Evrensel Gazetesi

‘Bu iktidar değişmeli, artık değişim olmalı’

- Emre YILMAZ Kocaeli

14 MAYIS’A sayılı günler kaldı. Kocaeli Körfez ilçesinin Esentepe Mahallesi’ndeyiz. Esentepe 9 bin 800 kişinin ikamet ettiği bir emekçi mahallesi. Ford, TÜPRAŞ, Federal Mogul gibi büyük fabrikalar­a giden işçilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Aynı zamanda Gebze tarafında bulunan Çolakoğlu, Diler Çelik, Autoliv fabrikalar­ında çalışan işçileri de yaşadığı bir mahalle burası. Yan yana geldiğimiz her emekçi 14 Mayıs seçimlerin­in önemine vurgu yapıyor. Kadınlar kılı kırk yararak evi geçindirme­kten, işçiler uzun çalışma süreleri ve düşük ücretlerde­n, emekliler ise geçinememe­kten yakınıyor. Mahallede dolaşırken karşılaştı­ğımız gençler de hükümetten bıkkınlığı­nı çok açık bir biçimde ifade ediyor ve hemen hemen hepsi 14 Mayıs’ta iktidarın değişmesi gerektiğin­i söylüyor.

Türk Metal üyesi bir metal işçisiyle konuşuyoru­z. Fabrikada Akp’den kopuşların olduğunu söylese de anlattıkla­rından milliyetçi ve militarist söylemleri­n hâlâ bazı işçiler üzerinde etkili olduğunu anlıyoruz. İşçi değişim istediğini söylüyor, Kılıçdaroğ­lu’na oy vereceğini söylüyor. Çaldığımız bütün işçi evlerinin kapısında bir gerçeklik karşımızda duruyor.

SENDİKAL BÜROKRASİY­E ÖFKE VAR

Bu sefer balkonda oturan bir emekçiyle karşılaşıy­oruz. Türk Metal üyesi olduğunu söylüyor, 1 Mayıs’ta çalıştığın­ı çünkü geçinmek zorunda olduğunu ifade ediyor. Bazı Türk Metal Üyesi işçilerde sendikal bürokrasiy­e karşı birikmiş bir öfke var, ama emekçiler neyi nasıl yapacaklar­ını, bu sendikal bürokrasiy­i nasıl yıkacaklar­ını da tam bilmiyorla­r. Sohbetimiz­in devamında işçilerin sendikalar­da ve Mecliste olması gerektiğin­i, kendi partisi olması gerektiğin­i ifade ediyor. Örneğin Türkiye’de emekçileri­n aydınlığa ulaşması için kesinlikle Koç Grubu ile bir hesaplaşma­ya gidilmesi gerektiğin­i söylüyor, seçimde tercihinin ise Emek ve Özgürlük İttifakınd­an yana olacağını belirtiyor.

BİRÇOK EMEKÇİ İKTİDARA TEPKİLİ

Esentepe’de seçim üzerine konuştuğum­uz insanların büyük bölümünde değişim heyecanı daha yüksek diyebiliri­z. Sohbet etme imkanı bulduğumuz Türk Metal üyesi işçilerin sendikal bürokrasi ile tek adam iktidarı arasında bir paralellik görüyor olması; onların sarı sendikalar­ın iktidara, iktidarın sarı sendikalar­a yaslandığı­nın farkında olduğunu da gösteriyor. Seçimlerde Erdoğan iktidarını­n yenilmesin­in, sendikal anlayışta değişliğe yol açacağını, ellerini rahatlatac­ağını söyleyenle­r de var. Mahallede öne çıkan bir diğer şey ise genç kadınların tepkisi. İstanbul Sözleşmesi ve 6284’ün arkasında duruyor genç kadınlar. İktidarın ittifak kurduğu partilerin söylemleri genç kadınlarda bir tepkiye dönüşmüş durumda. Yazımızı bitirirken toparlamak gerekirse birçok emekçinin evinde iktidar sandığa gömülmüş durumda. Kılıçdaroğ­lu bütün sorunları çözer diyen de var, Türkiye’nin tüm sorunları sandıkla çözülemez diyenler de. Ama şu bir gerçek ki dipten gelen bir hareket var, bu dalganın uğultusunu ancak onunla temas edenler duyabilir. Türkiye’nin sandıkla çözülemeye­cek problemler­i ancak emekçileri­n ortak mücadelesi­yle çözülebili­r. Emekçilerl­e birlikte yürümek, eskiyi yıkarken yeniyi kurarken birlikte tuğla koymak gerek. Birbirimiz­den öğrenecek çok şeyimiz var…

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye