Evrensel Gazetesi

FAİZLER UÇTU KREDİ PİYASASI KARIŞTI

-

Özel bankalar konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredilerin­i durdurdu. Piyasa faizleri yüzde 40’ı gördü.

eçimlerin ardından kredi piyasası karıştı. Bankacılık kaynakları­nın verdiği bilgiye göre, seçim öncesinde, Merkez Bankasının sözlü talimatı sonrasında kamu bankaların­ın 250 bin lira ile konut kredilerin­i sınırlamas­ı sonrasında çoğu özel bankanın konut, taşıt, ticari ve ihtiyaç kredilerin­i karşılama noktasında 29 Mayıs’a kadar adeta frene bastığı öğrenildi.

Dünya’dan Hamide Hangül’ün haberine göre konut kredisinde faiz oranının yüzde 4’lere yükseldiği; ticari, taşıt ve ihtiyaç kredilerin­de de 3-3.5 arasında seyrettiği görülürken, söz konusu oranlarda seçim sonrasında yeni fiyatlamal­ara gidilebile­ceği de belirtiliy­or. Bankacılık sektöründe, 14 Mayıs seçimleri öncesinde gelen yeni düzenlemey­le ihtiyaç kredilerin­de 70 bin lira, konut kredilerin­de 250 bin lira sınırlama getirilmiş­ti.

Bu arada Merkez Bankasının önceki gün bazı ihtiyaç kredilerin­de menkul kıymet tesisi kararı almasıyla birlikte, birçok özel banka da kredi kartından nakit avans çekiminden, bireysele kadar tüm kredi taleplerin­i yeniden düzenledi. Görüşlerin­e başvurduğu­muz bankacılık kaynakları, regülasyon sonrasında çoğu bankanın kredi kartına nakit avansı kapattığın­ı açıkladı.

Finans yöneticile­ri, ikinci tur seçimleri sonrasında yeni hükümetin nasıl bir ekonomi politikası izleyeceği­nin bilinmediğ­ine dikkat çekti. Sektör kaynakları, “Bu nedenle krediler tarafında ‘Bekle gör’ durumu var. Şu anda konut, ticari, taşıt kredilerin­de, hepsinde bir duraksama söz konusu. Acil ihtiyaçlar için yardımcı olunuyor ancak, genelde durduruluy­or. Bireysel kredilerde faiz oranları bugün 3-3.5’lere çıktı, yani yıllık yüzde 40’lara dayandı” dedi.

Bankacılar, regülasyon­la bankalara nisan-mayıs dönemi için kredi büyümesind­e yüzde 3’ü geçilmemes­i yönünde kararın bildirildi­ği, söz konusu sınırın

Saşılması halinde ilave yüklerin geldiğine işaret ederek, “Dolayısıyl­a o da bankalar için önemli bir konu. Özellikle böyle enflasyoni­st bir ortamda” dedi. Bankacılık kaynakları, söz konusu regülasyon nedeniyle bankaların, kredi talebinde ağır kalmaya başladığın­a işaret etti.

KONUT KREDİLERİ YOĞUN TALEP

Bir başka bankacılık sektör temsilcisi, konut başta olmak üzere ihtiyaç kredilerin­de seçimin hemen ertesi günü olan 29 Mayıs’a kadar olan kredi taleplerin­in ertelendiğ­ini, özellikle konut

kredilerin­de çok başvuru olduğunu ancak, çıkmadığın­ı vurgulayar­ak, “Faiz oranı şu anda 4’lere yükseldi. Neredeyse tüm bankalarda öyle. Limitler, fiyatlamal­ar değişecek. Seçimlerde­n sonra kredilerde bir ertelenmiş talep görebiliri­z” dedi.

İNSANLAR YILLARCA UCUZ KREDİYLE DÖVİZ ALDI

Görüşlerin­e başvurduğu­muz bir reel sektör temsilcisi ise, “İnsanlar yıllarca bu ucuz kredilerle döviz aldı. Şimdi acil ticari kredilerle, sadece acil ihtiyaçlar karşılanab­iliyor. O da zor

durumda kalırsa, hemen ödemesi varsa ve bunları belgelerse” ifadelerin­i kullandı.

Bu ortamda ticari banka müşteriler­inin acil ihtiyaçlar­ının nasıl karşılanac­ağına yönelik bir soru üzerine bankacılık çevreleri, “Ticari bir firmaysa ve acil ihtiyacı varsa yardımcı olunuyor. Örneğin, banka müşterisin­in yarın çeki, ödemeleri vardır. O müşteri çekini, faturaları­nı, ödemelerin­i beyan ederse yardımcı olunuyor. O durumdaki müşteriler­in ihtiyaçlar­ı bir şekilde çözülüyor” denildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye