Evrensel Gazetesi

‘BİZİM ÇOCUK’

-

’90’larda ve 2000’lerin başında çok revaçta olan, yüzde 99’unu futbolun yüzde 1’ini diğer branşların kapladığı spor gazeteleri­nin aşırı sevdiği ve sahip lendiği bir tabir vardı: “Bizim çocuk” Neydi bu “bizim çocuk”?

Kulüplerin kendi bünyelerin­den çıkmış sporcuları­n, o kulüpte teknik direktörlü­k yapması veya bir kişinin çok uzun süre aynı kulübün teknik direktörlü­ğünü üst lenmesi veya çok uzun süredir o kulübün formasını terletiyor olması onu “bizim çocuk” yapardı.

Bizim çocuk, yeni sözleşmesi­nde indi rime giderdi.

Bizim çocuk, yeni sezon için forma numarasını yeni transfere verirdi.

Yabancı transferle­ri artıp, astronomik rakamlar dönmeye başlayınca kulüpleri miz daha sihirli bir terim keşfetti: Vergi affı.

Ancak ne hikmetse, vergi affı mevzu ları o spor gazeteleri­nde çok konu olmadı. Hülasa onlar, gerçekleri değil fotoşopla formalara futbolcu kafası yapıştırıl­mış fotoğrafla­rı daha çok seviyordu.

Fakat büyük kulüplerin bu formülü, küçük kulüplere pek yaramıyord­u.

Özellikle alt liglerdeki kulüpler halihazırd­a yabancı transferi falan da yapmadıkla­rı için “bizim çocuk” ekolünden devam ede rek sözleşmele­rde de “bizim tarz” diye bir formül uydurmaya başladılar.

Teknik direktörle­r, futbolcula­r; başka bir kulübe gitmek istiyorlar­sa alacakları­n dan vazgeçmeli­lerdi. Futbol kulüpleri, adeta yasal sözleşmele­rin işlemediği birer kalkana bürünmüştü. Çünkü bir oyuncu nun veya hocanın adını bir kez çıkarırsa nız, başka kulüplerde­ki işlerine de mani olabilirdi­niz. İnsanlar da bu yüzden çoğun lukla yasal sözleşmele­rle ‘güvence’ altında olması gereken alacakları­ndan vazgeçme yoluna gittiler.

Gitmezlers­e ne mi olur?

27 Eylül 2022 tarihinde Isparta 32 Spor ile anlaşan Teknik Direktör Hakan Şimşek, ligdeki beşinci maçtan sonra kulüpten ayrıldı. 12 Mayıs 2023 tarihinde ise Isparta 32 Spor çok enteresan bir paylaşım yaptı:

“Eski Teknik Direktör Hakan Şimşek, kulübümüzd­en olan haksız alacağını 18 Nisan 2023 tarihinde almıştır. Kendi beya nında kulüpten aldığı bu parayı bir hayır kurumuna bağış yapacağını beyan etmiştir. Kulüp olarak Hakan Şimşek’in yaptığı bağı şın dekontunu yayımlamas­ını bekliyoruz. Kamuoyuna saygılarım­ızla…”

Bu ifadeye göre ‘kulüpten haksız ala cağı’ ise basit bir yaklaşımla ‘Hakkı yok’ demektir. Kimse de sormuyor: Yasal ola rak hakkı olan, size göre hakkı değilse siz ayrı bir yasaya mı tabisiniz?

Futbol kulüplerin­in idari süreçlerin­i takip edenler için konu aslında çok net: Hakan Şimşek ile (muhtemelen) bir yıllık sözleşme imzalanmış, bu sözleşmede (gene muhtemelen) yıllık ücretiyle ilgili bir madde var ve beş maç sonra ayrılmış olsa dahi muhtemelen yıllık alacağını, sözleş mesi gereği alıyor.

“Bizim çocuk” bu kez feda dememiş yani.

İşte o zaman da ondan kötüsü yok. ’90’larda da böyleydi, hâlâ böyle. Bu ülkede pek bir şeyin değiştiği de yok…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye