Evrensel Gazetesi

ÇED inadına karşı mücadele ısrarı!

- Özer AKDEMİR

CENGİZ Holdingin Çanakka le’nin Bayramiç ilçesi Hacıbekirl­er köyü sınırları içerisinde işletmek is tediği altın-bakır madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Ba kanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali için dava açıldı. Dört kurum, 91 yurttaş tara fından açılan davada madene verilen ÇED izninin yürütmesin­in durdurul ması istendi.

Çanakkale Nöbetçi İdare Mahke mesine verilen dava dilekçesin­de proje için Bakanlık tarafından 26.07.2021 tarihinde verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davalar sonrası Çanakkale idare mahkeme lerinin önce projenin yürütmesin­in durdurulma­sına, daha sonra da ipta line karar verdiği hatırlatıl­dı.

Madenci şirketin mahkeme tara fından verilen yürütmeyi durdurma kararı sonrasında, ÇED olumlu ka rarının da iptal edileceğin­i öngöre rek ve iptal kararının sonuçların­ı bertaraf etmek amacıyla 2009/7 ge nelgesi kapsamında yeniden ÇED raporu hazırladığ­ı belirtilen­a dilek çede, Bakanlığın 2023 tarihinde bu raporla ilgili ÇED olumlu kararı al dığı dile getirildi. Bu yeni ÇED ra porunun 2009/7 genelgesi kapsamın da revize bir proje değil yeni bir ÇED başvurusu olarak ele alınması gerektiğin­in dile getirildiğ­i dilekçede ÇED başvurusu ile ruhsat sahaların da değişikliğ­e gidildiği belirtildi.

İKİ GÖLET PROJE DIŞINDA SAYILMIŞ

Yapımı planlanan Hacıbekirl­er 1 ve 2 göletinin de entegre projeler ol duğuna vurgu yapılarak, bu projelerin tamamı için tek bir ÇED başvurusu

yapılması gerektiği ifade edildi. Ba kanlık gölet ve hazır beton tesisi pro jesini ÇED kapsamında görmemişti.

Maden işletmesi için verilen nihai ÇED raporunda arkeolojik varlıkla ra dair değerlendi­rmelerin de son derece yetersiz olduğuna dikkat çe kilen dilekçede daha önceki proje nin iptal gerekçeler­inden olan bu durumun yeni ÇED raporuyla da gi derilemedi­ği ve aslında giderilmes­i nin de mümkün olmadığı kaydedildi. ÇED raporunda yalnızca arkeolojik tespitleri­n parsel bazında değerlen dirildiği ifade edilen dilekçede, antik yerleşim kadar yerleşimin çevresi ile korunması ve bir bütün olarak de ğerlendiri­lmesi gerektiği vurgulandı.

‘ALGI YARATILMAK İSTENMİŞ’

Revize ÇED raporunda madencilik faaliyetin­in ormanlara zararının az ol duğu yönünde bir algı yaratılmak is tendiğine değinilen dilekçede, “Ülke genelinde 2021 yılı sonuna kadar 158.917 ha’ı madencilik izni olmak üzere 788.168 ha orman alanı başka kullanımla­ra tahsis edilmiştir. Çanak kale’de 2015-2021 yılları arasında or man alanları 522.105 ha’dan 480.465 ha’a gerilemişt­ir” denildi. Şirket tara fından, proje kapsamında kesilecek ağaçların 5 katı kadar ağaç dikileceği taahhüdünü­n de eleştirild­iği dilekçede “Kesilen alan bir orman ekosistemi dir” hatırlatma­sı yapıldı.

 ?? Fotoğraf: Kazdağı Ekoloji Platformu ??
Fotoğraf: Kazdağı Ekoloji Platformu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye