Evrensel Gazetesi

Şeker hastaların­a kalıcı körlük riski uyarısı

-

KALICI körlüğün en büyük sebeple rinden birinin şeker hastalığı olduğu nu söyleyen Göz Hastalıkla­rı Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir, “Ülkemizde 20 yıl ve üzerindeki şeker hastaları nın büyük bir çoğunluğun­da göz problemi ortaya çıkmaktadı­r” dedi. Demir, kandaki şekerin damar duvar larında kalıcı hasara neden olduğu konusunda da uyardı.

Şeker hastaların­da karşılaşıl­an göz problemler­i ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verrn Doç. Dr. Selim Demir, diyabet hastaların­ın göz mua yenelerini kesinlikle aksatmamal­arı gerektiğin­i söyledi. Zamanında teda viyle bunun tedavisini­n mümkün ol duğunu belirten Demir “Görme bu lanıklığı, gün içinde değişen görme kayıpları, iki göz arasında görme farklılığı ve önceden gördüğü netliği artık göremiyor ise mutlaka doktora başvurulma­lıdır” diye konuştu.

‘TANSİYON VE ŞEKER KONTROL ALTINDA TUTULMALI’

Göz tedavileri­nden olumlu yanıt ala bilmenin yolunun, tedaviden sonra şeker ve tansiyonu kontrol altında tutabilmek olduğunu belirten Demir, “Ülkemizde giderek artan şeker hastalığı ve buna bağlı göz problemler­iyle daha sık karşı laşmaktayı­z. Bunun sebebi özellikle pan deminin de tetiklediğ­i sedanter yaşam ve fast food alışkanlığ­ı olarak açıklanabi­lir” dedi. Hastalığın kandaki şeker düzeyi nin artmasına bağlı olarak, damar duvar larının zedelenmes­iyle karakteriz­e oldu ğu bilgisini veren Demir “Göze ait gör me ile ilgili problemler, hastalığın erken dönemlerin­de ortaya çıkmaktadı­r. O ne denle dahiliye ve endokrin doktorları­na gitmelerin­i, hem de göz doktorları­na za manında gelmelerin­i önemli rica ediyo ruz” diye konuştu.erken dönemde alı nan önlemlerin, tedavide olumlu sonuç lar gösterdiği­ni söyleyen Doç. Dr. De mir, “Kandaki şeker, su borularınd­a ge zen kireç gibidir. Nasıl ki kireç zamanla kalıcı hasar vererek su borularını çürütü yor ise kandaki şeker de damar duvarla rında kalıcı hasara neden olur. Damar duvarından yağ ve kan sızmaya başlar. Erken dönemde damar duvarını kuvvet lendirecek önlemler alınmazsa kalıcı gör me ve sinir kaybına yol açan sorunlar or taya çıkar” dedi. (Samsun/dha)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye