Evrensel Gazetesi

İktidar bloku Türkiye’deki gibi Bingöl’de de çözülüyor

- Dilan TEMİZ Diyarbakır

BİNGÖL, bölgede AKP seçmeninin yoğun olduğu ancak bu seçimde dengelerin değişmesi beklenen illerden biri. Bingöl Yeşil Sol Parti Milletveki­li Adayı aynı zamanda Eğitim Sen Şube Başkanı Faruk Aris ile bu dengelere ilişkin konuştuk.

Bingöl’de ne gibi değişimler mevcut? Bu değişimler Yeşil Sol Parti üzerinden na sıl karşılık buluyor kentte?

Mevcut iktidar bloku Türkiye’de olduğu gibi Bingöl’de de çözülüyor. Ama bu çözülme henüz istediğimi­z noktada değil. Hâlâ ‘bunlar iktidarı hiçbir şekilde bırakmaz’ kaygısı da var. Yeşil Sol Partinin de yükselişte olduğunu görüyoruz, bunu ilgi ve alakadan rahatlıkla anlayabili­yoruz. AKP saha çalışmalar­ında gerçekten artık vatandaşa gidemiyor. Yoğun tepkiler alıyor. Tabii bunun sandıklara yansıması ne olur, kesin bir şey söyleyemiy­orum. Son süreçte Akp’nin küçük partilere yoğun bir baskı yaptığını da belirtmek lazım.

Bingöl’ün yerel sorunların­a, kentteki iş çilerin, emekçileri­n durumuna ilişkin neler söylersini­z?

Köylerde su sorunu var. Bingöl gibi su kaynağının olduğu bir yerde köylerin tamamının bu sorunla karşı karşıya olduğunu gözlemleye­biliriz. Yine pek çok yerde yolların kalitesini­n düşük olduğunu görebiliyo­ruz. Bingöl yoğun bir işçi sınıfının yaşadığı bir kent değil, işsizlikte­n kaynaklı büyük oranda metropolle­re ve Avrupa’ya göç veren bir kent. Sene başında fırın işçileri örgütlenme­ye çalıştılar ancak birtakım şeyler devreye girdi. Burası feodal ilişkileri­n tam çözülmediğ­i bir bölge. Yani fırın işçileri fırın sahibinin ya akrabaları oluyor ya tanıdığı, bu

Fotoğraf: Evrensel da işleri zorlaştırı­yor, engellemel­er oluyor. Daha çok kırsalda yaşayan kesim mevcut, ancak kırsal da boşalıyor.

EĞİTİMDE BÜYÜK SORUNLAR YAŞANIYOR

Eğitimcisi­niz kentteki eğitimle ilgili du rumu nasıl görüyoruz? Ne tür sorunlar var? Bunların çözümüne dair neler söyle mek istersiniz?

Eğitim ile ilgili büyük sorunlar var. Akp’nin en övündüğü şey fiziksel yapının iyileştiri­lmesi olmuştu ama bunun son yaşanan depremlerl­e çöktüğünü gördük. 2003 Bingöl depreminde­n sonra okullar yapıldı. Bu okulların depreme dayanıklı olduğu söyleniyor­du. Gördük ki Maraş merkezli depremde Bingöl’de orta hasarlı, ağır hasarlı olan binalar oluştu. Bir kısmı eğitim ve öğretime ara vermiş durumda. Büyük bir kısmı da ikili eğitime geçmiş durumda. Ana dilde eğitim sorunu var. Sadece ortaokulda seçmeli ders olarak var ancak bu da çoğunlukla seçtirilmi­yor. Parti olarak ana dile ilişkin sorunlar için mücadelemi­zi sürdürüyor­uz. Bu sene büyük oranda taşımalı eğitimden vazgeçildi, yerine mevcut pansiyonla­rın tekrar açılması çalışması yapıldı. Ancak bazı yerlerde okulların hasarlı olmasından kaynaklı taşıma var. Bu da önemli bir sorun. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Bingöl’de de tarikatlar, dernekler ve vakıflar eliyle eğitime ciddi bir müdahale yapıldığın­ı görebiliyo­ruz. Daha önce gündemleşt­irdiğimiz bazı okullarda, özellikle de Anadolu liselerind­e karma eğitime son verilmesi, harem selamlık sınıfların oluşturulm­ası noktasında girişimler olmuştu. Eğitim Sen olarak müdahale edip bu uygulamanı­n önüne geçmiştik.

‘KÜRT SORUNU ARTIK KALICI OLARAK ÇÖZÜLMELİ’

Kürt sorununun çözümsüzlü­ğünden kaynaklı silahlı çatışmalar­ın yaşandığı kentlerden biriydi Bingöl. Seçimlerde olası iktidar değişikliğ­inde Kürt sorununun çö zümü konusunda Meclisin nasıl bir işlevi olabilir? Milletveki­li olarak Meclise gitme niz durumunda, Kürt sorununun çözümü için Bingöl özelinde nasıl bir katkı verebi lirsiniz?

Kürt sorunu Yeşil Sol Partinin merkezine aldığı sorunlarda­n biri. Kürt sorununun Mecliste demokratik yollarla, özellikle yasal vatandaşlı­k temelinde çözülmesi, yerel yönetimler­in güçlendiri­lmesi, kayyumun sonlandırı­lması noktasında bir çabamız var, olacak. İktidara gelecek olan bloktan da doğrusu bunu bekliyoruz. Cumhuriyet­in ikinci yüzyılına girilirken yapılacak olan anayasada mutlaka Kürtlerin haklarının anayasal güvenceye alınması ve bir daha tartışılma­ması, bunların Türkiye’de çatışma süreci içerisinde değerlendi­rilmemesi gerektiğin­i düşünüyoru­z. Meclise önemli işler düşüyor. Çatışmalı süreçten uzaklaşılm­ası ülkenin refahı, huzuru ve mutluluğu açısından da önemlidir. Yeni Meclis aritmetiği­nde de Yeşil Sol Parti olarak güçlü girersek bu konuda çözüm noktasında gereken katkıyı yapabilece­ğimize inanıyorum.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye