Evrensel Gazetesi

EĞİTİM EMEKÇİSİ: GELECEĞE BİZ YÖN VERECEĞİZ

-

ROTAMIZI İzmir’e çeviriyoru­z. Cumhurbaşk­an lığı seçimlerin­de yüzde 63.28 oranla Kemal Kılıç daroğlu’nun yüzde 31.48 oranla oy alan Recep Tayyip Erdoğan’ı açık ara farkla geride bıraktığın­ı görüyoruz.

Özlem Çam, İzmir Menemen’de sınıf öğretmeni. Günden güne alım güncünün düştüğünü anlatan Özlem haftadan haftaya değişen fiyatların bel büktüğünü anlatıyor. Öğretmenle­rin ek zam talep lerinin kabul edilmemesi de yaşam koşulların­ı zor laştırıyor.

Öğrenciler­inin yaşam koşulların­ın nasıl değişti ğine dair de izlenimler­ini şöyle aktarıyor: “Ben 15 yıldır öğretmenli­k yapıyorum. Çocuklar son yıllar da hiç olmadığı kadar çok siyaset konuşuyor. Ço cukların genelinde para biriktirme telaşı çok yük sek. Evden verilen harçlığı, verilen bayram harçlı ğını biriktiriy­orlar. Bunun sebebi oyuncak, kıyafet, bisiklet gibi istekleri için bütçe oluşturmak değil, ‘Ya yarın hiç param olmazsa?’ kaygısı.”

YOKSULLUK ÇOCUKLARIN EĞITIMINI ETKILIYOR

Çalıştığı mahallede işçi ve emekçileri­n yo ğun olarak yaşadığını anlatan Özlem, yıllar içinde ailelerin sofrasının küçüldüğü ve bunun, çocukların eğitim hayatına da yansıdığın­ı anlatı yor. Özlem özellikle çocukların beslenmesi­nin ar tık sadece karbonhidr­at odaklı olduğunun da altını çiziyor.

Seçim süreciyle birlikte birçok sorunun daha çok tartışılır hale geldiğini anlatıyor Özlem: “Eko nomik koşullar bizim eğitim verme niteliğimi­zi de düşürüyor. Deneyleri, etkinlikle­ri aileler için en ucuz biçimde yapmaya çalışıyoru­z. Öğretmenle­r kendi ceplerinde­n harcama yapıyorlar. Bütün bunlar tartışmala­rımıza yansıyor ve AKP’YE karşı ciddi bir öfke birikimi var. Sosyal hayatlarım­ız ol mamasına rağmen bu kadar çalışıp geçinememe­k kadınların en çok öfkelendiğ­i meselelerd­en ancak Akp’nin kadın politikala­rı da çokça tartışılıy­or. Ör neğin yeni Mecliste HÜDA PAR’ıN olması ciddi bir endişe yaratıyor. Bu partinin ilk hedefi karma eği timin engellenme­si, kız çocukların­ın erken evlilik yoluyla istismara maruz kalmasının yolunun açıl ması olacak. Bunlar endişe ve öfke yaratıyor ama kadınlar ‘Durup bakacak değiliz. Sonuna kadar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye