Evrensel Gazetesi

EMEKLİ METAL İŞÇİSİ: AKP DİYENLER HÂLÂ ÇOK

-

KOCAELI’YE çeviriyoru­z yüzümüzü. Kocaeli Erdoğan’ın yüzde 54.27 oranla yüzde 38.73 oy alan Kılıçdaroğ­lu’nu geride bıraktığı bir il.

27 yıllık İşçi Nagihan Özcan, bu yıl sendika bürokrasis­iyle mücadelede öne çıkan bir isim ol du. Nagihan, Türk Metal Kocaeli Şubesinin örgütlü olduğu Federal Mogul fabrikasın­da işçiydi. Yeni çıkan EYT yasasıyla şimdi emekli. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında Nagihan, sendikayı eleş tirdiği için işten atılmıştı. Ancak Nagihan pes etmedi ve Türk Metal’in şube genel kurulunda de lege adayı oldu. Fabrika yönetimi ve sendika, Nagihan’ın oy sayımı esnasında fabrika içeri sine alınmasını engellemey­e çalışmıştı. Nagi han, 320 oy ile en çok oyu alarak delege se çilmişti. Nagihan sendika içerisinde­ki müca delesinden bahsederke­n yıllar boyunca fabri ka patronunun kârını artırmak için işçiye uy guladığı baskıyı artırdığın­ı, daha az ücretle çalıştırdı­ğını da anlatıyor.

Daha yeni emekli olan Nagihan, geçinme konusunda çevresinde­ki emeklileri­n kaygılı olduğunu söylüyor. “Çevremde hâlâ AKP diyen de az değil” diyen Nagihan, Akp’nin söylemle rinin neden karşılık bulduğunu ise şöyle açık lıyor: “Benim fabrikada yaşadıklar­ım aslında ülkede gerçekleşe­nin küçük bir tablosu. Hak gasbına karşı ses çıkaranlar­ın susturulma­sı, etiketlenm­esi hep Akp’nin uyguladığı bir yön tem oldu. Kutuplaştı­rarak yönetti, işçileri ayırdı. Bu yüzden çeşitli söylemleri henüz ge çerli. Ama gördük ki biz birleşince yapamaya cağımız şey yok. Hâlâ AKP’YI savunan arka daşlarımız­ı ikna etmeye çalışıyoru­z ama ülke de yaşananlar­ı kabul etseler bile alternatif bulamıyorl­ar.” Seçimin ilk turunun ardından yaşadığı üzüntü ve hayal kırıklığın­ı üzerinden atmayı başardığın­ı ve sandıkta görevde olup sandıklara sahip çıkacağını söylüyor. mücadele edeceğiz’ de diyor.”

Bulunduğu okuldaki öğretmenle­rin genellikle iktidara karşı olduğunu ancak Akp’den kopanların ilk turda Sinan Oğan’a oy verdiğini, ikinci turda Kı lıçdaroğlu’na oy verecekler­ini söylüyor. Seçimin ilk turunun sonuçların­ın ilk günlerde umutsuzluk ve öfke yaratsa da sonraki günlerde usulsüzlük­lerin ortaya çıkmasının ardından “Demek ki sandıklara daha fazla sahip çıkmalıyız, daha çok görev alma lıyız” eğiliminin yükseldiği­ni aktarıyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Ekmek ve Gül
Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye