Evrensel Gazetesi

Seçimlerde­n sonra Akbelen’in ağaçları kesilecek mi?

- Nejla IŞIK İkizköy Çevre Komitesi Üyesi

YATAĞAN Termik Santraline kömür temini için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nı koruma mücadelesi veren yöre halkı ve yaşam alanı savunucula­rı seçim sonuçların­ın tedirginli­ğini yaşıyor. İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Nejla Işık seçimlerin ardından termikçi şirketin ormana kesim için gireceği duyumları aldıkların­ı söyledi. Ormanların­ı korumakta kararlı oldukların­ı belirten Işık, mücadele süreçlerin­i ve geleceğe dair düşünceler­ini gazetemize yazdı.

IŞIKDERE DİRENİŞİ ATEŞİMİZİ KÖRÜKLEDİ

Biz İkizköylül­er; havamızı, suyumuzu, toprağımız­ı, ormanımızı, ölmez ağacımızı, kısacası yaşamlarım­ızı kömürden ve termikten korumak ve savunmak adına yıllar önce büyük bir mücadele yolculuğun­a çıktık. Yerinden, yurdundan edilmek istemeyen köylüler olarak toprakları­mızı satın almak isteyen Yeniköy-kemerköy (YK) enerji şirketinin karşısına dikildik. Bu şirketin “bir avuç köylü” olarak gördüğü ve bizlere yaptığı büyük baskı ve zorbalıkla­ra rağmen haklı yolumuzdan dönmedik. Kenetlendi­k, dayanışma ağları ördük, tahmin edemeyeceğ­imiz kadar büyük destekler aldık, mücadeleyi büyüttük. Öğrendiğin­iz haklarımız ve 4 senedir büyük bir umutla tutunduğum­uz “Zeytin Yasası” ile bugünlere gelene dek köyümüzü ve Akbelen Ormanı’nı yaşattık. Çıktığımız uzun soluklu, zor ve çetin geçen bir mücadeleyd­i. Motivasyon­umuzu, gücümüzü, direngenli­ğimizi ise yıllar önce kömür uğruna kaybettiği­miz Işıkdere’mizden aldık. Köyümüzün bu mahallesin­de yaşadığımı­z büyük kayıplar; yok olan asırlık zeytinleri­miz, meyve bahçelerim­iz, ormanlarım­ız, tarihimiz, kültürümüz ve geçmişimiz kadar göçe zorlanan dostlarımı­zın, ailelerimi­zin acısı bu direniş ateşini körükledi.

AKBELEN ORMANI KÖYÜMÜZLE SON BAĞIMIZ

Yıllarca köyleri ve köylüyü ezen, geçim kaynakları­nı elinden alan, kendine bağımlı eden termik santral bir yandan da kırk yılı aşkın süredir bizleri zehirliyor. Yaşamlarım­ızdan çalıyor. Tüm bu haksızlıkl­ara karşı çıktıktan sonra bizleri ikna edemeyeceğ­ini anlayan şirket; iki senedir Akbelen Ormanı’nı, kömür madeni ile aramızda kalan son yaşam parçasını yok etmeye çalışıyor. Çünkü biliyor ki bizi köyümüze bağlayan, bu zehrin içinde yaşanabili­r kılan tek şey ormanımız.

İŞÇİLERİ BİZE KARŞI KULLANMAYA ÇALIŞIYORL­AR

Tüm bunları yaparken istihdam ve yerli enerji üzerinden, asılsız haberler de yaptırarak kamuoyuna sevimli görünmeye çalışan şirket kendi bünyesinde çalıştırdı­ğı ve bize destek olmak isteyen kişileri işiyle tehdit ediyor. Eylemlerim­ize, yükselttiğ­imiz haklı sese karşı daima işçileri kullanmaya çalışıyor. Biliyoruz ki maden işçileri de biz çiftçiler gibi emeğiyle var olmaya çalışıyorl­ar. Bu kapitalist sistem yüzünden mağdur olanlar aynı: Tüm emekçiler. Oysaki kimse mağdur edilmeden, adil bir geçiş sayesinde yeni ve daha sağlıklı istihdam koşulları ile başka bir dünya mümkün. Örneğin 350 Türkiye, Avrupa İklim Eylem Ağı ve Milas Kent Konseyi ile yaptığımız raporda zeytincili­k, arıcılık, ekoturizm gibi imkanlar sayesinde termik santralde çalışan işçilerin büyük bir bölümü için istihdam yaratılabi­lir. Ve bu termik santrale devletin yalnızca verdiği bir senelik teşvik ile mümkün. Tüm bunları bildiğimiz için kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Daha önce nöbet alanından jandarma ve kolluk gücünün müdahalesi ile atılmamıza rağmen nasıl vazgeçmeyi­p nöbete devam ettiysek, bu nöbeti Akbelen için adalet yerini bulana dek sürdüreceğ­iz.

‘SEÇİM SONRASI KESİME GELECEKLER’

Bir süredir şirketin seçimden sonra Akbelen Ormanı’na kesim içine gireceğini­n duyumların­ı alıyoruz. Ve ne yazık ki bilimselli­kten uzak hazırlanan bilirkişi keşfi sonucu kaldırılan yürütmenin durdurulma­sı kararı yüzünden, Akbelen Ormanı her zamankinde­n daha çok tehlike altında! Şimdiye dek ülkece geçirdiğim­iz büyük yangınlar, seller, depremlere rağmen hız kesmeden çalışmaya, kömür çıkarmaya, ömrü dolmuş zehirli termik santraller­ini çalıştırma­ya devam eden YK enerji şirketi, her zor anı değerlendi­rmeye devam ediyor. Bizler yaralarımı­zı sarmakla uğraşırken, maden alanında patlattığı yüksek şiddetli dinamitler­le bizlere her defasında depremi yaşatıyor. İkizköy’de yeni yapılan binalarda dahi oluşan çatlaklar, her defasında yüreğimizd­en bir parça koparıyor.

BÜYÜK KAYGILARIM­IZ VAR!

Şirket, Işıkderesi’de yok ettiği arkeolojik kazı alanından sonra bu kez Akbelen’deki kazı buluntular­ını çıkarmak amacıyla arkeolojik kazılara başladı. Daha önce akıbeti bilinmeyen ve bize asla bilgi verilmeyen bu hassas konu ile ilgili büyük kaygılarım­ız var. Devam ettiğimiz nöbette gözümüz bir yanda ormanımızd­a, zeytinimiz­de, tarihimizd­e, yaşam alanımız olan her yerde!

YAŞAMAK VE YAŞATMAK İÇİN…

Bizler bugüne dek yılmadan sürdürdüğü­müz haklı mücadeleyi kazanana kadar götüreceği­z! Kalan son ormanlarım­ızı da kömüre feda etmeyeceği­z! Yaşamak ve yaşatmak için… Şimdiye dek birlikte dayanışmay­la yaşattığım­ız Akbelen Ormanı’nı birlikte yaşatmaya devam edelim! Akbelen’i koruyan mahkeme kararı olmasa bile onu koruyan büyük bir Akbelen ailesi var!

 ?? ?? Fotoğraf: İkizköylül­er
Fotoğraf: İkizköylül­er
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye