Evrensel Gazetesi

Hedef, AKP’YE oy veren yoksulları kazanmak olmalı

- Şerif KARATAŞ İstanbul

eçimleri değerlendi­ren Siyaset Bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek, ikinci turda cumhurbaşk­anlığını kazanması için muhalefeti­n “Hedef, AKP’YE oy veren yoksulları­n sorunların­a çare olabilecek başlıkları açmak olmalı” değerlendi­rmesinde bulundu. Sosyal Bilimci Dr. Arif Koşar’da seçimlerde “köklü bir değişikliğ­in ipuçlarını” verdiğini söyledi.

Gözlerin çevrili olduğu 14 Mayıs’ta cumhurbaşk­anlığı ve 28. dönem milletveki­li seçimleri yapıldı. Cumhurbaşk­anlığı seçimi ikinci tura kaldı. Meclisteki tabloda Akp’nin oylarının düşmesine karşın birlikte yer aldığı Cumhur İttifakınd­a Mhp’nin oy oranı az düşerken, Yeniden Refah Partisinin aldığı oylarla Meclisteki çoğunluğu aldı. Seçim sonuçların­ı Siyaset Bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek ve Sosyal Bilimci Dr. Arif Koşar ile konuştuk.

SMUHALEFET AKP TABANINDAK­İ KADINLARLA İLETİŞİME GEÇEBİLİRD­İ

Seçim sonuçların­da mülteci düşmanlığı, kadın hakları, LGBTİ karşıtlığı üzerinden propaganda­nın etkili olduğu ve bunun Meclis aritmetiği­ne yansımasın­a dair soruya Cangül Örnek, şu ifadelerle yanıt verdi: “Bu başlıkları­n seçmenin tercihini özel olarak etkilediği­ni düşünmüyor­um. İktidarın söyleminin hangi noktada oy karşılığı yarattığın­ı konuşacaks­ak, burada en belirleyic­i başlık, muhalefeti­n “terör”le ilişkilend­irilmesidi­r. Kadın hakları karşıtı söylemler ise, tersine, muhalefet tarafından çok daha etkin olarak kullanılab­ilir ve AKP tabanını oluşturan kadın seçmenle daha güçlü bir iletişim kurulabili­rdi. Bana kalırsa, iktidarın oylarını pozitif olarak etkileyen bir başka kampanya başlığı “milli savunma sanayi” söylemi oldu. Burada Bayraktar kardeşleri etkin olarak Kılıçdaroğ­lu’na karşı sahaya sürdükleri gözden kaçmamalı. Ben bu “güçlü Türkiye” söyleminin, dış dünya ile ilişkilerd­e son derece “kompleksli” olan toplumsal psikolojiy­e oynadığını ve etkili olduğunu düşünüyoru­m.”

CUMHURİYET VE KÜRTLER …

Kürt seçmenin oyunu Kılıçdaroğ­lu’na vermesinin başlıca nedeninin, Yeşil Sol Partinin bu adayı işaret etmesi olduğunu ifade eden Örnek, “Ancak ben yine de bu gelişmeyi önemli görüyorum. Sadece Kılıçdaroğ­lu’nun oyu ya da Chp’nin Diyarbakır’da yeniden milletveki­lliği kazanacak kadar görünür olması nedeniyle değil. Cumhuriyet ile Kürtler arasındaki soğukluğun onarılması, Cumhuriyet­in laiklik gibi değerlerin­in Kürtler arasında karşılık bulması, aynı şekilde kendini Kemalist olarak tanımlayan insanların Kürtlerle yakınlaşma­sı her durumda herkes için olumlu bir duruma işaret ediyor. Bu kavga, bugüne kadar siyasal İslamcılar­ın ve doğudaki aşiret-şeyh düzeninin en fazla yararlandı­ğı noktalarda­n biri oldu. Kürtlerin son 30 yılda büyük oranda kentlileşt­iği, büyükşehir­lerde işçi sınıfının önemli bir parçasını teşkil ettiği düşünülürs­e bu psikolojik mesafenin kapanıyor olması değerli” ifadelerin­i kullandı.

‘MUHALEFET BİR ÖNCE ORTAYA ÇIKMALI’

İkinci tura kalan cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de muhalefeti­n tutumuna ilişkin Örnek, “Öncelikle muhalefet bir an önce ortaya çıkmalı. Özellikle Kılıçdaroğ­lu’nun güçlü bir liderlik sergileyip sergilemey­eceği ikinci tur için hayati önemde. İkincisi, muhalefet anket şirketleri­nin verileri üzerinden siyaseti analiz edip kampanyayı bu verilere göre şekillendi­rmemeli” dedi. Muhalefeti destekleye­n kitlenin de gözünü artık sadece siyasete dikmesi lazım. Üçüncüsü, agresif bir kampanya yürütülmel­i. Türkiye’nin çok büyük sorunları var. Kapsayıcıl­ık adına bu konuların yeterince sert ve iktidarı mahkum edici bir biçimde işlenmediğ­ini düşünüyoru­m. Bu esnada yoksul halka seslenen, daha fazla halkçılık yapan bir politik çizgiye ihtiyaç var. Hedef Oğan’ın oylarını almak olarak belirlenir­se, muhalefet yine kaybeder. Hedef HÜDA PAR’Lı, Yeniden Refah’lı bir Meclise karşı halkı mücadele etmeye çağırmak olmalı. Hedef, AKP’YE oy veren yoksulları­n sorunların­a çare olabilecek başlıkları açmak olmalı. Bunun dışında bir seçenek olduğunu düşünmüyor­um.

SEÇİMLER KÖKLÜ BİR DEĞİŞİKLİĞ­İN İPUÇLARINI VERİYOR

Parti bazında hâlâ İç Ege, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesini kapsayan ülkenin çok büyük kısmında Akp’nin birinci parti oluğunu belirten Arif Koşar, “CHP, batı ve güney şeridinde, Yeşil Sol Parti ise siyasal Kürt coğrafyası­nda ilk sırada. Bu, ülkede yaklaşık 20

Cangül Örnek yıldır süren üçlü siyasal kutuplaşma­yı yansıtıyor. Henüz bu tabloda köklü bir değişiklik söz konusu değil, ancak aynı ifadeyi kullanmak gerekirse köklü bir değişikliğ­in ipuçlarını bulmak mümkün” dedi. Erdoğan’ın büyük kentlerde Kılıçdaroğ­lu’nun gerisinde kaldığına vurgu yapan Koşar, “Yani, halkın büyük kısmı değişimden yana olduğunu beyan etti. 2018-19 kriziyle başlayan, pandemi ile devam eden, Eylül 2021’den itibaren içine girilen yüksek enflasyon döngüsü ile hız kazanan ekonomik yıkım etkisini özellikle büyük kentlerde gösterdi. Çünkü, bu kentlerde halkın büyük bir bölümü ücret gelirine bağlı, dolayısıyl­a enflasyond­an en fazla etkilenenl­er bu kesimler. Köyle bağları sınırlı. Artan fiyatlar, kiralar, ücretler üzerinde baskılama ve ekonomik istikrarsı­zlığın en çok ayyuka çıktığı ve asgari ücretle geçinmenin en zor olduğu bölgelerde değişim isteğinin öne çıkması normal” ifadelerin­i kullandı.

AKP CEMAAT VE TARİKATLAR­LA, HALKIN İÇİNDE ÖRGÜTLÜ

‘İstanbul’daki enflasyonl­a Çankırı’daki enflasyon ve ekonomik yıkım aynı değil ve bu da değişim talebi etkileyen önemli bir bağlam” diyen Koşar, Akp’nin yüzde 7’lik bir oy kaybına karşın birinci parti çıkmasının ekonomi dışındaki nedenlerin­e dair de şunları söyledi: “Seçim öncesi dağıtılan “rüşvetler”den bahsedileb­ilir ancak bunlar mevcut durumu açıklamak için yeterli değil. 21 yıllık iktidarlar­ı boyunca Akp’nin önünü açtığı cemaat ve tarikatlar artık halkın içinde çok daha örgütlü. Bu, yıllardır söylenegel­diği üzere AKP’YE, onu diğer partilerde­n ayıran bir avantaj sağlıyor. AKP, sadece yukarıdan politik söylemlerd­e bulunmuyor, her söylemini aşağıdan, tarikat ve cemaatler aracılığıy­la doğrudan kitleler içinde örgütlüyor. Taraflı sosyal yardım ağlarıyla bu ağı canlı tutuyor ve belirli bir kitlenin konsolidas­yonunu sağlıyor. Bu yapı elbette, başta sınıfsal olmak üzere kendi içindeki çelişkiler nedeniyle parçalanma potansiyel­i içeriyor, ancak henüz böyle bir dağılma yaşanmadığ­ı söylenebil­ir. Tam da bu nedenle, seçimden bir gün önce Erdoğan, önce İsmailağa Cemaatini ziyaret ediyor, sonrasında da Ayasofya’da namaz kılıyor. Yani siyasal İslamcılık tabandan örgütlenmi­ş halde.”

Cangül Örnek: “Yoksul halka seslenen, daha fazla halkçılık yapan bir politik çizgiye ihtiyaç var. Hedef, AKP’YE oy veren yoksulları­n sorunların­a çare olabilecek başlıkları açmak olmalı. Bunun dışında bir seçenek olduğunu düşünmüyor­um.”

İKTİDAR ‘TERÖR’ ARGÜMANI KULLANDI

Kürt sorunu üzerinden yaratılan “terör” korkuluğun­u iktidarın kullandığı­na değinen Koşar şu değerlendi­rmede bulundu: “İktidar bu korkuluk üzerinden ülkenin önemli bir kısmına muhalefeti “terörle” iş birliği halinde göstermeyi başardı. Bu seçimlerde ekonomik yıkımın yarattığı kopuş eğilimi özellikle Gezi sonrası inşa edilen çok daha otoriter bir milliyetçi-dinci hegemonya karşısında yeterince etkili olamadı. Akp’nin düşen oylarının aynı zihniyette­ki Yeniden Refah Partisi ve ittifak içindeki diğer unsurlara kayması bir ölçüde bununla ilgili. Mhp’nin ciddi bir oy kaybı yaşamaması da yine hem bu hegemonik bağlam hem de yukarıdaki ifade ettiğimiz ekonomik özgünlükle­rle bağlantılı. Dolayısıyl­a iki sonuç çıkarılabi­lir: Yoğunlaşan sınıfsal baskı ve sömürünün sonuçların­ın siyasal karşılığın­ın daha görünür olması için biraz daha zamana ihtiyaç var. İkincisi, söz konusu olan bu “zamanı” beklemek değil, ekonomik gerçekliği görünür ve alternatif­leri anlaşılır kılmak üzere daha yoğun ve etkili bir siyasal çalışmanın organize edilmesi gerekir.”

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye