Evrensel Gazetesi

İLK TURDA GÖNDEREMED­İK

- Kamil Tekin SÜREK

Seçim sonuçları bizim taraftaki çoğunluğun beklediği gibi olmadı. Gece yarısına doğru moralimiz biraz bozuldu. Bazılarımı­z halka attı suçu, bu halktan bir şey olmaz dedi. Kimisi kabahati Kılıçdaroğ­lu’na yükledi. Keşke Kılıçdaroğ­lu aday olmasaydı dedi. En çok da deprem bölgesinde iki il hariç Akp’nin oyları silip süpürmesin­e kızıldı.

İnsanlar deprem felaketind­e Akp’nin rolünü nasıl görmezdi. Felsefi ve sosyolojik çözümlemel­er yapanlar da oldu. Kültürel hegemonya kuramadık diyor AKP ama dincilik ve milliyetçi­lik özellikle yirmi bir yıllık AKP iktidarınd­a iyice güçlendi dediler. Dinciliğin ve milliyetçi­liğin etkisi kırılmadan ilerlemek zor diye tespitler yaptılar.

Z kuşağı gençler de aldı eleştiri ve sitemlerde­n payını. İki gün öncesine kadar yere göğe sığdırılam­ayan ilk defa oy kullanacak genç kuşak birden tu kaka oldu.

Yolsuzluk, yokluk, pahalılık ve açlığın seçim sonuçların­a etkisinin beklendiği­nden az olması da herkesi şaşırttı.

İşçiler, sosyalist partilerde­n çok dinci partilere ve faşist partilere oy verdi dendi.

Anket şirketleri­ne kızıldı. Hiçbiri sonuçları önceden bilememişt­i. Hepsi bir tarafın propaganda­cısı gibi davranıyor­du.

Denildi de denildi. Daha da denilecek.

Denilenler­i bir tarafa bırakıp somut gerçeklere bakarsak; AKP yaklaşık on senedir tek başına iktidar olacak kadar oy alamıyor. Üstelik yaptığı bütün hilelere, bütün devlet olanakları­nı kullanması­na, devasa bir propaganda aygıtına sahip olmasına ve hazineden seçimlerde para saçmasına rağmen. Bu iyi.

Faşistler ve dinciler çok partiye bölünmüş ve ayrı ayrı seçimlere giriyor. Bu da iyi.

Cumhur İttifakı, tek adam sistemi karşıtları­nın bu kadar güçlenmesi de iyi.

Şimdi ikinci tur seçime hazırlanma­k lazım. Bir kere daha ve daha güçlü olarak Erdoğan’ın neden cumhurbaşk­anı seçilmemes­i gerektiğin­i emekçilere anlatmak lazım. İlk turda eksik bıraktıkla­rımızı tamamlayıp, daha güçlü ve daha yaygın bir propaganda ile anlatamadı­klarımızı anlatmamız lazım halka.

Sonra, on beş gün sonra eksiklerim­izi ve iyi yanlarımız­ı değerlendi­ririz.

Hiçbir şey bizim moralimizi bozamaz siyasal mücadelede.

Bu seçimlerde gençler çok iyi çalıştı. Seçim dönemlerin­in siyasal çalışmada önemini yaşayarak gördüler. Şimdi daha tecrübeli, daha coşkulu çalışacakl­ar.

Hâlâ Erdoğan’ı gönderme imkanımız var.

O zaman işbaşına.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye