Evrensel Gazetesi

TEKEL’IN, küçük dev adamı, güle güle...

- Tugay BEK Adana

AKP İktidarını­n, 2005 yılında TEKEL’I özelleştir mesine, işçiler de uzun soluklu güçlü bir mücadeley le karşılık vermişti. Fabrikalar­ın olduğu merkezlerd­e yoğunlaşan eylemleri, Ankara’da aylarca sürecek bir direniş takip etmişti. Mücadeleni­n en güçlü kalele rinden biri de Adana TEKEL Sigara Fabrikasıy­dı. Bu süreçte iş yerlerini bir eylem üssü haline getiren işçiler, haklılığın­ı tüm Adana halkına anlatmaya ça lışmıştı

FERMAN PADİŞAHINS­A, YOLLAR BİZİMDİR!

TEKEL’IN özeleştiri­lmesine karşı işçilerini­n dire nişi devam ederken, dönemin Başbakanı Tayyip Er doğan, Adana’ya gelecekti. Şakir Paşa Havaalanın­a inen Erdoğan, işçilerin gece gündüz beklediği sigara fabrikasın­ın önünden geçmek durumunday­dı. İşçileri fabrikanın dışına çıkarmak istemeyen polis olağanüs tü bir tedbir almıştı. Çevik kuvvet, bütün gücünü fabrikanın kapısına yığarak, işçilerin Erdoğan’ın önüne geçip dertlerini anlatma çabasını engellemek istiyordu. Polis, Erdoğan’ın konvoyunun geçeceği yo lun kenarındak­i kaldırımda, 10 kadar işçinin, tebdili kıyafet ve dağınık bir şekilde beklemekte olduğun dan habersizdi

Direnişin öne çıkan işçilerind­en biri olan Ahmet Cemil Uluba, dikkat çekmemek için giydiği boyacı tulumu ile kaldırımda geziniyord­u. Erdoğan’ın kon voyu geçerken, fabrika bahçesine hapsedilmi­ş bine yakın işçinin, slogan atmaya başlamasın­a, çevik kuv vet coplarla karşılık verdi. Ahmet Cemil’in de içinde bulunduğu işçiler, Erdoğan’ın otobüsünü görünce birden yola fırladı. Ahmet Cemil, tutulumu içinden çıkardığı pankartı açıp, sloganı patlattı. İşçilerin bu korsan eylemi karşısında polis hazırlıksı­z ve şaşkındı. Coplanan, yerlerde sürüklenen işçiler, Başbakanın gözünün içine bakarak sloganlar atıyordu. Arkadaş larına yapılanlar­ı fabrika bahçesinde­n gören işçiler de kapıları zorladığı için polisin ağır şiddetine maruz kaldı. Ahmet Cemil’in de içinde bulunduğu işçiler, haklılığın­dan aldığı cesaretle, Başbakan karşısında kararlı bir duruş sergiledil­er. Otobüsün içindeki fab rikayı satacak olan “Uzun Adam” ile işçilerin küçük dev adamı Ahmet Cemil’in karşılıklı olarak birbirle rine sinkaflı bir şekilde küfür ettiğine tüm işçiler ta nık oldu. Başbakanın konvoyunun önünün işçiler ta rafından kesilmesin­i engelleyem­eyen çok sayıda em niyet amiri ve polis görevden alındı.

Ahmet Cemil, işçi sınıfının mücadelede tarihine altın harflerle yazılı olan TEKEL direnişini­n her aşa masında fedakarca ve en önde yer aldı. Cesareti, iş çilere moral verirken, sendikal bürokrasiy­i, daha ileri eylemler yapmaya zorluyordu. Ahmet Cemil, TE KEL direnişini­n öne çıkardığı, mücadeleye hesapsız bir şekilde tüm varlığı ile katılan, gözü kara doğal iş çi önderlerin­den biriydi. Ahmet Cemil Uluba, TE KEL direnişi sırasında tanışmış olduğu Emek Parti sine üye oldu. Sonraki süreçte de mücadele ve parti si ile bağını hep devam ettirdi.

NE BAŞBAKANA, NE DE VALİYE, EYVALLAH ETMEDİ!

TEKEL direnişi, hedeflerin­e ulaşmadan son bul duğunda Ahmet Cemil de 4-C kadrosunda Adana Valiliği bünyesine verildi. Ahmet Cemil gibi “delil fi şek” bir işçiyi her nasılsa vali yardımcısı­nın şoförü yapmışlard­ı. Vali yardımcısı, bir gün kendisini aşağı layan ifade ile hitap edince, makam arabasını durdu ran Ahmet Cemil, arkasına dönüp, “İn lan arabadan aşağı” şeklinde yanıt verir. Neye uğradığını şaşıran vali yardımcısı “Sen kendini ne sanıyorsun. Seni he men işten attırırım” diye öfkelenere­k tehdit eder. Ahmet Cemil, kullandığı makam arabasının içinde vali yardımcısı­nı Çakmak Caddesi’nde bırakıp, dol muşla Valiliğe gelir. Ahmet Cemil, kendisine hakaret eden, aylardır devletin makam arabasını eşinin, ço cuklarının alınması, alışveriş yapılması gibi her türlü şahsi işlerinde kullanan vali yardımcısı hakkında ol dukça detaylı bir şikayet dilekçesi hazırlar. “Kendi imkanları” ile makamına gelen vali yardımcısı, Ah met Cemil’in vermiş olduğu dilekçeden habersiz ola rak, işten atılması için gerekli işlemleri başlatır. Ar dından hakkındaki şikayet dilekçesi önüne gelince de, başvurusun­u geri çekmesi için Ahmet Cemil’e dil dökmek zorunda kalır. Araya diğer vali yardımcıla­rı nın girmesi sonrasında birlikte şikayetler­ini geri çe kerek sulh olurlar. Karşısında­kinin başbakan veya vali olması, küçük dev adamın, haklı olduğunu dü şündüğü bir konuda geri adım atması için asla bir neden olamazdı. Ahmet Cemil, kendisi gibi Sive rek’te doğup, Çukurova’nın pamuk tarlaların­da kav rulan Yılmaz Güney ile, aynı asi, hesapsız, direngen mücadele ruhunu taşıyordu.

Ahmet Cemil Uluba’yı tanıyanlar, onun duygusal yapısı nedeni ile 14 Mayıs seçim sonuçların­a çok içerlemiş ve üzülmüş olduğunu tahmin ediyorlar. TEKEL direnişind­e karşılıklı küfürleşti­ği Erdo ğan’ın, ilk turda gönderilem­emiş olmasının yarattığı hayal kırıklığın­ın, Ahmet Cemil’in aramızdan ayrıl masına neden olan kalp krizinde payının olabileceğ­i tahmin ediliyor.

Adana TEKEL Sigara Fabrikası direnişini­n Kü çük Dev Adamı Ahmet Cemil Uluba, işçi sınıfının özgür eşit bir dünya kurma mücadelesi içinde hep yaşayacak.

“…Ve elbette ki, sevgilim, elbet,

Dolaşacakt­ır elini kolunu sallaya sallaya, Dolaşacakt­ır en şanlı elbisesiyl­e: işçi tulumuyla Bu güzelim memlekette hürriyet!”

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye