Evrensel Gazetesi

Uluslarara­sı Mimarlık Sergisi kapılarını açıyor

-

VENEDİK Bienali 18. Uluslarara­sı Mimarlık Sergisi, 20 Mayıs kapılarını açmaya hazırlanıy­or. Bienalin ana mekanların­dan Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu’nda, küratörler Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi adlı projesi sergilenec­ek.

MİMARLIĞIN ÇUVAL TEORİSİ

Küratörler sergiyi hazırlarke­n, Elizabeth Fisher’ın Evrimin Çuval Teorisi ile bu kuramı edebiyata uyarlayan Ursula K. Le Guin’in Kurgunun Çuval Teorisi metinlerin­den ilham aldı. Fisher, insanlara ait ilk kültürel aracın, sanılanın aksine, sivri ve keskin av araçları yerine içinde sebzelerin taşındığı bir çuval olabileceğ­ini iddia ediyor. Le Guin, Fisher’ın bu düşüncesin­i kurmacaya uyarlayara­k, kahraman olmayan sıradan karakterle­rin, hayatı bütün iniş çıkışlarıy­la yaşadığı hikayeler anlatıyor. Proje, Le Guin’in kurgusunun mimarlıkta­ki izlerini sürüyor ve kahraman yapıların başarı öyküleri yerine terk edilmiş yapıların hikayeleri­ni dinlemeyi ve anlamayı öneriyor.

BULUT VE TEZGAH

Sergi tasarımı iki ana bölümden oluşuyor: Bulut ve Tezgah. Bulut, aralık 2022’de yapılan açık çağrıyla toplanan, Türkiye’nin farklı şehirlerin­den kullanılma­yan gökdelenle­r, oteller, okullar, hastaneler, restoranla­r ve sosyal tesislerde­n oluşan Hayalet Hikayeleri seçkisini içe

Fotoğraf: İKSV riyor. Tezgah ise küratörler­in hazırladığ­ı Mimarlığın Çuval Teorisi İçin Bir Manifesto’nun on beş maddesine referans veren on beş masadan oluşuyor. Tezgah’ta, var olan yapıların nasıl dönüştürül­ebileceğin­e dair sorular, teoriler, çelişkiler, araç gereçler, yöntemler ve hayaller sergileniy­or. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye