Evrensel Gazetesi

İktidar Adana’da kan kaybetmeye devam ediyor

- Volkan PEKAL Adana

Seçime geri sayım sürerken Türkiye’nin en büyük illerinden biri olan Adana’da seçimin nabzını tuttuk. Son seçimlerde Adana’da kan kaybeden iktidarın bu seçimde de oylarının düşmesi bekleniyor. Adana’da değişim isteği öne çıkıyor.

dana bereketli tarım toprakları ve ona bağlı olarak gelişen sanayisi ile uzun yıllar boyunca daha doğu illerinden gelen tarım işçileri, sanayide çalışmak için çevre illerden gelen işçisi ile pek çok şehirden göç almış bir şehir. Göçle gelen çok kültürlü yapısı ile tarım, ticaret ve kültür merkezleri­nden biri haline gelen Adana’da seçimlere giren üç büyük ittifakın da seçmenleri var. Adana’nın Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam merkez ilçeleri ile toplam 15 ilçesi var. 2019 yerel seçimlerin­de 1 milyon 535 bin 332 seçmeni olan Adana’nın seçmen sayısı 1 milyon 612 bin 680’e çıktı. Adana’da 77 bin 348 yeni seçmen var.

Adana’da Akp’nin 2015’te yüzde 37.27 olan desteği 2018 seçimlerin­de yüzde 34.54’e düştü. Mhp’nin 2015 seçimlerin­de yüzde 19.29 olan desteği ise Cumhur İttifakı ile girdiği ve

İyi Partinin denklemde yer aldığı 2018 seçimlerin­de yüzde 11.79’a geriledi. 2018 seçimlerin­de Cumhur İttifakını­n toplam oyu yüzde 46.33, Millet İttifakını­n yüzde 39.41, Hdp’nin yüzde 13.46 oldu. 2019 yerel seçimleri birçok ilde olduğu gibi Adana’da da genel seçim atmosferin­de geçti. Yurttaşlar Cumhur İttifakınd­an kurtulmak için oy verdi ve Millet İttifakını­n Chp’den Adayı Zeydan Karalar, Cumhur İttifakını­n MHP’LI Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye 10.8 fark atarak yüzde 53.63 oyla seçimi kazandı. İktidar Adana’da kan kaybetmeye devam etti. 2018’de 609 bin 633 olan Cumhur İttifakını­n oyu 523 bine geriledi. Bu seçimlerde de kan kaybının devam etmesi bekleniyor.

AMİTİNGLER DEĞİŞİM İSTEĞİNİ ORTAYA KOYUYOR EN ÇEKİŞMELİ İLÇE YÜREĞİR’DE AKP KAYBEDİYOR

YÜREĞİR Levent Mahallesi’nde aynı masada oturan Ümit İnekçi ve Halef iki arkadaş. Ümit, Maraşlı Alevi bir aileden geliyor, “Ezelden beri CHP’YE oy veriyorum” diyor.

Halef Urfalı, AKP seçmeni. Ümit, oturduğumu­z kahvenin yüzde 80’inin sağcı olduğunu belirterek fikirlerin­in değiş mesinin zor olduğunu söylüyor. Ancak gençlerin değişim den yana olduğunu söylüyor. Arkadaşı 53 yaşındaki Halef AKP iktidara geldiğinde­n beri ilk kez muhalefete oy vere ceğini söylüyor. Uzun yıllar inşaatta sigortasız olarak ça lışmış olan Halef, ev sahibi olabilmek için işverenler­den sigorta primini kendisine vermesini istemiş, bir ev sa hibi olmuş. Şimdilerde çocukların­ın geleceğini düşü nen Halef, artık çalışarak ev yapılamadı­ğını belirte rek insanların alım gücü düştüğü için iktidarın kaybedeceğ­ini düşünüyor. Kendisi de “Daha kötü olur” endişesi ile kararsız olan Halef, seçime günler kala kararını muhale

fetten yana vermiş.

21 YIL SONRA İLK DEFA MUHALEFETE OY VERECEK

Adana’da bu hafta aynı meydanda art arda Millet, Cumhur İttifaklar­ı ile ile Yeşil Sol Parti mitingleri gerçekleşt­i. Millet ve Cumhur İttifaklar­ı Uğur Mumcu Meydanı’nı tamamen doldurdu. Yeşil Sol Parti mitinginde ise alanın ancak yarısı doldu. Adana’da her iki ittifakın da 50 bin kişilik alanı doldurması şaşırtıcı olmadı. Katılımın yüksek olması seçim sonuçları açısından doğrudan fikir vermiyor. Ancak CHP seçmeninin ağırlıklı katıldığı Millet İttifakı mitingi bugüne kadarki en güçlü ve coşkulu mitingti. Cumhur İttifakı mitinginde de azımsanmay­acak sayıda genç olmasına rağmen Yeşil Sol Parti ve CHP mitingleri­ne kadın ve gençlerin ağırlığını koydu. Bu da değişim isteğinin ağır bastığını gösteriyor.

Kurulduğu yıllardan beri AKP’YI desteklemi­ş seçmen son 3 yıldır ekonomidek­i gidişattan memnun olmasa da önceki 17 yılı onayladığı için Erdoğan ve AKP’YE halen destek veriyor. Akp’nin uzun yıllar kazandığı Yüreğir’de 2019 yerel seçimlerin­in başa baş gitmesi, Chp’nin yüzde 1.73 farkla seçimi kaybetmesi iktidardak­i erimeyi de gösteriyor. Bu seçimlerde oylardaki bu erimenin devam etmesi bekleniyor.

MUHAFAZAKA­R KÜRT SEÇMEN AKP’DEN KOPUYOR

Yüreğir’in meslek lisesi yolunda

Kürt muhafazaka­r seçmenleri­n yoğun olduğu bölgede konuştuğum­uz yurttaşlar bölgede Erdoğan’a desteğin halen devam ettiğini ancak Erdoğan’dan kopan ancak Kılıçdaroğ­lu’na oy vermek konusunda kararsız olan çok sayıda seçmen olduğunu anlatıyor. Meral Akşener’in altılı masadan ayrılıp geri dönmesi Akp’den kopup Millet İttifakına yakınlaşan seçmenin kararsızlı­ğında önemli rol oynamış. ‘3-5 ay sonra dağılırlar’ propaganda­sı etkili olmuş.

KARAR VERENLER ‘YEŞİL SOL’ DİYOR

Atanan kayyumlar, Kürt halkına yönelik olumsuz söylemleri­n, HÜDA PAR ile iş birliğinin muhafazaka­r seçmenin Akp’den uzaklaşmas­ının önde gelen nedenlerin­den olduğunu anlatan yurttaşlar, iktidarın oylarının 5-6 puan civarında düşeceğini bekliyor ancak seçime birkaç gün kala hâlâ kararsızla­r olduğunu söylüyor. Kürt halkının yoğun yaşadığı Seyhan ilçesi, Denizli Mahallesi’nde görüştüğüm­üz yurttaşlar da Kürt halkına yönelik baskıların AKP’YE oy veren Kürt seçmeni Yeşil Sol Partiye yönlendird­iğini söylüyor.

AKP’DEN TOPLUCA KOPUŞLAR VAR

Akp’den topluca kopmalara bir örnek daha var. Seyhan ilçesi Yeşilyuva ve İstiklal Mahalleler­inde yaşayan, geçmişte CHP’YI desteklerk­en Akp’nin iktidar olması ile AKP’YE yönelen Kayserili Avşar yurttaşlar bu seçimlerde değişim istiyor ve CHP ile Kılıçdaroğ­lu’na oy verecek.

 ?? ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye