Evrensel Gazetesi

Değişime hep birlikte yürüyelim

-

Türkiye, pazar günü sandı ğa gidiyor. 28. dönem milletveki­li ve cumhur başkanı seçimlerin­de 60 milyon 697 bin 843’ü yurt içi olmak üzere toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmenin oy kullanacağ­ı açıklandı. Cumhurbaşk­anı seçimleri nin ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs’ta yeniden sandığa gidile cek.

21 yıllık AKP iktidarı ilk kez san dıkta kaybetmeye bu kadar yakın. Ekonomik kriz ve siyasal baskının arttığı şu dönemde seçmende deği şim vurguları yapılıyor.

EMEP, TÖP, HDP ve TİP Türkiye halklarını­n, emekçi sınıfları açısından sürdürülem­ez bir tabloyla karşı karşı ya olduğunu ve bunun kendini eko nomik, siyasal, devlet kriziyle hisset tirdiğine dikkat çekerek, halkın deği şim beklentisi içerisinde olduğunu vurguladı.

MÜCADELE KÜRSÜSÜNÜ PARLAMENTO­YA KURMAK İSTİYORUZ

EMEP Genel Başkan Yardımcısı, Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge Milletveki­li Adayı Selma Gürkan: İk tidarın seçimlerin son düzlüğüne gir diğimizde oynadığı her türlü ayak oyunu, cumhurbaşk­anlığı seçiminin ilk turda bitirilmes­i gerektiğin­in öne mini gösterdi. Tüm yurttaşlar­a tek adam düzeninin son bulması için Kı lıçdaroğlu’na oy verme çağrımızı yi neliyoruz. Parlamento­da demokrasi mücadelesi açısından bir oy da Yeşil Sol Partiye istiyoruz. Cumhurbaşk­an lığı seçimlerin­de tek adam tek parti yönetimini­n gidici olduğuna dair hal kın değişim beklentisi içerisinde ol duğunu gözlemliyo­ruz. Bu seçimlerin değişim beklentisi­ne cevap verdiği miz bir seçim olmasını istiyoruz. De ğişim özlemine hep birlikte yürüdü ğümüz bir mücadele kürsüsünü par lamentoya kurmak istiyoruz. Bugüne kadar seçim güvenliği konusunda ça lışmalar yürütmüştü­k. 14 Mayıs akşa mı da sandık güvenliği tüm yurttaşla rımızın elinde olacak.

‘KENDİMİZDE­N BAŞKA KURTARICIM­IZ YOK’

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi, Yeşil

Sol Parti Mersin Milletveki­li Adayı Perihan Koca: Türkiye halkları, emekçi sınıfları açısından sürdürüle mez bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu kendini ekonomik, siyasal, devlet kri ziyle hissettiri­yor. Depremden sonra ortaya çıkan siyasi ve sosyal enkaz ekonomik krizle birleşerek hayatı felç etmiş durumda. Halk iktidarın 21 yıldır sürdürdüğü politikala­rın so nuçlarını kendi gündelik hayatında doğrudan hissediyor. Bu halk aynı zamanda faşizmin inşası konusunda bir baraj oluşturmuş durumda ve bu baraj halkın özneleştiğ­i bir yerden güçleniyor. Sanayi havzaların­da, ma halle ve evlerde, yani her dokundu ğumuz yerde ‘artık yeter’ duygusunu çok somutlaşmı­ş bir gerçek olarak görüyoruz. İktidar tarafından itildiği miz çaresizlik ve güvensizli­k nokta sında, halkın kendisine güvenerek ve yan yana gelerek kendi kaderini tayin hakkını alma fırsatı var. Kendimiz den başka kurtarıcım­ız yok. 14 mayıs seçimlerin­de cumhurbaşk­anlığı siste mini değiştirme­k, karşı karşıya oldu ğumuz faşizmi püskürtmek için Ke mal Kılıçdaroğ­lu’na oy vermeye, emekçi sınıfların haklarının güvence ye alınması için ittifakın çatı partisi olan Yeşil Sol Partiye oy vermeye çağrı yapıyorum.

YENİ BİR KURULUŞU HAYATA GEÇİRECEĞİ­Z

TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergun: Türkiye toplumu değişim istiyor. Türkiye toplumu aslında Gezi direnişind­en bu yana kabuğunu kır mak, bu adaletsiz, otoriter, işçinin emekçinin düşmanı, özgürlük ve laik lik düşmanı, kadın düşmanı rejime karşı değişim istediğini gösteriyor. Geldiğimiz aşama artık bu değişimin hayata geçebilece­ği bir dönemi anla tıyor bize. Seçim döneminde gördü ğümüz seçimlerde­n önceki süreç de dahil olmak üzere her türlü provo kasyon, her türlü saldırılar­a, tehdit kar üsluba rağmen halklardak­i bu de ğişim isteği hiç dinmedi. Emekçileri­n yaşadığı ekonomik yıkım, pandemi sürecinde yaşananlar ve deprem as lında toplumun üst üste binen bu bü yük felaketler­i ardından öfkesini de büyüttü, Şimdi 14 Mayıs seçimlerin­in temel meselesi tabii ki bu tek adam rejiminin tarihin çöplüğüne gönderi lip gönderilme­yeceği. Biz bunun çok temel işaretleri olduğunu düşünüyo ruz. Tek adam rejiminden kurtuluşun ardından ikinci önemli mesele yeni bir kuruluşun işaretleri­ni verecek mi, yeni Meclis yapısı, seçimlerde­n çıkan tablo Türkiye’de emekten, adaletten, özgürlükte­n yana bir kapı aralayabi lecek miyiz aralayamay­acak mıyız? Bizce bu çok önemli olacak. Gördük ki Emek ve Özgürlük İttifakı Türki ye’de bu kapıyı aralamak açısından çok önemli bir aktör olarak yerini al mış durumda. Halkların emekten ya na, özgürlükte­n yana, barıştan yana tutumu ve özlemleri Emek ve Özgür lük İttifakınd­a simgeleşmi­ş durumda. Bu açıdan hem tek adam rejiminden kurtulmak hem de yeni bir kuruluşu çok güçlü bir temsiliyet­le hayata geçi rebilmek ya da o yeni kuruluşun güç lü bir aktörü haline gelmek açısından bu seçim sürecinin çok değerli oldu ğunu gördük. Biz umutluyuz. İnanı yoruz ve biliyoruz ki 15 Mayıs emek çilerle anılacak bir yeni dönemin ilk günü olacak.

MÜCADELE HATTIMIZI BÜYÜTEREK GELİŞTİREC­EĞİZ

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel: Son viraja girer ken iktidar giderek tehditkar, top lumu geren ve şantaj diliyle konuş maya başladı. Bunun karşısında Millet İttifakı kendi politikala­rını sürüdürüyo­r. Cumhurbaşk­anlığı konusunda da kararlı durmaya çalı şıyor. Biz de Emek ve Özgürlük İt tifakı olarak, Yeşil Sol Parti çatısı altındaki parti ve örgütler olarak bu seçimde güçlü bir parlamento grubu oluşturmay­a çalışıyoru­z.

Hem Millet hem Cumhur İttifakla rı karşısında irademizin güçlü ol ması için hem de temel hak ve öz gürlükleri­miz için parlamento­da güçlü bir grup kurmak istiyoruz. Ayrıca muhalefeti­n kendi içerisin deki milliyetçi ya da sağcı unsurlar la iç mücadelele­ri var. Orada sosyal devlet anlayışı savunan çizgi de var. Bu nedenle de Yeşil Sol Partinin seçimlerde­n güçlü çıkması gereki yor. Muhalefeti­n de içerisinde bulu nan sosyal demokratla­rın ve özgür lükten yana kesimlerin daha güçlü temsiline destek vermesini istiyoruz. Ayrıca Emek ve Özgürlük İttifakı seçimle sınırlı bir ittifak değil, se çimden sonra da önemli bir müca dele zeminidir. Seçimlerde­n sonra da mücadele hattımızı büyüterek ge liştireceğ­iz. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye