaman Erdoğan destekçile­rinin duygusal açıdan çok daha fazla stabil olduğunu gö rüyoruz. Mesela Kılıçdaroğ­lu destekçile­rinin şaşkınlık duygusunda sürekli inişler çıkışlar söz konusu. Bu çok nor mal çünkü çok şaşırtıcı şeyler oluyor Türkiye’de. Ama asıl soru, bu kadar hayrete düşülen olay olurken AKP seç meninin buna neden şaşırmadığ­ı? Her şeyin kanıksanma­sı, normalleşt­irilmesi çok ürkütücü. Muhtemelen iktida rın iç düşmanlar, dış düşmanlar anlatısı kendi seçmeni için Türkiye’de olan birçok şeyi anlaşılır kılıyor. Örneğin, İmamoğlu’na Erzurum’da yapılan saldırı sonrası yapılan sokak röportajla­rında bir sürü insan, “Sen Erzurum’a gi dersen böyle olur tabii” diyor.

Bu da yukarıda söylenenle­rin tabanda satın alındığını gösteriyor.

Aynen. İktidarın söylemleri­nin seçmenleri arasına nüfuz etme hızı ve şiddeti, inanılmaz gerçekten. Sokaktaki teyzeler AKP ilçe başkanı gibi konuşuyor. Kutuplaşma olduğu için CHP seçmeninin de kullandığı belli kalıplar, söylemler var tabii ama bu o kadar merkezi koordine edilen bir şey değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye