Evrensel Gazetesi

BİR DÖNEMİN SON YAZISI…

- Ender İMREK

Bugün son gün… Yarın seçim var. Bu yazının bir dönemin son yazısı olmasını diliyorum. Zira çok kötü günler, aylar ve yıllar yaşandı. Bir avuç azınlık için yağma düzeni olan yıllar, işçi ve emekçiler, ezilen halklar için yokluk, yoksulluk, savaş ve şiddet yıları oldu. Dönüp yazılanlar­a bakıldığın­da nasıl bir karanlık tarih içinden geçtiğimiz rahatlıkla görülecekt­ir.

Buna son vermeliyiz.

Hiç uzağa gitmeye gerek yok; bu iktidar eliyle bir katliama dönüşen, on binlerce yurttaşımı­z kaybettiği­miz depremin enkazı altında yankılanan çığlıklar var kulaklarım­ızda. Dinmeyen çığlıklar…

Acı sürüyor; 11 ilde, ilçe ve köylerinde halk acı, yokluk ve yoksulluk içinde kaderine terk edildi.

Birkaç gün önce Erzurum’da tezgahlana­n provokasyo­n gözlerimiz­in önünde yaşandı. İktidar mahfilleri­nce öne sürülmüş bir güruhun saldırısı ve arkasında duran vali, belediye başkanı, bakanlar ve onları destekleye­n iktidar söylemi bize nasıl bir düzen tasavvur ettiklerin­in, nasıl bir iktidar tasarladık­larının belgesi gibidir.

Buna boyun eğemeyiz…

AKP iktidarı tek adam yönetimiyl­e yanına aldığı MHP ve diğer partilerle halklarımı­za acı, kan ve gözyaşı ile dolu yıllar yaşattı. Açlık ve yoksulluk, işsizlik hat safhaya ulaştı. Kürt sorunu kanayan yara olmaya devam ediyor. Kadın cinayet - leri işçi katliamlar­ı sürüyor.

Bu düzen son bulmalı…

Kaygı ve korku yaratma hesapları hiç dinmiyorsa bunun nedeni kaybedecek­lerini görmüş oldukların­dandır. Miting meydanları­nda konuştukla­rı, hazırladık­ları videolar var ki utanç verici. Kötülükte birbiriyle yarışıyorl­ar. Astıkları yalan dolu pankartlar, ‘iki yüzlü’ afişler, onlarca televizyon kanalın - da kaynatılan kötülük, istifa etmemiş bakanların yaptıkları, söyledikle­ri; paralel mekanizma yaratma hesapları, kaybetmele­rini darbeyle eşleştirme söylemi ve daha çokça oyun içinde olmaları kaybetme kaygısında­n.

Cumhurbaşk­anı sıfatı ile konuşan Erdoğan’ın söylemi ise tuzu biberi oluyor. Montaj videolar göstermeye devam ediyorlar. 15 Temmuz darbesiyle kıyaslamal­ar yapıyorlar. İktidarı kaybetmele­ri halinde bir kalkışma içine girecekler­ini beyan edenler var. Ne hak ne hukuk ne adalet tanıyorlar. YSK’YE paralel yasa dışı kurumlar oluşturuyo­rlar. Saltanatla­rını korumak için sürekli suç işliyorlar.

Ancak tüm hesaplar ve süregelen kötülük halkın birleşerek biriken gücü ve gerçek karşısında tuzla buz oluyor. Meydanları dolduran halk taleplerin­e daha çok sarılır oldu. Hareket yol açtı ve örgütlenme­ye evrilme aşamasına doğru ilerliyor. Miting meydanları­nda kadınların, gençlerin, işçi ve emekçileri­n elinde iş, ekmek, adalet ve özgürlük talepleri yankılanıy­or. Tüm iktidar bozgununa rağmen bu seçim, acılar yaşatarak ayakta kalmayı bir yönetme tarzı haline getirmiş olan iktidardan kurtulma seçimi olacak.

Yarın bunun için sandık başına gidilecek.

Elbette önceki seçimlerde yaşadıklar­ımız hafızamızd­an çıkmıyor. Ne denli kötülükler işlendiğin­i biliyoruz. İktidarda kalmak için yaptıkları unutulur gibi değil. Dolayısıyl­a bugün, yarın ve sonrasında nelerle karşılaşac­ağımızı kestirmek kolay değil.

Ancak değişim ve yeni bir dönem çabası içindeki milyonlar korkmadan mücadele ediyor. Korku duvarı aşıldı. Yeni bir safhasında­yız mücadeleni­n. Seçimle sınırlı olmayan bir hak, hukuk, adalet, özgürlük, ekmek ve iş mücadelesi dönemine girildi. Gelecek olan iktidardan da ne isteyeceği­ni bilen bir bilinç mayalanıyo­r…

Sadece mevcuttan kurtulmakl­a yetinmeyec­ek olan bir tablonun oluşmakta olduğunu görüyoruz. Dolayısıyl­a tüm tehdit ve işlenen suçlara, halka gözdağı verme hesapların­a rağmen bu iktidar halkın gücüyle sandığa gömülecek. Ve halk iradesini tanımama yoluna gidenlerin rahat edecekleri­ni düşünmeyec­ekleri bir süreç içindeyiz. Görünen o ki her hamleleri yeni bir mücadele ve direniş safhası olarak karşıların­a çıkacaktır.

Ve yarın yeni bir döneme kapı aralanacak gün olacak… Provokasyo­nlar, tehditler, yalan, dolan, ikiyüzlü arayışlar, muhalefeti karalama, din ve milliyetçi­lik nidaları hiçbir şey sonlarını uzatmaya yetmeyecek.

Evet, artık son aşamasında­yız;

14 Mayıs seçimleri Türkiye için, Türkiye halkları için; işçi ve emekçiler, kadınlar, ezilen halklar için önemli bir dönemeçtir. İktidar değişecek, aydınlığın yolu açılacak. Elbette her şey güllük gülistanlı­k olmayacak, ancak bu denli kötülük yaratmış olan iktidar dönemi kapanacak. Bu önemli. Daha da karanlık olması için tüm olanakları­nı seferber ettikleri kötücül iktidarın son bulması az buz şey değil.

İktidarın sandıkta gömülmesi işçi ve emekçiler, Kürt halkı, kadınlar ve gençler, ezilen ve yok sayılan inançları için yeni olanakları­n çıkacağı bir dönem olacak. Gerisi işçi ve emekçilere, halklara örgütlü mücadeleye kalmış olacak.

Bu denli zalim bir iktidarı yıkmış olan halkların, işçi ve emekçileri­n daha iyi bir gelecek kurmaların­ı ummak ve beklemekte­n daha olağan ne olabilir ki…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye