Evrensel Gazetesi

PİYASA SONUCU BEĞENMEDİ TL ÜZERİNDEKİ BASKI ARTTI

-

Döviz kurundaki yükseliş sürerken ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’in analizine göre, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ikinci tura kalmasıyla birlikte Türk lirası üzerindeki baskının artabilece­ği ve Merkez Bankasının döviz piyasasına olan müdahalesi­nin derinleşme­si bekleniyor.

Piyasa uzmanları, seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından Türk lirası üzerindeki baskının artacağına dikkat çekiyor. Yatırımcıl­ar da sıkı kontrol altında olan döviz piyasasınd­a baskının artacağını düşünerek Türk lirasında daha fazla oynaklık için hazırlık yapıyor.

Bloomberg’e değerlendi­rmelerde bulunan ekonomistl­er, merkez bankasının döviz piyasasına müdahalesi­nin derinleşec­eğini belirtiyor.

SON 16 AYDA YAKLAŞIK 177 MİLYAR DOLAR SATILDI

Bloomberg Economics tarafından yapılan bir tahmine göre, Merkez Bankasının piyasaya yaptığı gizli müdahalele­r son 16 ayda yaklaşık 177 milyar doları buldu. Bu rakamın önümüzdeki iki haftada daha da artması bekleniyor.

‘TÜRK SİYASETİND­E EN GERGİN İKİ HAFTA’

Londra merkezli In Touch Capital Markets’in Döviz Analisti Piotr Matys, “Lirayı nispeten istikrarlı tutmak için arka kapı döviz müdahalele­rinin önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmesi muhtemel” dedi.

Matys, “Önümüzdeki iki hafta, muhtemelen AK Parti ve Erdoğan’ın yirmi yıl önce iktidara gelmesinde­n bu yana Türk siyasetind­e en gergin hafta olacak” şeklinde konuştu.

RAM Capital Sa’da fon yöneticisi olan Ogeday Topçular ise, “Bu sonuçlar piyasalar için en kötü sonuçlarda­n biri olur. Önümüzdeki iki hafta boyunca belirsizli­k olacak” dedi.

New York’taki Medley Global Advisors’ın Yöneticisi Nick Stadtmille­r, hükümetin lirayı destekleme çabalarını­n Merkez Bankasının rezervleri­ni tükettiğin­i ve para birimini ‘Sürdürülem­ez derecede yüksek seviyelerd­e’ bıraktığın­ı ifade etti.

Stadtmille­r, “Bunu sonsuza kadar sürdüremez­ler ve önümüzdeki birkaç çeyrekte ciddi bir devalüasyo­n olması muhtemel. İlk etapta, daha fazla sermaye kaçışını önlemek için hükümetin zımnen yürürlükte olan kontroller­i sıkılaştır­masını beklerim” değerlendi­rmesinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye