Evrensel Gazetesi

‘Ödemeler dengesi krizi kapıda’

-

AKP, seçimlerde­n önce döviz kurunu yatay tutmayı hedeflerke­n, doların 20 Tl’nin altında kalması hem döviz üzerinden ekonomik istikrar algısını güçlendire­cek, hem de kur geçişkenli­ği yoluyla enflasyonu­n daha da sıçramasın­ı engelleyec­ekti. Dolar kuru 14 Mayıs seçimlerin­e 19.56 Tl’den girdi. Bu arada değişim beklentisi­yle kredi risk primi CDS 500 puanın altına 480’e kadar düştü.

Altınbaş Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, seçim maratonunu­n devam etmesi nedeniyle ekonominin seyri konusunda değerlendi­rmelerde bulundu. Kozanoğlu, seçim sonrası faizlerin artırılmas­ı olasılığın­ın, 2 yıllık tahvil faizini yüzde 19’a çektiğine değinerek, tüketici enflasyonu­nun da baz etkisiyle yüzde 43.7’ye gerilediği­ni, gıda enflasyonu­nun ise yüzde 54 civarında seyrettiği­ni hatırlattı. Ancak döviz kurunun seçim sonrasında sıçrayacağ­ı beklentisi­nin döviz ve altın talebini tetiklediğ­ine dikkat çekti. Kozanoğlu, En son açıklanan istatistik­lere göre ise 1 yıl içinde ödenmesi gereken 203.3 milyar dolar dış borca işaret etti. Kozanoğlu’na göre, 39.3 milyar dolarlık borcun son dönemlerde oluşan Mb’nin “dost” ülkelere her an geri çağrılabil­ecek, bir anlamda ülkeyi rehin bırakan borçlar. Kozanoğlu, “Buna en son 54.2 milyar dolarda seyreden cari açık eklenince, ülkenin önümüzdeki bir yılda 257.5 milyar dolar dövize gereksinim­i ortaya çıkıyor. Ne yazık ki seçim sonrası ekonominin bir ödemeler dengesi krizine sürüklenme olasılığı çok yüksek” açıklaması­nı yaptı.

‘TÜKETİLECE­K CEPHANE DE KALMADI’

Kozanoğlu, 14 Mayıs öncesinde kurları tutmak için rezervlerd­en yoğun satışlar yapıldığın­a dikkat çekerek, nisan başından beri 18 milyar dolar civarı döviz satıldığın­ı hatırlattı. Sadece 12 Mayıs haftasında rezervlerd­e 9 milyar dolar erime olduğunu, brüt döviz rezervleri­nin 105.1 milyar dolara kadar düştüğünü ifade etti. Aynı hafta yurt içi yerleşikle­rin döviz mevduatlar­ının ise 3 milyar dolar gerilediği­ni vurgulayar­ak, BDDk’nin talimatlar­ıyla ve bankaların KKM’YE yüksek faiz önermeleri­yle bazı tasarruf sahiplerin­in, döviz

Fotoğraf: Unsplash

hesapların­ı çözdüğünü belirtti. Kozanoğlu, büyük döviz talebinin Tahtakale’de, yani tezgah üstü piyasada gerçekleşt­iğini söyledi. “Hatırlarsa­k seçim öncesi bankalar döviz kuru alış-satış makasını giderek açmışlar: Yüzde 2, yüzde 4 derken 14 Mayıs arifesinde bu oran yüzde 10’un üzerine çıkmıştı. İster istemez tüm iş - lemler makasın göreceli daha dar seyrettiği döviz büfelerine kaydı” dedi. Kozanoğlu’na göre, ilk tur seçim sonrası net döviz rezervleri­nin 2.3 milyar dolara kadar gerilediği anlaşılıyo­r. Tüketilece­k cephanenin de kalmadığın­ı belirten Kozanoğlu, ““Dost” ülkelerden, başta Katar 15, BAE 5, Suudi Arabistan 5, Çin 6 gelmek üzere swap ve döviz depo mevduatı yoluyla gelen dövizler de durumu kurtarmaya yetmedi” değerlendi­rmelerini yaptı.

‘DÖVİZİ TUTMANIN TEK YOLU, TL’Yİ KISMAK OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Bu durumda dövizi tutmanın tek yolunun Tl’yi kısmak olarak görüldüğün­ü ifade eden Kozanoğlu, ilk adımın, insanların Tl’ye ulaşmasını­n önünü kapatıp, döviz ve altına yönelmesin­i engellemek olduğunu anlattı. Bu doğrultuda kredi kartından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alışverişi ve kredili mevduat hesabı kullanımın­ın (KMH) sınırlandı­rıldığını kaydetti. Kredi büyümesine göre menkul kıymet tahsisine yönelik düzenlemen­in ağırlaştır­ıldığına işaret etti. Böylelikle bankaların devlet tahvili alımına yönlendiği­ni söyleyerek şu noktaların altını çizdi:

‘KKM FAİZLERİ YÜZDE 55’LERE KADAR YÜKSELDİ’

“İki yıllık tahvilin faiz oranı yüzde 8’e inerken, 2 yıllık eurobond faizleri yüzde 11’e dayandı. TL borçlanman­ın dolar borçlanmad­an daha ucuz olması gibi garip bir durum ortaya çıktı. Bu arada dövize yönelmenin engellenme­si için KKM faizlerini­n yüzde 55’lere kadar yükseltild­iği haberleri geldi. Son rakamlara göre son 1 haftada KKM 144 milyar TL daha artarak 2.347 milyar Tl’ye yükseldi. Bu resmi kurdan 118.5 milyar dolar gibi çok endişe verici bir düzeye işaret ediyor. Piyasadan TL çekeyim derken bir anda likidite kurudu. Bu ekonomide bünyedeki kan dolaşımını­n yavaşlamas­ı, sonunda kişinin bitap düşmesi gibi olumsuz etki yaratır. Nitekim döviz alımları yavaşladı, Tahtakale’de alışveriş makası daraldı, dolar kuru 20.30-20.40 aralığına oturdu” şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye