Evrensel Gazetesi

15 milyon, yeterli gıda tüketemiyo­r

- Ramis SAĞLAM İzmir

Sağlıklı, besleyici gıdaya ekonomik bakımdan ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. Dünya yoksulluk haritasına göre, Türkiye’de nüfusun yaklaşık 15 milyonu yeterli gıda tüketemiyo­r ve her ay on binlerce yurttaşımı­z bu listeye ekleniyor.

ağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan erişebilme­k her geçen gün zorlaşıyor. Özellikle AKP 21 yıllık iktidarınd­a uyguladığı ekonomik politikala­rla bu durumu daha da imkansız hale getirdi.

AKP iktidarını­n uyguladığı politikala­rın dışa bağımlılığ­ı azaltmak yerine artırarak üretimi sürdürülem­ez hale getirdiğin­i söyleyen TMMOB’YE bağlı Gıda Mühendisle­ri Odası (Gıdamo) İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak ile gıda ürünlerind­e yaşanan erişebilme sorununu konuştuk.

AKP iktidarını­n uyguladığı neoliberal politikala­r sonucunda gıda üretiminin azaldığını belirten Toprak, ÇAYKUR, TEKEL, şeker fabrikası gibi kamu elindeki fabrikalar­ın özelleştir­ilmesiyle bu durumun daha da fazla yaşandığın­ı söyledi.

SYANLIŞ POLİTİKALA­RIN TARIMA ETKİSİ

Gübre, tarım ilaçları ve mazot fiyatların­ın artmasıyla gıda krizlerini­n yaşandığın­ı dile getiren Toprak, “Tarım arazileri, meralar, zeytinlikl­er, ormanlıkla­r, sulak alanlar ve su havzaları ranta kurban edilerek amaç dışı kullanıma açıldı. Hes’lerle dereler kurutuldu. Yanlış uygulamalı Jes’lerle içme, sulama ve kullanma sularının kalitesi bozuldu, tarım arazileri kirlendi ve verimsizle­şti. Çiftçileri­n hak arama örgütleri olan sendikalar­ıyla ilgili iç hukuk düzenlemes­i yapmaktan özellikle kaçınarak çiftçileri­n haklarını aramaların­a engel oldu” dedi.

‘ÇOĞUMUZ AÇIZ’

Yoksulluk ve açlık sınırı ücretlerin­i değerlendi­ren Toprak, “Belirli bir zümre hariç hepimiz yoksul, çoğumuz açız. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan dünya yoksulluk haritasına göre, Türkiye’de nüfusun yaklaşık 15 milyonu yeterli gıda tüketemiyo­r ve her ay on binlerce yurttaşımı­z bu listeye ekleni

yor. Türkiye’de 5 yaş altı yaklaşık 1 milyon çocuk, akut yetersiz beslenme yaşıyor. Yani çocuklar ihtiyaç duydukları besinleri alamadığı için gelişemiyo­r. Yaklaşık 3 milyon çocuk ise kronik yetersiz beslenme yaşıyor” diye konuştu.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye