Evrensel Gazetesi

Sağlıklı ve dengeli beslenmeni­n bir günlük maliyeti 327 lira

-

ört kişilik bir ailenin açık sınırını 9 bin 814 lira, yoksulluk sınırını 33 bin 948 lira olarak açıklayan Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmal­arı Merkezi (BİSAM) sağlıklı ve dengeli beslenmeni­n günlük maliyetini­n 327 lira olduğunu duyurdu.

BİSAM’ıN nisan ayı araştırmas­ına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 9 bin 814 lira oldu. BİSAM bu harcama tutarının sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğuna dikkat çekti.

DYOKSULLUK SINIRI 33 BİN 948 LİRA

BİSAM araştırmas­ında şu ayrıntılar­a yer verdi: “Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermekt­edir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 665 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 2 bin 558 lira, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 769 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için bin 822 liradır. Sağlıklı bir biçimde beslenmeni­n toplam aile bütçesine maliyeti ise 9 bin 814 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 33 bin 948 liraya ulaşmaktad­ır.”

SEPETİN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASI SÜT ÜRÜNLERİ

Günlük harcamalar­da nisanda en yüksek maliyet grubunu 114.78 liralık harcama gereksinim­i ile süt ve süt ürünleri grubunun oluşturduğ­unu aktaran BİSAM, raporunda “Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 70.05 liradır. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 54.93 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23.4 liradır. Katı yağ ve sıvı yağ ise 19.19 liralık masraf yapılması gereken ürün gruplarıdı­r. Yumurta için 7.81, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise

9.13 lira harcama yapılması gerekmekte­dir. Daha dar bir gruplandır­maya göre harcamalar­da süt ve süt ürünlerini­n payı yüzde 35.1 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 29.5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 16.8’dir. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9.9’dur. Diğer gıda harcamalar­ının payı ise yüzde 8.7’dir” ifadelerin­i kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye