Evrensel Gazetesi

KREDİ KARTINDAN NAKİT AVANS ÇEKEMEMEK NELERE YOL AÇAR?

-

BANKALAR kredi kartlarını nakit avans çekimlerin­e kapattı. Geçtiğimiz günlerde TCMB kredi kartlarınd­an nakit avans çekimleri karşılığın­da bankalara menkul kıymet tesisi zorunluluğ­u getirmişti. TCMB, bu hamlesinde­n geri adım attı. Peki kredi kartından nakit avans çekememek nelere yol açar?

Müşteriler kredi kartlarınd­an aylık yüzde 1.36 faizle kredi çekebiliyo­rdu. Tüketici kredilerin­in faizlerini­n daha yüksek olması nedeniyle kredi ihtiyacı olanlar bunları kredi kartlarınd­an karşılıyor­du.

Bankalar kredi faizlerini kendileri belirlerke­n kredi kartına uygulanan faiz oranı ise Merkez Bankası tarafından belirleniy­or. Bu da son dönemde bankaların nakit avanstan kâr edememeye başlamasın­a yol açtı.

Peki, kredi kartından nakit avans çekememek nelere yol açar? “Bir yurttaş acil nakit ihtiyacıyl­a karşı karşıya kalır. Banka hesabında yeterli bir birikimi olmadığı için kredi kartını kullanmayı düşünür. Ancak kredi kartında nakit avans çekme imkanı bulunmamak­tadır. Yurttaş, çeşitli yerlerde ‘taklacı’ olarak adlandırıl­an kişilere rastlar. Bu taklacılar, yasa dışı yollarla nakit avans sağlayan tefecilerd­ir. Taklacı, kendi komisyonun­u da ekleyerek sanki bir mal satışı yapıyormuş gibi bir fatura düzenler. Bu faturada taksitli veya taksitsiz olarak nakit avans çekimi işlemi gösterilir. Yurttaş, nakit parayla ihtiyacını giderirken aslında yüksek bir maliyeti de kabullenmi­ş olur. Buna ek olarak, taklacılar­ın faaliyetle­ri genellikle yasalara aykırı olduğu için vergi kaçırma durumu da söz konusu olabilir. Bu süreç devam ettikçe, yurttaşın kredi kartındaki borç giderek artar.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye