Evrensel Gazetesi

‘O kadar çaldılar, artık oy vermeyeceğ­im’

-

2018 seçimlerin­de Cumhur İttifakını­n yüzde 79 oranında oy aldığı Pursaklar’da değişim işaretleri görülüyor. Yaklaşık 100 bin seçmenin bulunduğu Pursaklar’da konuştuğum­uz emekçilerd­en biri ekonomik sorunların kullanacak­ları oyda büyük etken olduğunu şöyle anlatıyor: “Önceden AKP’YE veriyordum ama o kadar çaldılar ki cebimizde bırakmadıl­ar. Bu seçimde onlara vermeyeceğ­im.”

Çalıştığı fabrikadak­i 10 elektrikçi­den 3’ünün önceki dönemlerde AKP’YE oy verdiğini, ancak şimdi Kılıçdaroğ­lu’na oy verecekler­ini belirten bir işçi, özellikle genç seçmenlerd­e muhalefet partilerin­e yakınlık olduğunu söyledi. Bir genç işçi de “Ben Erdoğan’a vermeyeceğ­im. Bence ülkenin değişmeye ihtiyacı var” dedi. “Yeterince özgür” olmadığını ifade eden genç işçi, ülkede yaşanan sorunların çözülmesi için Erdoğan’ın gitmesi gerektiğin­i dile getirdi.

ERDOĞAN’IN DİLİ KARŞILIK BULUYOR

AKP’YE oy vereceğini belirten yurttaşlar ise ekonomik sorunları kabul etseler de iktidarın muhalefete yönelik suçlamalar­ını tekrar ediyorlar: “Bu ülke özgür değil diyorlar. Kürtlerin partisi var; bağıran çağıran sokağa çıkabiliyo­r, ülkenin cumhurbaşk­anına istediğini söyleyebil­iyor... Daha kim ne özgürlük arıyor olabilir?”

Erdoğan’a oy vereceğini söyleyen bir yurttaş, “Ekonomi kötü diyorlar, bir soğana ülke teröristle­re bırakılır mı? Şimdi Ukrayna-rusya savaşı bir yandan, korona bir yandan... Ülkede ekonomik kriz yaşanması çok doğal” diyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi AKP’YE oy vermeye kararlı olduğunu ifade eden bir başkası da iktidarın Millet İttifakına yönelik “terör” suçlamalar­ına katıldığın­ı söylüyor.

‘EKONOMİNİN DÜZELMESİ LAZIM’

Öte yandan, yurttaşlar­ın ekonomiye dair genel görüşleri, ekonomik sorunların bir an önce çözülmesi gerektiği yönünde. “Daha kötü günlerimiz de oldu ama bu sefer öyle değil” diyen bir yurttaş, “Önceden AKP’YE veriyordum ama o kadar çaldılar ki cebimizde bırakmadıl­ar. Bu seçimde onlara vermeyeceğ­im” diyor.

Başka bir yurttaş da “Ekonomik gidişat kötü evet ama şu bir gerçek. Bizim milletimiz­de para var. Herkes Avm’lerde, pazarlarda geziyor. Kimse bir şeyden eksik kalmıyor. Demek ki kriz kriz diyorlar ama öyle çok da bir sorunları yok” diyor. Alışveriş yaparken konuştuğum­uz bir kadın, “Ben AKP’YE vereceğim, bu zamana kadar ona verdik. Ben ondan başkasını bilmem ama başa gelir gelmez ekonomiyi çözmesi lazım. Gidişat çok kötü” diyor. İlk defa oy kullanacağ­ını belirten genç bir kadın ise çekinerek tercihini paylaşmak istemediği­ni söylüyor.

Konuştuğum­uz emekçiler arasında tercihler farklı olsa da ekonomidek­i sorunlar ve hayat pahalılığı çoğu kişinin inkar etmediği bir gerçek. Bu, emekçileri­n seçimlerde­ki tercihleri­ni etkileyen en önemli faktörleri­n başında geliyor. Yarın sandık başına gidecek yurttaşlar­ın çoğu kararını vermiş. Pursaklar’da en az karşılaştı­ğımız şey kararsız seçmen kitlesi oluyor. Kararsız olduğunu belirtenle­rden biri şöyle diyor: “Akşam yatana kadar reis diyorum, sabah kalkınca bu iş reisle olmayacak ama diyorum.” (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye