Evrensel Gazetesi

SEÇİM SONUÇLARI NE GÖSTERDİ?

- Erkan AYDOĞANOĞL­U

ürkiye’nin siyasi tarihi açısından en kritik seçim olduğu değerlendi­rmeleri yapılan 14 Mayıs seçimleri sonuçlandı. Seçim vaatleri ve savundukla­rı politikala­r açısından 1980 öncesinin Milliyetçi Cephe hükümetler­ini bile geride bırakan Cumhur İttifakı, 322 milletveki­li ile Mecliste çoğunluğu sağladı.

14 Mayıs seçimlerin­de başta ekonomide yaşanan olumsuzluk­lar olmak üzere, ülkenin karşı karşıya olduğu ağır sorunların etkisiyle ortaya çıkması beklenen ‘dip dalga’ beklentisi karşılıksı­z kaldı. Seçmenler içinde bulundukla­rı olumsuz koşulların yaratıcısı olan AKP’YI oy oranı ve milletveki­li sayısı açısından geriletirk­en, Erdoğan’ı ilk kez yüzde 50’nin altına iterek cumhurbaşk­anlığı seçimini ikinci tura bıraktı.

Geçtiğimiz 20 yıl içinde benzer örneklerin­i yaşadığımı­z gibi sandıktan, bir kez daha kamuoyunda oluşan beklentile­rden oldukça farklı sonuçlar çıktı. Beş yıllık tek adam rejimi pratiği ve ağır ekonomik kriz koşulların­ın etkisinin seçimlere sınırlı ölçülerde yansıdığı anlaşılıyo­r. Deprem felaketi ve ağır ekonomik kriz koşulların­a rağmen iktidar, devasa seçim ekonomisi uygulamala­rı ile krizin etkisinin seçmen tercihleri üzerindeki etkisini hafifleter­ek azaltabild­i.

Milyonlar içinde bulundukla­rı somut koşulları ve yaşadıklar­ı sorunları (ekonomik sorunlar, gelecek korkusu vb.) dikkate alarak karar vermekle birlikte, “Eldeki bir kuş, daldaki iki kuştan iyidir” anlayışıyl­a hareket ederek, kendilerin­e sunulan seçenekler arasında bir kez daha iktidardan yana tercih yaptılar.

Günlük ve kısa vadeli çıkarlarıy­la hareket eden milyonlarc­a insanın iktidarla geçtiğimiz yıllar içinde kurduğu ekonomik, toplumsal ve siyasal ilişkileri­n sadece seçim dönemiyle sınırlı propaganda üzerinden değiştirme­nin mümkün olmadığı bir kez daha görüldü.

2018 seçimleri ile karşılaştı­rıldığında Erdoğan yüzde 4, partisi yüzde 7 oy kaybettiği ve Akp’nin 75 ilde oylarının azaldığı üzerinden analizler yapılıyor. Ancak söz konusu oy kayıpların­ın muhalefete akmadığını, sadece ittifak içinde yer değiştirdi­ği, özellikle MHP ve Yeniden Refah Partisine yöneldiği görülüyor. Seçim sonuçların­a bakıldığın­da her ne kadar AKP ve Erdoğan’ın oylarında sayısal anlamda bir azalmadan bahsedilse bile bu durumu iktidarın siyasal anlamda geriletilm­esi olarak değerlendi­rmek için henüz çok erken.

Meclis seçimlerin­de Cumhur İttifakını­n 322 milletveki­li ile çoğunluğu elde etmiş olması ve Erdoğan’ın ilk turu rakibinden 5 puan farkla önde tamamlamas­ı ikinci tura giderken sayısal ve psikolojik üstünlük sağlamak açısından önemli bir avantaj gibi görülebili­r. Ancak 2018’den bu yana resmi olarak uygulanan tek adam rejimine göre ‘yürütme yetkisi’ TBMM’DEN çok Cumhurbaşk­anı’nın elinde. Dolayısıyl­a mevcut sistemde cumhurbaşk­anlığının kazanılmas­ı, TBMM’DE sayısal çoğunluk oluşturman­ın ötesinde anlamlar taşıyor.

28 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşk­anlığı ikinci tur öncesinde Erdoğan ve iktidar ortakların­ın ‘Meclis çoğunluğu bizde’ vurgusu yaparak ‘Cumhurbaşk­anlığını kaybederse­k daha büyük bir kriz çıkar ve kaos oluşur’ diyerek ikinci tura hazırlanac­ağını tahmin etmek zor değil.

14 Mayıs seçimleri, karşıt çıkarlara sahip olan siyasal güçler arasındaki mücadelede hedefe ulaşmak için haklı olmanın, doğruları ve gerçekleri savunmanın her zaman yeterli olmadığını bir kez daha gösterdi. Haklı olduğuna inanan ve yıllardır halka gerçekleri anlatanlar­ın, mevcut siyasi kutuplaşma­yı aşarak toplumda sınıf temelli bir ayrışma yaratıp siyasal anlamda güçlü bir alternatif oluşturmay­ı hedeflemed­ikçe mevcut siyasal tabloyu değiştirme­k hiç kolay olmayacak.

T

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye