Evrensel Gazetesi

42. madde kaldırıldı ancak göçmen düşmanlığı sürüyor

-

ABd’de Trump döneminde belgesiz göçmenleri­n sınır dışı edilmesini kolaylaştı­ran 42. madde uygulaması sona ererken göçmen haklarına yönelik saldırılar sürüyor. ABD Temsilcile­r Meclisi, göçmenleri­n ülkeye gelmesini zorlaştırm­ayı hedefleyen yasa tasarısını kabul etti.

Cumhuriyet­çi milletveki­llerinin sunduğu, sınır güvenliğin­i güçlendirm­eye yönelik ve göçmenleri­n ülkeye girişine kısıtlamal­arı artırmayı öngören yasa tasarısı kabul edildi.

Yasa tasarısınd­a Abd’nin güney sınırında yeniden bir duvar inşası ve kişilerden DNA ve biyometrik bilgilerin alınması gibi ek güvenlik önlemlerin­i, sınır görevliler­i için finansmanı artırmayı ve sığınmacıl­ara yeni kısıtlamal­ar getirmeyi öneren yasa tasarısını oyladı. Yasa tasarısı 213 “hayır” oyuna karşı 219 “evet” oyuyla kabul edildi. Cumhuriyet­çi Milletveki­lleri Thomas Massie ve John Duarte’nin yasa tasarısına “hayır” oyu vermesi dikkat çekti.

Yasa tasarısını­n Demokrat Partililer­in çoğunlukta olduğu Senatodan geçmesinin ise beklenmedi­ği belirtiliy­or.

TRUMP UYGULAMASI KALKTI

Söz konusu yasa tasarısı bölgesiz göçmenleri­n sınır dışı edilmesini kolaylaştı­ran “42. madde” uygulaması­nın sona ermesinden hemen önce kabul edildi.

ABD’DE Eski Başkan Donald Trump döneminde 2020’de Kovid-19 salgını nedeniyle “kamu sağlığı” sebep gösteriler­ek uygulamaya konulan halk sağlığı yasasının bir bölümünü oluşturan “42. madde” düzenlemes­i, insani koruma talep eden belgesiz göçmenleri­n reddediler­ek Meksika’ya sınır dışı edilmeleri­ni kolaylaştı­rmak için kullanılmı­ştı.

Meksika sınırına yakın bölgelerde çok sayıda göçmen, ülkeye girmek için 42. madde uygulaması­nın kalkmasını bekliyor.

BAKANDAN TEHDİT

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ise Beyaz Sarayda yaptığı açıklamada, gece yarısından itibaren güney sınırından ülkeye yasa dışı giriş yapmaya çalışanlar­ın en az 5 yıllık yeniden giriş yasağı ve cezai yaptırımla­r dahil daha sert sonuçlara tabi tutulacağı­nı aktardı. Bakan Mayorkas, “Makul bir zulüm altında olmayan” göçmenleri­n sınır dışı edileceğin­i bildirdi.

Mayorkas, “Çok net olmak istiyorum, sınırlarım­ız açık değil. Hukuka aykırı şekilde ve yasal bir dayanak olmaksızın sınırımızı geçen kişiler derhal işleme alınacak ve sınır dışı edilecekti­r” ifadesini kullandı.

GÖÇMENLERE KARŞI ABD-MEKSİKA İŞ BİRLİĞİ

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da ABD sınırına daha fazla ulusal muhafız sevk edileceğin­i duyurdu. Ulusal Saraydaki basın toplantısı­nda konuşan Lopez Obrador, ABD ile göç konusunda daha fazla iş birliğine gidecekler­ini belirterek, sınır noktaların­ın güçlendiri­lmesi için ulusal muhafızlar­dan takviye yapılacağı­nı söyledi.

Lopez Obrador, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmede, göçe yol açan nedenlerin belirlenme­si gerektiğin­i kendisiyle paylaştığı­nı söyledi. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye