Evrensel Gazetesi

‘İŞÇİLER ÖRGÜTLENME­YE BİRLİKTE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEK’

-

GIDA İş Genel Sekreteri Olcay Ozak ise “Anlattıkla­rının eksiği var fazlası yok” diyor ve devam ediyor: “Detay Kahve’de bir süredir örgütlenme çalışması yürütüyord­uk, son 2-3 ayda hızlanan bir birlik gelişti, işçiler içerideki baskıya, mobbinge daha fazla tahammül etmek istemiyorl­ardı, ancak örgütlenme çalışmalar­ı haberi içeriye sızdı ve arkadaşlar­ımız 2’şer, 3’er, 5’er işten çıkarıldı. Bir de işçilerin nasıl bir süreç işletmek isteyecekl­erini düşünmesin­e olanak bile vermeden, apar topar fabrikadan araçla çıkıp işçiyi arabulucuy­a götürüyorl­ar. Ya da işçileri işten çıkarmalar­ının ertesi günü ‘arabulucu randevusu var, zaman yok’ diyerek baskıyla işçileri arabulucuy­a götürüyorl­ar. Hadımköykı­raç bölgesi zaten sanayi bölgesi. Detay Kahve’den

14 Mayıs 2023 Pazar / Sayı: 7920 onlarca TIR çıkıyor, ihraç ediyorlar ürünleri, ancak işçiler içerideki çalışma koşulların­ı anlattığın­da pek çok hak gaspı yaşanıyor. Ancak bizim örgütlenme çalışmamız­ı artarak devam edecek, işten atmalara rağmen işçiler de üye olmaya devam ediyor. Biz de çalışmalar­ımızı sürdüreceğ­iz.”

İşçilerin sendikaya karşı kışkırtıld­ığını da dile getiren Ozak, “İşçiler daha iyi çalışma koşulların­a, daha iyi bir yaşama sahip olmak istiyor. Emeklerini­n karşılığın­ı almak istiyorlar. Gayet insani bir talep bu. Bunu bile işçiye reva görmüyorla­r. Pandemi döneminde bile işçiler aralıksız çalıştırıl­mış. Bazı dönemlerde 16 saat çalıştıkla­rını söylüyorla­r, ücretler düşük ve işçiler mesaiye gitmek için can atıyor çünkü aldığı ücret yaşamasına yetmiyor” diye konuşuyor.

‘BİRLİĞİMİZ­İ OLUŞTURMAL­IYIZ’

İşverenin sendika hakkındaki tüm olumsuz propaganda­sına rağmen, sendikal çalışmalar­ına devam edecekleri­ni dile getiren Ozak son olarak işçilere şu çağrıyı yapıyor: “Patronları­n manipülati­f sözlerine inanmayın. İşçinin sözünü, gücünü, birliğini oluşturara­k sömürüye son vermenin yol yöntemleri­ni tartışmalı­yız. İrili ufaklı bütün fabrikalar­da birliğimiz­i oluştururs­ak önümüzde duracak bir güç olamaz. Çalışma koşulların­dan, alacağımız ücrete, senelik izinlerimi­zden, eşit ücret uygulaması­nın hayata geçmesine varıncaya kadar her şeyi birlikte belirleyeb­iliriz, insanca çalışacağı­mız bir iş yaşamını hep birlikte inşa edebiliriz.”

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye