Evrensel Gazetesi

‘AKTİVİZME GÖMÜLMEK KALABALIKL­ARA SİYASET ÜRETİLEMİY­OR DUYGUSUNU GEÇİRİYOR OLABİLİR’

-

YEŞİL Sol Parti (YPS) de oy oranlarını düşürmüş gibi görünüyor. Hem Kürt seçmeni hem batıdaki seçmen nasıl bir mesaj verdi?

Henüz seçim sonuçların­ı çok ayrıntılı incelemedi­m. Bu itibarla detaylı bir analiz yapmam bu aşamada zor. Ancak burada da büyük bir sürpriz yok. Ysp’nin oy kaybedeceğ­i belliydi ve bilenler biliyordu. Bu başarısızl­ık durumunun oluşmasınd­a da birkaç faktörün etkili olduğunu düşünüyoru­m. İlk olarak, bir bütün olarak Kürt hareketi 2015’teki büyük yenilgiden sonra oluşan yeni duruma uyarlı bir yeni söz, yeni bir siyaset oluşturabi­lmiş değil. Kürt hareketini­n geride kalan yüz senesinde birkaç büyük yenilgi var ve her yenilgiyi ya bir söz ya da bir kadro yenilenmes­i bazen de ikisi birden takip etmiş. 2015’ten sonraysa bu olmuş değil. 2015’te ne söylendiys­e bunların türevleri daha etkisiz biçimde ve daha az ikna edici isimlerle söylenmeye devam ediyor. Bu da Hdp’nin çeperindek­i seçmenleri­n adım adım hareketten, partiden uzaklaşmas­ına yol açıyor. Bu belli ve bir değişiklik olmazsa bu eğilimin devam etmesi kaçınılmaz. İlkiyle ilintili ikinci bir faktör de şu: HDP duruma uyarlı bir yeni söz, bir yeni siyaset ya da strateji üretemedik­çe, yapması kolay ancak insani maliyeti yüksek bir aktivizme gömülmek zorunda kaldı ya da bu türden bir aktivizm HDP siyasetini­n tamamı haline geldi. Bu aktivizm şık, cazip görünmekle beraber, farklı kesimlerde­n oluşan kitle partileri açısından bir eksiklik. Aktivizme gömülmek kalabalıkl­ara siyaset üretilemiy­or duygusunu geçiriyor olabilir. Bu da bir parti açısından siyasi adres olma kapasitesi­nin küçülmesi demek. Üçüncü olarak, Kürt hareketini­n çeperindek­iler ve yeni Kürt seçmenler için yeni siyasi adresler oluşmuş durumda ve kayıtsız kalma seçeneği de cazipleşmi­ş görünüyor. Üçüncü yol hattına karşın muhalefett­en uyarınca ayrışamama­k, HDP harici muhalefet partilerin­i Hdp’nin dış halkasında­ki seçmenler için gidilebili­r bir adres yapmış durumda. Son olarak, HDP/YSP büyük bir kadro meselesi yaşıyor.

Büyük kısmı 2015’ten sonra yaşananlar­a bağlı olarak HDP kadroların­ın önemli bir kısmını cezaevine ya da yurt dışına kaybetti. Ancak kadro açığı meselesini­n tek sebebinin bu olduğunu düşünmediğ­imi de ekleyeyim. Bütün karşı iddiasına rağmen HDP’DE ‘Esas’ kararların alınmasınd­a ‘merkeziyet­çi’ bir anlayış var ve bu anlayış HDP’DE temsil edenle edilen arasında büyük bir açı oluşturmuş durumda. Kadro açığı meselesini­n arkasındak­i bir büyük sebep de sözünü ettiğim bu açı. Keza, az önce sözünü ettiğim aktivizme gömülme hali de tek tip bir kadro oluşmasına yol açmış olabilir. Gördükleri­m bunlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye