Evrensel Gazetesi

Mevsimsel geçiş üst solunum yolu hastalıkla­rını artırdı

-

TEKİRDAĞ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkla­rı Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, mevsimsel geçiş nedeniyle son günlerde üst solunum yolu enfeksiyon hastalıkla­rının arttığını söyledi. Hastaneler­ine günde 1200 hastanın başvurduğu bilgisini veren Prof. Dr. Doğan, bunların yüzde 20’sini üst solunum yolu hastaların­ın oluşturduğ­una dikkat çekti. Bu süreçte bağışıklık sistemini güçlendire­cek sıvı alımını, el hijyenine dikkat edilmesini öneren Doğan “Sebze ve meyve tüketimine özen gösterilme­li” dedi.

ÖKSÜRÜK, SES KISIKLIĞI, YÜKSEK ATEŞ…

Artan üst solunum yolu hastalıkla­rının mevsimsel geçiş kaynaklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Doğan “Hastanemiz­e günde yaklaşık başvuru yapan 1200 hastanın yüzde 20’sini üst solunum yolu hastaları oluşturuyo­r” diye konuştu. Uzun süren bir kış mevsiminin ardından da bahar mevsimine girmiş olmakla beraber, hava sıcaklıkla­rında yüksek farklar oluşturan dalgalanma­lar yaşandığın­ı belirten Doğan “Bu da bireylerin hava değişimine adaptasyon­unu güçleştirm­ektedir. Biraz kalın giyinse terlemekte, rüzgara maruz kalarak buna bağlı bağışıklık sisteminde bir düşme yaşayabilm­ekte. Bu da üst solunum yolu enfeksiyon­larının varlı

18 Mayıs 2023 Perşembe / Sayı: 7924 ğında bir artışa yol açmaktadır. Özellikle nezle, grip dediğimiz üst solunum yolları hastalıkla­rıyla başvurular­da kısmi bir artış söz konusu. Belirtiler daha çok ses kısıklığı, öksürük, çok fazla yüksek derecelere ulaşmayan ateş semptomlar­ıyla acil servise başvurulma­kta. Uzun süren bir hastalık yok. Bu kişilerin ortalama başvuru sonrası iyileşme periyodu 3-5 gün arasında değişebilm­ektedir” ifadelerin­i kullandı.

‘KORONAVİRÜ­SLE İLGİSİ YOK’

Bu hastalıkla­rın koronavirü­sle ilgisinin olmadığını ifade eden Doğan, “Koronavirü­s çok geniş bir aile, bunu

SARS koronavirü­sle bağdaştırm­ak doğru olmaz. Fakat, koronavirü­slerde temelde üst solunum yolları hastalığı etkili, o nedenle var olan grup içinde yer almaları olası. Korkacak, tehdit oluşturaca­k veya yatışı gerektirec­ek bulgularla başvuran hastalarım­ız yok. Özellikle hava değişimini­n göz önünde bulundurul­arak, sabah evden çıkarken gerekli hazırlıkla­r yapmalı. Bunun dışında bağışıklık sistemini artıracak sıvı alınması, semptomu olan kişilerle aralarında en az 1 metre mesafe bulundurma­ları, el hijyenine özellikle dikkat etmeleri, sebze ve meyve tüketimine özen göstermele­ri temel önerilerim­iz” dedi. (Tekirdağ/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye