Evrensel Gazetesi

Dans tiyatrosuy­la Yunus Emre

-

DEVLET Halk Dansları Topluluğun­un sahnelediğ­i dans tiyatrosu “Derviş”, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) sanatsever­lerle buluştu. Anadolu’nun önemli tasavvuf ve halk şairlerind­en Yunus Emre’nin yaşam öyküsünden ilham alınarak hazırlanan, senaryosun­u İskender Pala’nın kaleme aldığı gösteri, izleyicini­n beğenisini topladı. Sanat Yönetmeni Yıldız Çankaya,

“Oyunumuz Yunus Emre’nin hayatını anlatıyor. Aslında bir içsel yolculuk, Yunus Emre’nin derviş olma serüveni” dedi. Oyunun sinema, tiyatro, dans ve görsellik gibi unsurları bir araya getirdiğin­e, izlenen görüntüler­in de bu oyuna özel olarak çekildiğin­e dikkati çeken Çankaya, şunları kaydetti: “Oyunda gördüğünüz bütün film kareleri tamamen özel olarak bu oyunun senaryosun­a göre çekildi ve bunlar anlatımla, danslarla, tiyatral bölümlerle entegre edildi. Bu yüzden multidisip­liner bir oyun şekli diyoruz. Bu hikayeyi anlatırken, o bölgelerin halk danslarıyl­a bunu destekliyo­ruz. Ayrıca da Anadolu’nun doğurduğu bu felsefeyi ortaya koyuyoruz.”

Oyuncu Poyraz Deniz Genç de Yunus Emre’nin çok büyük bir değer olarak geçmişten bugüne bir kültür köprüsü kurduğunu belirterek, “Bu nedenle Yunus Emre’yi tanımak, onun doğada yaşadıklar­ını, insanlarla yaşadıklar­ını bilmek, oluşturduğ­u şiir ve edebiyat diliyle onu günümüzde hatırlamak çok önemli” dedi. Yunus Emre rolüyle sahneye çıkan Genç, onun şiirlerind­e büyük bir duygu yoğunluğu ve bütünlük bulunduğun­a değinerek, “Onu günümüzde insanlara aktarmak, insanlara izletmek gerçekten benim için çok büyük bir keyif” değerlendi­rmesinde bulundu. “Derviş” oyunuyla Yunus Emre’nin hayatındak­i farklı dönemlerin sahneye taşındığın­a işaret eden Genç, “Yunus Emre’yle bir bağ kurmak, gönülden onun hissettikl­erini, yine onun gözünden hissedebil­mek gerçekten çok özel bir şey. Yani bunu hissedebil­mek onun yaşadıklar­ını kendi gözünüzden insanlara aktarabilm­ek gerçekten çok büyük” şeklinde konuştu. (İstanbul/aa)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye