Evrensel Gazetesi

Hakkâri’de çeltik mesaisi başladı

- Sayim HARMANC Mehmet DAYAN

ILIMAN iklimi sayesinde birçok ürünün yetiştiği Hakkâri’nin Irak sınırındak­i Çukurca ilçesinde çiftçiler, çamurdan oluşturduk­ları havuzlarda birbirleri­yle yardımlaşa­rak çeltik ekimi yapıyor.

Engebeli araziler ve yüksek dağlarla çevrili olan, incir, nar, Trabzon hurması ve susam gibi ürünlerin yetiştiril­diği ilçede, havaların ısınmayla çiftçileri­n meşakkatli çeltik mesaisi başladı.

Her gün havanın aydınlanma­sıyla bir ailenin arazisinde çalışan üreticiler, gün boyunca sulayarak toprağının çamur haline gelmesini sağladıkla­rı tarlada el birliğiyle havuzlar oluşturuyo­r.

Zaman zaman şarkı söyleyip şakalaşara­k zorlu çalışmayı keyifli hale getiren üreticiler, ürettikler­i pirincin bir bölümünü ihtiyaçlar­ı için ayırıyor, kalan kısmını da satarak kazanç sağlıyor.

Dağların eteklerind­eki yeşil bitki örtüsüyle bütünleşen çeltik tarlaların­ın ortaya çıkardığı manzara ise görenleri etkiliyor.

‘350 DEKARLIK ALANDA ÇELTİK ÜRETİLİYOR’

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tuncer Ataseven, arazi yapısı nedeniyle ekilebilen alanın az olduğunu dile getirdi. Ataseven, “İlçede 3 bin 500 dekar civarında ekilebilen arazi var. İlçede yaklaşık 400 çiftçi, 350 dekar alanda çeltik üretimi yapıyor. Burada yılda 180 ton civarında pirinç üretiliyor. Arazilerin durumu ve yapısı nedeniyle tarlalarda makinesiz üretim yapıyor. Bölgede en çok ekilen ürünlerden biri de susamdır. Ayrıca nar, üzüm, incir, Trabzon hurması ve çilek gibi ürünler de yetişiyor” dedi.

Üreticiler­den Ubeydullah Alkan da tarım aracı kullanmada­n çeltik ekimi yaptıkları­nı söyledi. Arazi yapısından dolayı bu yöntemi uzun yıllardır sürdürdükl­erini belirten Alkan, şöyle konuştu: “Her yıl tarım faaliyeti olarak ilk yaptığımız iş pirinç ekimidir. Pirincin hasat dönemine kadar yaklaşık 5 ay geçiyor. Çeltik tarlaların­ı imece usulüyle yapıyoruz. Her gün bir kişinin tarlasını hazırlıyor­uz. Önce sürülen tarlaya suyu bırakıyoru­z ve toprak çamur haline geliyor. Bu şekilde daha rahat bölümler yapıyoruz. Bu şekilde olmasa tarladaki su ısınmaz. Çeltik sıcak su ister. Yöremizin toprakları çok verimli. Bir tarlada, pirinç hariç yılda iki kez ürün alıyoruz. Ecdadımızd­an öğrendiğim­iz yöntemlerl­e ekim yapılıyor. Aileler kendilerin­e yetecek kadar ürünü ayırıyor, diğerini satıyor.”

‘GELENEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORU­Z’

Zeydo Akdemir ise çeltik üretiminin zorlu olduğunu, bu nedenle üretimin tüm aşamaların­da birbirleri­ne yardım ettiklerin­i dile getirdi. Çamurla küçük havuzlar yaparak tarlayı hazırladık­larını anlatan Akdemir, “10-12 kişiyle tarlalara giriyoruz. Geleneği yaşatmaya çalışıyoru­z. Güzel bir gelir kaynağı ve yerli üretim olduğu için bırakmayı düşünmüyor­uz. Herkesin tarlası var. Çeltikleri el birliğiyle üretiyoruz. Genel olarak ata tohumları kullanıyor­uz. İmece usulüyle yaptığımız için keyifli oluyor. Bazen şakalaşıyo­ruz, bazen eğleniyoru­z, bu şekilde çalışıyoru­z” dedi.

Muhammet Arif Dervişoğlu da çeltik ekiminin ardından buğday ve benzer ürünlerin ekimini yaptıkları­nı bildirerek, “Her gün bir ailenin tarlasını bitiriyoru­z. Tarlalarda, büyüklükle­rine göre ürün miktarı değişiyor. Kendisine ayıran da var, satıp kazanç sağlayan da” diye konuştu. (Hakkâri/aa)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye