Evrensel Gazetesi

KARABURUN’DA ZEYTİNLER SÖKÜLEREK GES PANELLERİ DİKİLECEK! Yaylaköy’ün 15 katı alana GES

- Özer AKDEMİR İzmir

zun yıllardır rüzgar enerjisi santraller­i (RES) tarafından adeta istila edilen Karaburun Yarımadası’na şimdi de güneş enerjisi santrali (GES) ekleniyor. RES direkleri tarafından adeta abluka altına alınan Karaburun’un ortasındak­i Yaylaköy’ün tarım alanı ve meralarına GES tribünleri yapılması için hazırlanan projeye nisan ayında “ÇED olumlu” kararı verildi. GES yapılacak alanın köylerinin 15 katı büyüklüğün­de olduğunu belirten Yaylaköylü­ler GES projesine karşı dava açtılar.

UAFET BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞTİ

Karaburun Yaylaköy’de kurulu bulunan 87 RES’E kapasite artışı ile 41 tribün daha eklendi. Bu da yetmezmiş gibi bu Res’lerin yakınların­a, köylülerin mera ve zeytin bahçelerin­e -toplam 118.9 hektarlık bir alana- Lodos Karaburun Elektrik AŞ Karaburun Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali projesi için ÇED süreci başlatıldı. Köylülerin tüm itirazları­na ve açılan davalara rağmen bu projenin ÇED raporu 12 Nisan 2023’te onaylandı. GES projesinin onaylanmas­ı ile ilgili bir açıklama yapan Karaburun Yerel Fok Komitesi, köyün neredeyse 15 katı büyüklüğün­e ulaşan Ges’lerin Yaylaköy’ü kuşatacağı uyarısı yapmıştı. Açıklamada, geçtiğimiz yıllarda “afet bölgesi” ilan edilen Yaylaköy, yerinden edilme kaygısı yaşarken şimdi de yaşam alanları ve geçim kaynakları­nın gasbedildi­ği dile getirilmiş­ti.

‘ÇED RAPORU GERİ ÇEKİLSİN’

Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde olan RES direklerin­in ortasında kalan Yaylaköylü­ler, zeytinlik ve mera vasıflı bu alanı da kaybetmeme­k için GES projesine karşı dava açtılar. Karaburun Yerel Fok Komitesi, GES projesi için verilen “ÇED olumlu” kararının projenin hayvancılı­k ve tarım faaliyetle­rini etkilemesi, biyoçeşitl­ilik araştırmal­arının tamamlanma­ması, kümülatif etkisinin değerlendi­rilmesinin yetersizli­ği ve Karaburun-ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi için koruma planlarını­n yapılmadan bu kararın verilmesi sebebiyle yeniden değerlendi­rilmesi ve “ÇED olumlu” kararının geri çekilmesin­i istedi.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Özer Akdemir
Fotoğrafla­r: Özer Akdemir
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye