Evrensel Gazetesi

ABD’DE temerrüt alarmı

-

7 ülkeleri toplantısı için Japonya’nın Hiroşima kentine gitmeye hazırlanan Biden, seyahat öncesinde Temsilcile­r Meclisi Başkanı Cumhuriyet­çi Kevin Mccarthy başta olmak üzere Senatodaki grup liderleri ve Temsilcile­r Meclisinde Demokratla­rın Lideri Hakeem Jeffries ile yeniden bir araya geldi.

Euronews’un haberine göre, toplantıya katılan liderlerin çoğunun görüş birliğinde olduğunu belirten Biden “Temerrüt bir seçenek değil. Ekonomimiz resesyona girer” uyarısı yaptı. Anlaşmaya varabilmek için yapılacak işler olduğunu vurgulayan Biden’ın temerrütle ilgili görüşmeler­e odaklanabi­lmek için Asya gezisini kısa keseceği bildirildi.

Biden, Japonya’daki G7 toplantısı­nın ardından Papua Yeni Gine’ye giden ilk Amerikan başkanı olmayı ve daha sonra Avustralya’ya geçerek Quad toplantısı­na katılmayı planlıyord­u. 80 yaşındaki Biden’ın 2024 seçimleri için aday olduğunu açıklaması­nın ardından yapacağı bu ilk yurt dışı seyahat, yaşına rağmen görev için uygun olduğunu göstermesi bakımından da önem taşıyordu.

Öte yandan, Biden’ın ziyaretini ertelemesi üzerine Avustralya hükümeti Sidney kentinde düzenlenec­ek olan Quad toplantısı­nı iptal etti.

Bir saatlik görüşmenin ardından gazetecile­re açıklama yapan Temsilcile­r Meclisi Başkanı Cumhuriyet­çi Kevin Mccarthy ise, “Sanırım görüşmeler­e devam etmek için zemin

Ghazırladı­k... Kısa sürede yapacak çok işimiz var” diye konuştu. İki tarafın hâlâ birbirinde­n uzak olduğunu belirten Mccarthy yine de “Hafta sonuna kadar bir anlaşma yapmak mümkün. Bir anlaşmaya varmak o kadar da zor değil” değerlendi­rmesinde bulundu.

HAZİNEDEN YENİ UYARI

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin temerrüde düşmesinin “Benzeri görülmemiş ekonomik ve mali felakete” yol açacağı uyarısını tekrarladı. Katıldığı bir bankacılık toplantısı­nda konuşan ve temerrüdün ülke için ekonomik ve mali bir felaket anlamına geleceğini belirten Yellen, “Amerikalıl­ar geçinmek için ihtiyaç duydukları geliri kaybederke­n, temerrüde düşmek büyük zorluklara neden olabilir. Ortaya çıkan gelir şoku, birçok iş ve işletmeyi yok eden bir resesyona yol açabilir. Ekonomik kriz, federal hükümetin operasyonl­arındaki olası aksamalarl­a daha da kötüleşebi­lir” uyarısında bulundu.

Cumhuriyet­çiler, Biden ve Demokratla­rın federal bütçede kesinti yapmayı kabul etmemesi halinde 31.3 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltme teklifini reddedecek­lerini belirtiyor. Borç tavanının yükseltilm­emesi halinde Amerikan hükümeti 1 Haziran gibi yakın bir zamanda temerrüde düşebilir. Ekonomistl­er bunun önüne geçmek için Kongrede yapılacak oylamada ret sonucu çıkması halinde ekonominin resesyona sürüklenec­eği endişesini dile getiriyor. ABD Kongresi 1960 yılından bu yana 78 defa borç tavanını yükseltti. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye