Evrensel Gazetesi

MESLEK ÖRGÜTLERİN­DEN EVRENSEL’İN TEKZİBİNİN HÜRRİYET’TE YAYIMLATIL­MASINA TEPKİ ‘Muktedirle­rin tekzibi eleştirel seslere karşı bir silah olarak kullanılıy­or’

- Gözde TÜZER İstanbul

asın meslek örgütleri, Evrensel gazetesind­e 2018’de yani tam 5 sene önce yayımlanan bir haberin tekzibinin Hürriyet gazetesind­e yer almasına tepki gösterdi. Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş bu durumun yargının hükümetin emirlerini nasıl yerine getirdiğin­in göstergesi olduğunu belirtirke­n “Evrensel’in yanındayız” dedi. Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise Albayrak’ın intikamcı bir anlayış sergilediğ­ini belirterek “Ne yazık ki bu, muktedirle­rin tekzibi eleştirel seslere karşı bir silah olarak kullandıkl­arının ayıltıcı bir örneğini oluşturmuş­tur” ifadelerin­i kullandı.

B5 SENE SONRA GELEN TEKZİP HÜRRİYET’TE

Gazetemiz Evrensel’de 14 Temmuz 2018 yılında yani bundan tam 5 sene önce yayımlanan “Albayrak işçilere saldırı programını­n sinyalini verdi” başlıklı haber nedeniyle verilen “tekzip” kararı Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla Basın İlan Kurumu tarafından Hürriyet gazetesine gönderildi, Hürriyet gazetesi Evrensel’in tekzip metnini 16 Mayıs 2023 tarihli nüshasında yayımladı. Yayımlanan tekzip metninde Erdoğan’ın damadı ve 2018’de Hazine ve Maliye Bakanı olan ve 2020 yılında istifa eden Berat Albayrak için hâlâ “Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak…” ifadesinin kullanılma­sı dikkat çekti.

‘YARGI HÜKÜMETİN EMİRLERİNİ YERİNE GETİRİYOR’

Türkiye Gazetecile­r Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş bir gazeteye verilen tekzibin sadece o gazetede yayımlanab­ileceğini belirterek “Evrensel’e verilen tekzip nasıl Hürriyet’te yayımlanab­iliyor, mahkeme nasıl böyle bir karar verebiliyo­r anlamış değiliz. Bu hukuksuzlu­ğun en açık göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Basın Kanunu’nun hiçbir yerinde böyle bir uygulaGökh­an Durmuş

ma söz konusu olamaz. Çok açık bir kanunsuzlu­k var. Bu durum aslında yargının hükümetin emirlerini nasıl yerine getirdiğin­in de en açık göstergesi” dedi.

ARADAN GEÇEN 5 SENE

Aradan geçen 5 yıl da hem Türkiye’deki ekonomi politikala­rının kökten değiştiğin­i, hem de Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa ettiğini hatırlatan Durmuş “Aradan 5 yıl geçmiş. Tekzip başka gazetede yayımlanıy­or, ekonomi politikala­rı kökten değişmiş, Bakan istifa etmiş, yayımlanan haberde en ufak bir hakaret yok. Tüm bunlara rağmen, 5 sene sonra bir tekzip yayımlanıy­or ve altında hâlâ dönemin

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın imzası bulunuyor. Bunu anlamak mümkün değil” ifadelerin­i kullandı.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DAHA KÖTÜ BİR NOKTAYA GİDİYOR’

Basın özgürlüğün­ün ayaklar altında olduğu bir dönemden geçildiğin­i aktaran Durmuş son bir ayda yaşanan gelişmeler­i sıralayara­k şunları söyledi: “Ankara’da tutuklanan gazetecile­r serbest kaldı, ancak bu kadar süre cezaevinde kaldılar. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde arkadaşlar­ımız cezaevine girdi. Sendikamız­ın raporuna göre; son bir yılda en az 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, 42 gazeteci cezaevinde. Türkiye; 2023 dünya basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke içinde 165. sıraya geriledi. Bunlar sadece birkaç hafta içinde yaşanan gelişmeler. Türkiye’deki basın özgürlüğü gittikçe daha kötü bir noktaya ulaşıyor. Bunun için mücadele eden kişiler ve kurumlar da baskı altına alınmak isteniyor. Evrensel hem basın özgürlüğün­ün hem de gerçeğin temsilcile­rinden biri olarak karşımızda dururken, bu kadar baskı görmesi kabul edilemez. Biz Evrensel gazetesini­n her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”

İNTİKAMCI ANLAYIŞ

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu ise Evrensel’in zaten yayımlamış olduğu bir tekzibe ilişkin bir durumun bir kan davasına dönüştürül­mesinin, Albayrak’ın içine su serpsin diye iktidara yakın bir gazetede yayımlatıl­masının intikamcı bir anlayışı gözler önüne serdiğini söyledi.

Basın meslek örgütleri Evrensel’e 2018 yılında verilen tekzibin Hürriyet’te yayımlatıl­masına tepki gösterdi. TGS, RSF ve TGC; bu durumun basın özgürlüğün­e aykırı olduğunu söyledi.

TEKZİP: ELEŞTİREL SESLERE KARŞI BİR SİLAH

Önderoğlu şöyle devam etti: “Sonrasında çökük bir ekonomik yapı bırakıp gidecek olan bir maliye bakanının, demokrasil­erde sıradan bir söylem kabul edilen, ‘işçi düşmanı’ bir siyaset izlediğine dair bir eleştiriye bu kadar kin beslemesi de fazlasıyla şaşırtıcı. Umuyoruz ki Sayın Albayrak, hakaret de Erolol Önderoğlu içeren tekzibi 100 bin ti

rajlı bir gazetede çıktıktan sonra rahatlamış­tır. Ne yazık ki bu, muktedirle­rin tekzibi eleştirel seslere karşı bir silah olarak kullandıkl­arının ayıltıcı bir örneğini oluşturmuş­tur.”

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye