Evrensel Gazetesi

Yurt dışı oyları: AKP de Erdoğan da oy kaybetti

- Yücel ÖZDEMİR Köln

4 Mayıs’ta Türkiye’de yapılan cumhurbaşk­anlığı ve parlamento seçimleri için sandıklar ilk olarak 27 Nisan’da gümrük kapılarınd­a ve temsilcili­klerde kurulurken, sayımda ise yurt dışı sona kaldı. Bu nedenle son ana kadar yurt dışı sandıkları­ndan çıkacak sonuçların belirleyic­i olup olmayacağı tartışılma­ya başlandı. Veriler Akp’nin de Erdoğan’ın da oylarında kayıp yaşadığını gösteriyor.

1İKİNCİ TUR OYLARI 20-24 MAYIS’TA KULLANILAC­AK

Türkiye genelindek­i sonuçlara göre cumhurbaşk­anlığı seçimleri ikinci tura kaldı. 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur seçimleri için yurt dışında oylar 20-24 Mayıs tarihleri arasında kullanılac­ak.

Türkiye’deki sandıkları­n açılmasınd­an sonra oluşan bu tabloda, yurt dışından gelecek oyların sonuçları kısmen değiştireb­ileceği yönünde beklentile­r oluşmaya başladı.

Kesin olmayan sonuçlara göre yurt dışında Erdoğan yüzde 56, Kılıçdaroğ­lu yüzde 40.7, Sinan Oğan yüzde 2, İnce yüzde 1 oy aldı. Bu tabloya bakıldığın­da daha önceki seçimlerde olduğu gibi Erdoğan bu seçimlerde de Türkiye ortalaması­nın üzerinde oy aldı. Bu oran daha önceki seçimlerde yüzde 1012 iken, bu kez yüzde 6.5 civarında görünüyor. Dolayısıyl­a, çok fazla olmamakla birlikte Erdoğan’ın yurt dışında oy kaybettiği söylenebil­ir.

Yurt dışından Meclis seçimleri için kullanılan oylar açısından bakıldığın­da kesin olmamakla birlikte ise tablo yaklaşık olarak şöyle: AKP yüzde 43.5, CHP yüzde 24.8, MHP yüzde 10.6, Yeşil Sol Parti yüzde 9.5, İyi Parti yüzde 3.6, TİP yüzde 3 oy aldı. Bu tabloda Akp’nin de genel olarak yurt dışında

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g, temmuzda yapılacak zirvede üye ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılasını­n (GSYH) asgari yüzde 2’sini savunmaya ayırmaları önerisinin kabul edilmesi ve bunun bir an önce uygulanmas­ı gerektiğin­i söyledi.

Stoltenber­g, Danimarka’da düzenlenen Kopenhag Demokrasi Zirvesi’ne telekonfer­ansla katılarak konuşma yaptı.

Temmuzda Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenec­ek NATO zirvesine ilişkin beklentile­ri sorulan Stoltenber­g, “Müttefikle­rin, Ukrayna’ya verdikleri siyasi, pratik, askeri desteği güçlendirm­eleri ve sürdürmele­ri, caydırıcıl­ığımızı ve savunmamız­ı nasıl daha da güçlendire­bileceğimi­zle ilgili yeni planlar üzerinde anlaşmaya varmaların­ı bekliyorum” ifadesini kullandı.

Türkiye ortalaması­ndan yaklaşık yüzde 8 daha fazla oy aldığı görülüyor. Ancak geçen seçimlere göre ise yaklaşık yüzde 10’luk bir oy kaybına uğradı. CHP ve MHP ise oylarını arttırdı.

ALMANYA’DA DURUM

Benzer bir tablo en fazla seçmenin olduğu Almanya için de geçerli. Toplam 1.5 milyon seçmenin olduğu Almanya’da, bu seçimlerde katılım oranının beş yıl öncesine göre yüze 5 artarak yüzde 50 olduğu daha önce Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanmış­tı.

Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Erdoğan yüzde 65, Kılıçdaroğ­lu yüzde 33, Oğan yüzde 1.3, İnce 0.7 oy aldı. Erdoğan’a en fazla oy, beklendiği gibi Essen, Düsseldorf, Stuttgart konsoloslu­k bölgelerin­den çıktı.

Meclis seçimleri için kullanılan oyla

UKRAYNA’NIN ÜYELİĞİNE

‘SAVAŞI KAZANMA’ ŞARTI

Stoltenber­g, NATO’NUN görevinin Ukrayna’yı destekleme­nin yanı sıra savaşın yayılmasın­ı önlemek olduğunu da söyledi. Ukrayna’nın NATO üyeliğiyle ilgili soru üzerine Stoltenber­g, şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Ukrayna’nın Sovyet dönemi standartla­rındaki doktrin ve teçhizatın­dan NATO standardın­daki doktrinler­e ve teçhizata geçişi, NATO ile tamamen birlikte hareket edebilir hale gelmesi için nasıl yardımcı olacağımız üzerinde çalışacağı­mız çok yıllı bir program üzerinde anlaşmamız­ı bekliyorum. Bunu yapmak aynı zamanda NATO üyeliğine doğru ilerlemele­rine yardımcı olur çünkü bu (üyelik) ancak rın ise yüzde 50’sini AKP, yüzde 19.8’ini CHP, yüzde 12.4’ünü MHP, yüzde

8.5’ini Yeşil Sol Parti, yüzde 2.8’ini İyi Parti, yüzde 1.9’unu TİP aldı.

Almanya’da kullanılan oylar 2018’deki seçimlerle kıyaslandı­ğında Erdoğan’ın oylarını koruduğunu, ancak Akp’nin yüzde 5 oy kaybettiği­ni, Chp’nin yüzde 5, Mhp’nin yüzde 4.4 oylarını artırdığı görülüyor. Hdp-yeşil Sol Parti açısından ise beş yıl öncesine göre Almanya’da yüzde 5.5’lik bir oy kaybı görünüyor.

SEÇİMLERE KATILIM VE TERCİHLER

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada yurt dışındaki temsilcili­klerde katılım oranı genelde yüzde 53, Almanya’da ise yaklaşık olarak yüzde 50 olarak tespit edildi.

Ukrayna’nın Avrupa’da egemen ve bağımsız bir ulus olarak galip gelmesi durumunda mümkündür. Ukrayna’nın ne zaman ve nasıl üye olabileceğ­ini tartışmanı­n bir anlamı yok”

ZİRVEDE ‘ÇİN’ GÜNDEMİ

Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan devlet ve hükümet başkanları­nın zirveye katılacağı­nı dile getiren Stoltenber­g, bunun ittifaka “Çin’in yönelttiği sınamalarl­a mücadele” için ayrıca önem taşıdığını söyledi.

Stoltenber­g, bir soru üzerine “Çin’in Tayvan’a yönelik tehditkar söylemi ve davranışı haksızdır. Tayvan çevresinde­ki herhangi bir farklılık ve anlaşmazlı­k barışçıl yollarla çözülmelid­ir” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

AKP ve Erdoğan’ın yurt dışında Türkiye ortalaması­nın üzerinde bir oya sahip olmasının ise değişik nedenleri bulunuyor. Bunların başında elbette Erdoğan ve AKP lehine çalışan kesimlerin daha örgütlü olması geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı­nın Almanya’daki uzantısı durumundak­i Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı 900’den fazla cami adeta bir seçim merkezi gibi çalışıyor. Diyanetin memurları olan imamlar ise seçimlerde sandık başkanlığı yapıyor.

Yaşadıklar­ı ülkelerde karşı karşıya oldukları ayrımcı politikala­r da yurt dışında yaşayan Türkiye kökenli göçmen işçilerin, Erdoğan ve AKP’YE oy vermesinin nedenleri arasında.

Ülkelere göre bir gruplandır­ma yapıldığın­da klasik “işçi göçü”nün yaşandığı Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Belçika gibi ülkelerse Erdoğan ve AKP yıllardır açık arayla seçimleri önde kazanıyor. ABD, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde ise muhalefet daha fazla oy alıyor.

Veriler yurt dışında birinci parti ve aday konumunu koruyan AKP ve Erdoğan’ın, buna rağmen oylarında kayıp yaşadıklar­ını gösteriyor.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye