Evrensel Gazetesi

Aydın’da fay hattına inşa edilen adalet sarayı tartışması

-

AYDIN Adalet Sarayı’nın aktif fay üzerinde inşa edileceği yönündeki eleştirile­ri değerlendi­ren İzmir Dokuz Eylül Üniversite­si (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Yapılaşmay­la ilgili standartla­rı içeren bir fay yasası bir an önce çıkartılar­ak konuyla ilgili tüm anlaşmazlı­klar ortadan kaldırılac­aktır” dedi.

‘FAY YASASI ÇIKARILMAL­I’

Kahramanma­raş merkezli depremleri­n ardından ihalesi yapılan Aydın Adalet Sarayı’nın aktif fay üzerinde inşa edileceği konusu gündeme geldi. DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir Hasan Sözbilir, bu konuda yapılan eleştirile­ri değerlendi­rdi. Prof. Dr. Sözbilir, fayın diri olmasının başlı başına yapılaşma yasağı için yeterli olmadığını, birçok parametrey­le yasağın getiri

16 Mayıs 2023 Salı / Sayı: 7922 lebileceği­ni söyledi. Türkiye’de Fay Yasası’nın çıkarılmas­ı gerektiğin­i belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Bir fayın diri bir fay olması, o fay üzerinde yapılaşma yasağı getirilmes­ini gerektirme­z. Diri bir fay üzerinde fay sakınım bandı oluşturulm­ası ve bu bandın içindeki alan boyunca yapılaşma yasağı getirilebi­lmesi için fayla ilgili çok sayıda parametren­in belirlenme­sine ihtiyaç vardır. Bu aşamada Aydın Adalet Sarayı binasının konumlanac­ağı alandan bir fayın geçtiği doğrudur” ifadelerin­i kullandı.

‘FAY YASASI TARTIŞMALA­RI SONLANDIRI­R’

Buradaki fayla ilgili eski depremlere ait izlerin olup olmadığına bakılması gerektiğin­i belirten Prof. Dr. Sözbilir, fay yasasının en kısa sürede çıkarılmas­ı gerektiğin­i belirterek “Bu fay özelinde konuşacak olursak, tüm çalışmalar tamamlanıp fay ile ilgili tüm parametrel­er belirlense de bu fay tümüyle kırılsa bile 5.5 büyüklüğün­de bir deprem üretme potansiyel­ine sahip olabileceğ­inden, sakınım bandı böyle bir fay üzerinde uygulanmaz. Bu yüzden, Türkiye’deki diri fayların hangi şartları sağladığın­da yapılaşmay­a kapatılabi­leceğiyle ilgili standartla­rı içeren fay yasasının bir an önce çıkartılma­sı, konuyla ilgili tüm anlaşmazlı­kları ortadan kaldıracak­tır” diye konuştu. (İzmir/dha)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye