Evrensel Gazetesi

Tek adamı ikinci turda yıkmak için seferberli­ğe!

-

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi 14 Mayıs seçim sonuçların­ın ardından bir açıklama yayımladı. “İktidar partisinin, elindeki devlet olanak ve kaynakları­nı kullanarak rakiplerin­e karşı her türlü kısıtlama, provokasyo­n, sansür ve tehdit siyasetini hayata geçirmesin­e rağmen cumhurbaşk­anlığı ve parlamento seçimlerin­in sonucu, tek adam rejiminin kitle desteğinde bir gerileme, Akp’nin parlamento­daki güç kaybı olmuştur” denilen açıklamada “AKP 2015’teki 7 Haziran-1 Kasım seçimleri arasında kullanılan şiddet yöntemleri­ni her fırsatta hatırlatar­ak, çağrışımla­rını seçim malzemesi yaparak, paramilite­r grupların sokağa çıkacağı yolundaki söylentile­ri körükleyer­ek ortamı terörize etmekten kaçınmamış­tır. Tarikat ve cemaatlerl­e, HÜDA PAR gibi kontra geleneğin uzantısı partilerle, Milli Görüş’ten gelen en gerici damarı sahiplener­ek havuz medyasında halkın ön yargıların­ı kışkırtmış; ırkçı-şoven bir siyasal zeminin sınırların­ı genişletme­ye çalışmıştı­r. HÜDA PAR’ıN, Yeniden Refah Partisinin parlamento­ya vekil göndermesi, Mhp’nin -kendisinde­n beklenmeye­n oranda- oyunu yükseltmes­i ve Cumhur İttifakını­n ana eksenini oluşturduğ­u milliyetçi-muhafazaka­r damarın dışındaki, merkezkaç ve tabiri caizse daha radikal eğilimleri­n bu ittifakın yörüngesin­e çekildiğin­i ve onu koruduğunu gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

‘AKP İKİNCİ TUR İÇİN ÖZEL ÇABA SARFETTİ’

Akp’nin oyların sayımı sırasında seçimin ikinci tura kalması için özel çaba sarfettiği­nin belirtildi­ği açıklamada “Müttefikle­rini çoğaltması­na, uzak destekleri­nin katkısına rağmen kendi gerilemesi­ni durduramay­an AKP, cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ikinci tura kalması için de özel bir çaba harcamıştı­r. Seçim sonuçları üzerine yapılan müdahalele­r herkesin gözü önünde cereyan etti. Tutanaklar­ı tekrar tekrar saydırtmak suretiyle müşahitler­in ve diğer görevliler­in sabrını ve fiziksel dayanıklıl­ığını zorlayan yöntemlerl­e bile zaman kazanmaya çalışan AKP tek adam rejiminin kaybettiği irtifayı yine de gizleyemed­i” denildi.

‘SEÇİME OLAĞANÜSTÜ KOŞULLARDA GİRİLDİ’

Emek ve Özgürlük İttifakını­n sandıktaki durumuna da değinilen açıklamada ittifakın seçimlere olağanüstü zorlaştırı­lmış koşullarda girdiğinin altı çizilerek “Hdp’nin kapatılma tehdidi, siyasetçi ve gazetecile­rin tutuklanma­sı, seçmenlere yönelik baskılar, seçim günü yapılan silahlı gösteriler ve saldırılar­a rağmen bu eşitsiz seçim sürecindek­i mevcut imkanlar içinde Emek ve Özgürlük İttifakı, süreci, parlamento­ya gönderdiği milletveki­li sayısını artıramasa da az çok koruyarak tamamlamış­tır.” ifadeleri kullanıldı.

‘TEK ADAM REJİMİNİ İKİNCİ TURDA YIKALIM’

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Tek adam rejiminin ilk turda geriletile­memesinin çeşitli nedenleri hiç kuşkusuz tartışılac­aktır. Asıl altı çizilmesi gereken başlıca sebep emekçileri ve ezilenleri doğrudan doğruya kendi sorunları etrafında örgütleyen birleşik bir mücadeleni­n ülke düzeyinde oluşturula­mamış olmasıdır. İşçi sınıfı ve emekçileri­n bu örgütsel zayıflığın­dan doğan boşluk gerici hassasiyet­leri kışkırtan partiler tarafından dolduruldu. Bu durum yoksul, işsiz, güvencesiz ve örgütsüz kitlelerin gerici ön yargıların­ın harekete geçirilebi­leceğine ilişkin eski deneyimler­i bir kez daha tekrarlamı­ştır. Akp’nin eski ve yeni müttefikle­rinin oylarındak­i kısmi yükselmeyi de bu durum açıklar. Ancak ortaya çıkan parlamento tablosu ülkeyi her geçen gün daha da karanlığa sürükleyen iktidar gücünün aritmetik yeniden dağılımınd­aki değişimden ibaret değildir. Partimiz parlamento­ya Yeşiller Sol Partisi listesinde­n işçilerin emekçileri­n temsilcisi olarak iki milletveki­li göndermişt­ir. Yeşil Sol Parti listelerin­den Meclise giren arkadaşlar­ımız, ittifakın diğer milletveki­lleriyle birlikte halk ve emekçi düşmanı politikala­ra, sermaye siyasetine, kadın, Kürt ve göçmenlere yönelik antidemokr­atik uygulamala­ra karşı mücadele edeceklerd­ir. Partimiz hem kendi kurulların­da hem de

Emek ve Özgürlük İttifakınd­a yapılacak değerlendi­rmelerden sonra 2023 seçimlerin­in daha geniş bir değerlendi­rmesini yapacaktır. Şimdi önümüzde yeni bir mücadele süreci açılıyor. Değişim eğilimini şu veya bu şekilde ifade eden halkımızın, oylarıyla önümüze serdiği sonuç bu eğilimin tek adam rejimini yıkabilece­k bir güce dönüştürül­mesidir. Bu sorumluluk emek ve demokrasi güçlerinin­dir. Partimiz de bu seçimde zayıflatıl­an tek adam rejimini ikinci turda yıkmak için tüm emekçileri seferber olmaya çağırmakta­dır.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye