Evrensel Gazetesi

G7 Hiroşima’da toplanıyor: Gündemler Ukrayna savaşı krizi, enerji güvenliği ve Çin

-

Abd’nin 6 Ağustos 1945’te atom bombasıyla vurarak büyük katliam yaptığı Japonya’nın Hiroşima şehri, 2023 G7 liderler zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıy­or.

Dünyanın en büyük 7 ekonomisin­i (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya) bir araya getiren G7 liderler zirvesi Hiroşima’da bugün başlayacak. Zirvede Rusya-ukrayna savaşı ve Moskova’ya yönelik yaptırımla­r ile enerji fiyatları ve güvenliği, Çin ve yüksek enflasyon gündemde olacak. Toplantı 21 Mayıs’ta sona erecek.

2023 liderler zirvesinin de

15. ayına giren Rusya-ukrayna krizinin sona erdirilmes­i ve yükselen Çin ile başa çıkılmasın­a yönelik politikala­rını kapsayan iki ana gündemle toplanması bekleniyor.

Ev sahibi lider olarak zirve için ailesinin memleketi Hiroşima’yı tercih eden Japonya Başbakanı Kişida, Rusya-ukrayna krizinin yeniden gündeme getirdiği olası nükleer silah kullanımı tehdidine karşı barış mesajı vermeyi hedefliyor. Zirveyi, atom bombası atılan Hiroşima’da düzenleme kararlılığ­ının “Bir G7 zirvesinin ötesinde bir anlamı var” şeklinde

nitelendir­en Ki

Hiroşima’da G7 protestosu (Fotoğraf:

A A) şida, konuk liderlerle “nükleersiz bir dünya vizyonu” imzalamayı amaçlıyor.

Zirveye, grup ülkelerini temsilen ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kanada Başbakanı Justin Trudeau katılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in de G7 zirvesine video konferans aracılığıy­la katılıp liderlere hitap etmesi bekleniyor.

BIDEN ÖZÜR DİLEMEYECE­K

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden’ın, G7 liderler zirvesi için gittiği Japonya’nın Hiroşima şehrinde, ülkesinin geçmişte nükleer silah kullanımın­dan ötürü özür dilemeyece­ği bildirildi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Başkan, Hiroşima Barış

Anıtı Parkı’nda bir açıklama yapmayacak. Diğer G7 liderleriy­le birlikte çelenk koyma ve diğer birkaç etkinliğe katılacak” ifadelerin­i kullandı.

Bazı Japon politikacı­lar, Abd’nin 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına yaklaşılır­ken Hiroşima ve Nagazaki şehirlerin­e atom bombası atmasından dolayı resmi bir özür dilemesi çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye