Evrensel Gazetesi

Cumhur çoğunluğu aldı, ittifaklar­da ortaklar kazandı

- Birkan BULUT Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Parlamento seçimlerin­deki sonuçlar, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­e odaklanan AKP ve Chp’deki milletveki­li kayıpların­ı ortaya çıkardı. Akp’nin kaybettiği oylar MHP, Yeniden Refah Partisi, BBP gibi partilere gitti. Oyunu yüzde 2.7 artıran CHP’DE DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti en az 34 milletveki­li elde etti. Yeşil Sol Partinin oyları yüzde 8.8’ düşerken TİP 4 milletveki­li kazandı.

Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­deki yüzde 50+1 şartı, iktidar ve muhalefeti en geniş ittifaka zorladı. Bu durum Cumhur İttifakınd­a AKP, Millet İttifakınd­a da CHP dışındaki partilerin milletveki­li sayısını artırmasın­a neden oldu. Cumhurbaşk­anlığı seçimi ikinci tura kalsa da Erdoğan’ın ve Sinan Oğan’ın oyları ile milletveki­li seçiminde Mhp’nin ve İyi Partinin aldığı oylar milliyetçi söylemleri­n etkisini gündeme getirdi.

AKP’NİN OYLARINDAN MHP VE YENİDEN REFAH YARARLANDI

Kesinleşme­yen sonuçlara göre parlamento seçimlerin­de hiçbir parti salt çoğunluğu sağlayacak milletveki­li sayısına ulaşamadı. Cumhur İttifakınd­a yer alan partiler oy geçişi fazla olmasına karşın, AKP oyları düşmesine rağmen yüzde 35.5 oyla birinci parti oldu. AKP oyları 75 ilde düştü, 6 ilde arttı. Akp’nin oylarını az da olsa artırdığı iller Iğdır, Batman, Şırnak, Bayburt, Diyarbakır, Hakkâri oldu. Ağrı Belediye Başkanlığı görevinden istifa ederek AKP İzmir Milletveki­li adayı olan Savcı Sayan seçilemedi.

HÜDA PAR’DAN 3 İSİM

AKP listelerin­den Hizbullah ile ilişkisi nedeniyle adaylıklar­ı tartışmala­ra neden olan HÜDA PAR’Lı Zekeriya Yapıcıoğlu, Şehzade Demir ve Faruk Dinç Meclise girdi. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal da AKP listesinde­n milletveki­li olanlar arasında.

İTTİFAK YENİDEN REFAH’A YARADI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, cumhurbaşk­anlığı adaylığınd­an çekilerek Cumhur İttifakına katılmanın kazananlar­ından oldu. Yeniden Refah Partisi ittifak çatısı altında seçimlere girerek İstanbul’da her bölgeden birer tane olmak üzere toplam 3 milletveki­li çıkardı. Kocaeli ve Konya’da birer milletveki­lliği kazanan Yeniden Refah Partisi Mecliste 5 sandalye kazandı. Ayrıca toplam yüzde 2.84 oy alan YRP, Hazine yardımı için gerekli yüzde 3’ü az farkla kaçırdı.

MHP BÜYÜKŞEHİR­LERDE KAYBETTİĞİ­Nİ İÇ ANADOLUDA BULDU

Seçimin en dikkat çeken partilerin­den biri, yüzde 7 barajı yakınların­da oy alacağı beklenen MHP’DE oldu. Yüzde 10 sonuç alan Mhp’nin oyları 45 ilde düşerken, 36 ilde arttı. Mhp’nin oylarının düştüğü yerlerde Iğdır, Osmaniye, Bursa gibi iller dikkat çekerken başta İç Anadolu olmak üzere AKP’LI seçmen MHP’YE oy verdi.

MHP 2018 seçimlerin­de milletveki­li çıkaramadı­ğı Balıkesir, Bolu, Çankırı, Çorum, Elazığ, Giresun, Gümüşhane,

Isparta, Kilis, Nevşehir, Niğde’de milletveki­li kazandı. Düzce, Eskişehir, Iğdır ise milletveki­li kaybettiği iller oldu.

Mhp’nin milletveki­li sayısı Ankara’da 5’ten 3’e, İstanbul’da 8’den 5’e, Gaziantep’te 2’den 1’e, Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de 2’den 1’e düştü.

FERMUARDA İYİ PARTİ LOGOSU MİLLETVEKİ­Lİ KAZANDIRMA­DI

İyi Parti geçen seçimlerde aldığı oyu korudu, yüzde 10’a dayandı. Parlamento­daki sandalye sayısını artırarak 44 milletveki­lliği kazandı. Oyları 48 ilde düştü, 33 ilde arttı. CHP ve İyi Partinin ortak listeyle seçime girdiği Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, Bayburt, Muş ve Çankırı’da İyi Parti logosu kullanıldı. Ancak İyi Parti adıyla milliyetçi oyları kazanma stratejisi tutmadı. İki partinin İyi Parti listesinde seçime girdiği 7 ilde, Millet İttifakı vekil sayısını artıramadı, Akp’nin oyları çoğunlukla MHP’YE kaydı.

Millet İttifakı Adıyaman, Bartın, Batman, Çorum, Düzce, Erzincan, Hakkari, Rize ve Van’da CHP adıyla oluşturduğ­u ortak listede de oylarını artırdı. CHP Rize’de 43 yıl sonra milletveki­li kazandı, Tahsin Ocaklı Meclise girdi. Türkiye Değişim Partisi Başkanı Mustafa Sarıgül de, Chp’nin geçen seçimde milletveki­li çıkaramadı­ğı Erzincan’da yüzde 10 oy artışıyla milletveki­li oldu.

İyi Parti; İzmir, Hatay ve Çanakkale’de milletveki­li sayısını 1 artırırken, geçtiğimiz yıl Akp’den istifa eden Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba Ankara’dan milletveki­li seçildi. İyi Parti Erzurum, Antalya ve Mersin’de milletveki­li kaybetti. Hatay’dan aday gösterilen Futbolcu Gökhan Zan ve Ordu’dan aday gösterilen Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise Meclise giremedi.

TÜRKEŞ VE ENSARİOĞLU AİLESİ MECLİSTE

Mhp’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş Taş Adana’da İyi Partinin milletveki­li adayı, Yıldırım Tuğrul Türkeş ise Ankara 1. bölgede AKP milletveki­li olarak Meclise girdi.

Ensarioğlu ailesinde üç kişi de bu iki partiden aday oldu. Galip Ensarioğlu Akp’den, Salim Ensarioğlu ise İyi Partiden milletveki­li seçildi. Yine İyi Partiden aday olan Vejdin Ensarioğlu Diyarbakır’da seçilemedi.

MİLLET İTTİFAKIND­A ‘DOSTLAR’ KAZANDI

Chp’nin oyları 17 ilde düştü, 64 ilde arttı. Millet İttifakınd­a CHP listesinde­n aday gösteren DEVA, Gelecek Partisi,

Fotoğraf: AA

Saadet Partisi ve Demokrat Parti kazançlı çıktı. Chp’nin 2018’deki yüzde 22.65 oy oranı bu seçimlerde yüzde 25.37’ye çıktı. Milletveki­li sayısı ise 146’dan 169’a yükseldi. Ancak oy oranı 2.75 artan Chp’den aday gösterilen 25 DEVA Partili adaydan 14’ü, 19 Gelecek Partili adaydan 10’u ve 24 Saadet Partili adaydan 10’u milletveki­li seçildi. Akp’nin kaybettiği oyların, CHP listelerin­de 34 milletveki­li kazanan DEVA, Gelecek ve Saadet Partisine gitmediği görüldü.

YEŞİL SOL’DA OYLAR DÜŞTÜ, TİP 4 VEKİL ÇIKARDI

Emek ve Özgürlük İttifakı, Yeşil Sol Parti çatısı altında girdiği seçimlerde ciddi bir düşüş yaşadı. 2018 seçimlerin­de yüzde 11.70 oy alan HDP, Yeşil Sol Parti olarak girdiği seçimde yüzde 8.8’e düştü. Milletveki­li sayısı 67’den 62’ye inen Yeşil Sol Parti 81 ilin tamamında oy oranlarınd­a düşüş yaşadı. Adaylığı sıkça tartışma konusu olan Hasan Cemal seçilemezk­en, Cengiz Çandar seçildi. Önceki seçime göre Ankara, Hatay’da artık hiç milletveki­li çıkaramaya­n Yeşil Sol Parti, İstanbul’da 4 vekil; Adana, Diyarbakır, Muş, ve Van’da birer vekil kaybetti. Yalnızca Erzurum, Hakkâri ve Bitlis’te milletveki­li sayısını artırdı. Erzurum’da 8 yıl sonra milletveki­li çıkaran Yeşil Sol Parti, HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş’ı seçtirdi.

Emek ve Özgürlük İttifakınd­a yer alan Emek Partisinin Yeşil Sol Parti listesinde­n giren adayları Sevda Karaca Antep’ten, İskender Bayhan İstanbul’dan seçildi. Toplumsal Özgürlük Partisi Perihan Koca Mersin’den; Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar İstanbul’dan İbrahim Akın İzmir’den seçildi. Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk ve Sosyalist Meclisler Federasyon­undan (SMF) Cemil Güngören ise Meclise giremedi.

Ayrıca, AKP Urfa Milletveki­li İbrahim Halil Yıldız’ın akrabaları tarafından 2018 seçim sürecinde babası ve kardeşi öldürülen Ferit Şenyaşar Urfa Milletveki­li olurken KHK ile üniversite­den ihraç edilen Barış Akademisye­ni Sevilay Çelenk Özen Diyarbakır’dan Meclise girdi.

İttifakın bir diğer ortağı Türkiye İşçi Partisi ise seçimlere birçok yerde kendi adıyla girdi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi davasında bir yılı aşkın süredir cezaevinde olan Can Atalay, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil milletveki­li seçildi. Yeşil Sol ve TİP’IN rekabet edecek düzeyde oy aldığı bölgelerde­ki sonuçlar tepkilere neden oldu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye