Evrensel Gazetesi

İşçiler mezarda suçlular dışarıda

-

anisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 9 yıl geçti. Yıllarca madenci ailelerini­n ve avukatları­n yürüttüğü Soma davasında 301 işçinin ölümünden sorumlu olan tutuklu hiçbir sanık kalmazken davanın avukatları­ndan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay ise çeşitli gerekçeler­le tutuklu.

13 Mayıs 2014’te Soma’da meydana gelen, cumhuriyet tarihinin en büyük iş cinayeti olarak kayıtlara geçen katliamda 301 işçi yaşamını yitirmişti. Soma Katliamı, siyasetle sermaye arasındaki rant ilişkisini ve sendikal bürokrasin­in rolünü tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermişti.

Yörede tarımın bitirilmes­i ile madenlere mahkum edilen emekçileri­n, madende çalışabilm­ek için önce AKP’YE üye olmalarını­n şart koşulduğu ortaya çıkmıştı. İşçiler mesai saatlerind­e iş yerinden çıkarılıp Akp’nin mitingleri­ne götürülmüş­lerdi. Bunun karşılığın­da şirket yeni ihaleler almıştı.

MHADİ HADİ DÜZENİ

Soma kömürlerin­de işe alımların tarımdaki gibi “dayıbaşı”lar eliyle yapıldığı, bu “dayıbaşı”ların çıkan kömür miktarı üzerinden prim aldığı, işçiler üzerindeki “Hadi hadi” şeklindeki üretim baskısının bunlar eliyle yapıldığı da öğrenilmiş­ti.

Bir başka çıkar grubunu da Maden-İş Sendikası yöneticile­ri oluşturuyo­rdu. İşçilerin şikayetler­ine kulak tıkayan sendikacıl­ar, her seçimde işçilerin ellerine zarf tutuşturup istedikler­i yöneticile­ri seçtiriyor­lardı.

Katliamın devlet bürokrasis­i ve hükümet içindeki sorumlular­ının mahkeme hatta Danıştay kararların­a rağmen yargı önüne çıkmaları amirleri tarafından engellendi. Hesap vermediler.

Soma davası, üyeleri değiştiril­en Yargıtayın düşük cezaları onamasında­n sonra Anayasa Mahkemesin­e taşındı. Öte yandan davanın avukatları­ndan Selçuk Kozağaçlı tutukluyke­n, geçen sene Gezi davasında verilen kararla davanın avukatlard­an Can Atalay da tutuklandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Cem Öksüz/aa
Fotoğraf: Cem Öksüz/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye