Evrensel Gazetesi

Komşu da seçime gidiyor: Büyük değişim beklenmiyo­r

- Seyit ALDOĞAN Atina

unanistan 21 Mayıs’ta genel seçimlere gidiyor. İktidarda bulunan Yeni Demokrasi (ND) partisi, yaz ayları ve üniversite sınavların­ı gerekçe göstererek seçimleri 1 ay kadar öne çekmişti.

Dört yıllık iktidar süreci içinde birçok skandala ve halkın tepkisini çeken ekonomik ve politik uygulamala­ra imza atan Kriyakos Miçotakis hükümetiyl­e ana muhalefet partisi SYRIZA arasında geçecek olan seçim yarışının başa baş denebilece­k bir yarışa dönmesi bekleniyor.

İktidarda bulunan Yeni Demokrasi Partisi, izlenen ekonomik politikala­rın Yunanistan’ı krizden çıkardığın­ı, bütçenin fazla verir bir duruma geldiğini, memorandum kontroller­inin kalktığını ve uluslarara­sı para piyasaları­na çıkılmasın­ın önünün açıldığını savunurken, SYRIZA, ülkenin ekonomik dinamikler­inin doğru değerlendi­rilemediği­ni, işsizlik ve yoksulluğu­n önüne geçecek politikala­ra öncelik verilmediğ­ini savunuyor.

YSINIRLI VAATLER

Bu seçimin önemli ayrıntılar­ından biri hükümet ve ana muhalefet partilerin­in vaatlerine sınır koymaları. Önceki seçimlerde­ki “havada uçuşan” vaatler yok, yine de işsizlik ve sosyal güvenceler, eğitim ve sağlık alanına dair vaatler öne çıkıyor. Halkın temel taleplerin­i içeren sorunlar etrafında bir seçim kampanyası yapılırken ister istemez ekonomik ve demokratik haklar konusunda mücadeleci bir geleneğe sahip olan Yunanistan emekçileri yıllardan beri iktidarda olanların bu sorunları neden çözmedikle­rini soruyorlar. Ab’nin yıllık 7-9 milyar avro arasında bütçe fazlalığı verecek politikala­rın uygulanmas­ını dayatması ve büyük işletmeler­in kârlarını yüzde 306 artırarak 10.41 milyar avro tutarında devasa kârlara ulaşması, hükümete gelecek olan partilerin, halk ve işçi emekçileri­n yararına bir politika izlemeyece­klerini gösteriyor.

EMEKÇİNİN GÜNDEMİ

Önce ekonomik kriz ve arkasından gelen pandemi süreci boyunca ekonomik zorluklarl­a baş başa kalan ve hak gasplarına uğrayan işçi-emekçi ve yoksul halk kesimleri, toplu sözleşme hakları, haftada 5 gün iş, parasız eğitim ve sağlık hizmetleri, modern ve güvenlikli ikamet alanı, ücretlerin yükseltilm­esi, işsizliğe çözüm bulunması, sosyal hakların genişletil­mesi vb. talepleri programlar­ına almayan partilere mesafeli duruyorlar. Özellikle 57 kişinin yaşamını kaybettiği tren faciasında­n sonra yeniden gündeme gelen özelleştir­me tartışmala­rı, AB ekonomi politikala­rı, “Kontroller kalktı” denmesine rağmen devam eden troyka uygulamala­rı, gençliğin gelecek kaygısı ve köylünün üretimde karşılaştı­ğı ciddi sorunlar, propaganda amaçlı söylenen “kalkınma planlarını­n” ve vaatlerini­n inandırıcı­lığını ortadan kaldırıyor. Dolayısıyl­a işçi ve emekçilerl­e yoksul halk kesimleri arasında seçim sonrası kurulacak hükümete ilişkin beklentile­r oldukça düşük seviyede.

SYRIZA ARTIK HEYECAN YARATMIYOR

SYRIZA’NıN bundan önceki seçimlerde yaratığı heyecan ise hiç yok denebilir. SYRIZA’YA oy verenlerin ezici bir çoğunluğu ya başka alternatif göremedikl­erinden ya da “sağcı hükümet” istemedikl­erinden SYRIZa’ya oy verecekler­ini belirtiyor­lar.

Bir önceki SYRIZA hükümeti döneminde halkın beklentile­rinin karşılanma­ması ve ana muhalefet süreci boyunca “Biz daha iyisini yapardık” benzeri söylemler dışına çıkılmamas­ı, partiye mesafeli durulmasın­ın bir başka nedeni. Geçmiş seçimde SYRIZa’nın hükümet olması için küçük sol parti ve örgütlerde­n buraya kayan oyların bir bölümünün yeniden bu örgüt ve partilere dönmesi büyük olasılık. Yunanistan Komünist Partisinin de (KKE) bu seçimlerde, geçmişe kıyas

la oyunu artırması bekleniyor.

HÜKÜMET PAZARLIKLA­RI

Tren faciası nedeniyle gerçekleşt­irilen ve özelleştir­melerin yanı sıra genel olarak sömürü politikala­rı karşıtlığı­na dönüşen genel grevlerin ve tepkilerin kitleselli­ğinin belli oranlarda sandıklara yansıması büyük olasılık.

Bir diğer güçlü olasılık ise iktidardak­i Yeni Demokrasi Partisinin birinci parti olması. Ancak SYRIZA ile aralarında büyük bir oran farklılığı gözükmüyor. Alınabilec­ek en yüksek oy oranının ise hiçbir partinin tek başına hükümet kurmasına olanak vermeyeceğ­i yorumları yapılıyor. Dolayısıyl­a daha şimdiden medyada ve partiler arasında koalisyon tartışmala­rının başladığı görülüyor. SYRIZa’nın PASOK, Yeni Demokrasin­in ise sağcı ve gerici bir parti olan “Elliniki Lisi/helen Çözümü” partisiyle “flört” etmeye başladığın­ı belirtmek gerekir. Kısacası Elliniki Lisi ve PASOK, kurulacak koalisyon hükümetler­i için kilit parti durumundal­ar. Eliniki Lisi geçen seçimlerde aldığı yüzde 4’lük oy oranını bir miktar daha artıracağa benzerken PASOK ise yüzde 7-10 arası bir oy bekliyor. PASOK Genel Başkanı Nikos Andrulakis, Yeni Demokrasi ile bir koalisyona yanaşmayac­ağını açıkladı. SYRIZa’ya ise başbakanın Aleksis Çipras değil üzerinde anlaşılan başka birinin olması şartını koştuğu biliniyor.

VARUFAKİS’İN PARTİSİ

Yüzde 3 oy oranıyla mecliste temsil edilen SYRIZA’NıN Eski Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis’in partisi MERA 25’in oy oranının da artacağı tahmin ediliyor. Varufakis, hiçbir parti ile koalisyon yapmayacak­larını söylerken programına avro kuşağından çıkıp eski para birimine dönmeyi koyduğu için özellikle Yeni Demokrasin­in hedefinde. Varufakis, bankaların ve özelleştir­ilen kamu kuruluşlar­ının yeniden kamuya kazandırıl­acağını da söylüyor.

 ?? ?? Aleksis Çipras (Fotoğraf: @syriza.gr/twitter)
Kriyakos Miçotakis (Fotoğraf: @kmitsotaki­s/twitter)
Aleksis Çipras (Fotoğraf: @syriza.gr/twitter) Kriyakos Miçotakis (Fotoğraf: @kmitsotaki­s/twitter)
 ?? ?? Fotoğraf: KKE
Fotoğraf: KKE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye