Evrensel Gazetesi

GENÇLER VE NÜKLEER TEHLIKE

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU

7 zirvesi yaklaşırke­n, Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılma­sı için Uluslarara­sı Kampanya (kısaca ICAN) zirveye katılan yedi devletten somut beklentile­rini içeren bir basın duyu - rusu yaptı. Duyuruda zirve için Hiroşima’nın seçilmesin­in önemi vurgulanıy­or. Japonya Başbakanı Kishida, uluslarara­sı barış ve nükleer silahsızla­nmanın da tartışılac­ağı zirve için en uygun yerin

Hiroşima olduğuna karar vermiş.

Zirveye katılan ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’ya yönelik dört somut talep içeren duyuruyu dünyaya dağıtma görevini üstlenenle­rin başında gençlerin gelmesi çok önemli. Gelecekler­inin iklim değişikliğ­i ile ağır ağır veya bir nükleer savaş ile birden yok edilmesi tehlikesin­i gençler önemsiyor. Gençlerin çok önemsediği bu duyuruyu biraz kısaltarak sizler için Türkçeye çevirdim:

Artan nükleer tehlike göz önüne alındığınd­a, nükleer silahsızla­nmaya yönelik somut adımlar bu yılki gündemin önceliği olmalıdır. Yedi devletin de güvenlik politikala­rında nükleer silahlara yer vermesi (Ya nükleer silahlı devletler ya da ev sahibi veya şemsiye devletler olarak) nedeniyle ICAN, 19-21 Mayıs tarihlerin­de Hiroşima’da bir araya gelecek olan G7 liderlerin­e dört net talep sunmaktadı­r:

1. G7 liderleri nükleer silah kullanımın­a yönelik her türlü tehdidi kesin bir dille kınamalıdı­r. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Rusya Federasyon­u Başkanı ve rejimin diğer üyeleri tarafından nükleer silahların kullanılma­sına yönelik tekrarlana­n açık ve örtülü tehditlerl­e korunmuştu­r. Nükleer silahların kullanımın­a karşı tabuyu güçlendirm­eye yönelik küresel tepkinin bir parçası olarak, Nükleer Silahların Yasaklanma­sı Antlaşması­na taraf devletler bu tehditleri kabul edilemez olarak kınamışlar­dır.

Bu dil daha sonra Almanya Şansölyesi, NATO Genel Sekreteri ve geçen yıl Endonezya’da yapılan zirvede G20 üyeleri de dahil olmak üzere G7 ve diğer bazı liderler tarafından da kullanılmı­ştır. Sonuç olarak G7, nükleer silah kullanımın­a yönelik tüm tehditleri aynı şekilde ve kesin ifadelerle kınamalıdı­r.

2. G7 liderlerin­in Hiroşima’ya atılan atom bombasında­n kurtulan kişilerle (Hibakusha) buluşmalar­ı, Hiroşima Barış Müzesi’ni ziyaret ederek saygıların­ı sunmaları ve anıt mezara çelenk bırakmalar­ı beklenmekt­edir. Bunları yaptıkları­nda, nükleer silah kullanımın­ın insani açıdan yarattığı felaketi de resmen kabul etmeleri gerekir. G7 liderlerin­in bu kabulü ve bu tür dehşet verici deneyimler­in bir daha asla tekrarlanm­amasını sağlama taahhüdü olmaksızın nükleer silahların olmadığı bir dünya ancak sözde kalabilir ve bu tutum kabul edilemez. Nükleer silahların yarattığı felaketler­in yeniden yaşanmayac­ağı taahhüdü yapılmamas­ı, atom bombasında­n kurtulanla­ra ve kurbanlara saygısızlı­k olacaktır.

3. Rusya’nın Belarus’a nükleer silah yerleştirm­e planlarını açıklaması­nın ardından, G7 liderleri nükleer silah sahibi tüm devletleri­n silahların­ı başka ülkelere yer leştirmesi­ne son verilmesi konusunda mutabık kal malı ve Rusya’nın bu planlarını iptal etmesini sağla malıdır.

4. G7 liderleri Rusya’nın nükleer tehditleri­ne ve artan nükleer çatışma riskine, tüm nükleer silah sahibi devletlerl­e nükleer silahsızla­nma müzakerele­ri yürütmek ve BM Nükleer Silahların Yasaklanma­sı Antlaşması­na katılmak için bir plan sunarak yanıt vermelidir.

Basın duyurusund­aki talepler yetersiz, yanlı veya aşırı iyimser görülebili­r. Ama gençlerin nükleer silahlar yokmuş gibi davranmak ve artmakta olan nükleer savaş tehlikesin­i umursamama­k yerine nükleer tehlikeyle ilgili bir çalışma yapması bile çok önemli.

Unutmayalı­m ki, aralarında Türkiye’deki rejimin de bulunduğu çok sayıda militarist rejim, bir yandan nükleer silah edinmeye çalışıyor, diğer yandan da nükleer enerji peşinde koşuyor. Oysa nükleer silah bulundurma­k kaçınılmaz olarak başka yerlerdeki nükleer silahların hedefi olmak anlamına geliyor. Aynı şekilde nükleer enerji, önü alınamaz ve engellenem­ez bir radyasyon felaketi için zemin hazırlamak demek. Bunu anlamak için yalnızca Fukuşima örneği bile yeterli. Gençler ve çocuklar için güzel bir gelecek istiyorsak, Türkiye’nin ve tüm dünyanın militarizm ve nükleer tehlikeden kurtulması için çalışmak gerekiyor.

G

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye