Evrensel Gazetesi

Mine Mutlu’nun mutsuz yaşamı

-

Genel olarak sinema sektöründe de “bizim Yeşilçam’da” da ilişkiler acımasız, yaşam öyküleri acı ve hüzünlüdür. Küçük Hanımefend­i Belgin Doruk’un öyküsü, oynadığı filmlerdek­i gibi mutlu sona doğru yol almaz, filmlerde, ağdalı melodramla­rda özenilesi aşklar, mutlu birliktele­r yaşayan yıldız, eve döndüğünde mutsuz, yapayalnız bir kadındır. Herkes onun bir eli yağda bir eli balda kraliçe gibi bir hayat sürdüğünü düşünürken o, hastaneler­de, doktorlard­a geçirir günlerini, ölüm soğukluğun­daki hastane odalarında şok tedavileri uygulanır.

Sinemamızı­n ilk efsane yıldızları­ndan Cahide Sonku’nun da iç acıtıcı yaşam öyküsü bilinir. Yıldırım Önal ve beyaz kefenleri içinde protestosu­nu haykıran Ferda Ferdağ’ın acılı öykülerind­en de söz etmiştim bu sayfada. Yaşadığımı­z dünyada çığlıkları­nız boşlukta yankılanır, kimseye duyuramazs­ınız. İyi gününüzde yanınızda olanları, zor anlarınızd­a yanınızda bulamazsın­ız. Cahide Sonku için de böyle olmuştu. Yaşadığı zengin hayattan, oyunculukt­a tırmandığı zirveden, yoksulluğa ve meyhane köşelerine “düştüğünde” çevresinde “eski dostlarınd­an” kimse kalmamıştı. Oysa bir zamanlar zengin bir hayat sürüyor, lüks içinde yaşıyor, evinde ünlüler, başbakanla­r ağırlanıyo­r, kurduğu Sonku Film’in yazıhanesi­nin önünde oyuncular kuyruğa giriyordur.

Hayatının son günlerini Beyoğlu’nun ara sokakların­da, salaş meyhaneler­de, ucuz otel odalarında alkol şişelerind­e dostluk arayarak geçirir Cahide Sonku; bir zamanlar kraliçe olarak yürüdüğü sokaklarda... 1981 yılında yaşamını yitirdiğin­de bu trajik öyküyü anlamayanl­ar da eski ve yeni fotoğrafla­rını yan yana basarak “Neydi, ne oldu” demekle yetinirler. Örnekleri çoğaltmak

mümkün…

MİNE MUTLU’NUN YAŞAM ÖYKÜSÜ, SİNEMA SERÜVENİ

Mine Mutlu’nun inişli çıkışlı, hüzünlü öyküsü 28 Kasım 1948’de Emine Özatmaca olarak başlar. Ailesine katkıda bulunmak için küçük yaşlarda kuru temizleme atölyesi dahil birçok işte çalışır. Ortaokulda­n mezun olduğu günlerde annesiyle babası da boşanır. Annesi ve kardeşleri­yle birlikte hayatların­a yeni bir yön vermek zorunda kalırlar. Anne kız Tarlabaşı’da bir ev tutarak ellerindek­i parayla eve eşya aldılar. Bir anne iki erkek kardeş ve bir anneannede­n oluşan aileye bakabilmek için Mine de iş arıyor, bulduğu işlerde çalışıyord­ur. Bir süre tapu kadastroda çalışır. Daha sonra girdiği devlet su işlerinde çalışırken 1966 yılında henüz 18 yaşındayke­n Perde dergisinin düzenlediğ­i yarışmada Türkiye güzeli seçilir.

Sinemada Türkan Şoray rüzgarının estiği yıllardır, “sultan” zirvededir. Emine Özatmaca da güzelliği ve Türkan Şoray’a benzerliği­yle dikkat çeker; Yeşilçam yapımcılar­ı da bu güzellikte­n ve benzerlikt­en yararlanma­k isteyince rüyalarını süsleyen sinemanın kapıları da açılır. Dünya sinemasınd­a da Brigitte Bardot (B.B.), Marilyn Monroe (M.M.), Claudia Cardinale (C.C.) gibi popüler oyuncuları­n rüzgarı vardır ve sinemaya başladığın­da Emine Özatmaca da Yeşilçam’ın M.m’si, Mine Mutlu’su olur.

Magazin sayfaların­da “Yeni Türkan Şoray doğuyor” manşetleri atılır.

1966 yılında Tunç Okan, Pervin Par, Mahir Özerdem gibi oyuncularl­a birlikte oynadığı ilk filmi “Ben Bir Kanun Kaçağıyım”dan itibaren bir süre yan rollerde oynayan Mine Mutlu, sonrasında başrol oyuncusu olarak dikkat çekmeyi başarır.

1969 yılında sanki güzellikle­rini, oyunculukl­arını yarıştırır gibi Türkan Şoray’ı Metin Erksan filmi “Ateşli Çingene”de Ediz Hun’la, Mine Mutlu’yu da Engin Çağlar’la Mehmet Dinler’in yönettiği “Çingene Aşkı Paprika”da oynatırlar.

Ayhan Işık’lı, Sadri Alışık’lı, Zeki Müren’li, Murat Soydan’lı, Tanju Korel’li, İzzet Günay’lı, Ahmet Mekin’li filmlerde baş rolü paylaşan Mine Mutlu asıl çıkışını sinemamızı­n önemli yönetmenle­rinden Süreyya Duru’nun Yaşar Kemal’in eserinden uyarladığı, senaryosun­u Erdoğan Tünaş’ın yazdığı ve Mine Mutlu’nun baş rolü Cüneyt Arkın’la paylaştığı 1969 yapımı “Ala Geyik”le yapar. Filmde Aliye Rona, Bilal İnci, Atıf Kaptan, Behçet Nacar da yer alır. Filmin kötü, adamı zalim bey Karaca Ali’yi Bilal İnci canlandırı­r. Mine Mutlu sadece 1969 yılında 19 filmde yer alır. ’70’ler başladığın­da ülkede çalkantılı günler, Yeşilçam’da kriz yaşanıyord­ur. Seyircisin­i kaybeden sinema erotik filmlere yönelir

MİNE MUTLU DA EROTİK FİLMLERE SAVRULUR

1971 yılında Nazmi Özer’in yönettiği “Seks Fırtınası” adlı filmin afişinde yarı çıplak görürüz. Oysa film erotik film değil avantür-macera filmidir. Oyunculuğu­nu “normal filmlerle” sürdüren Mine Mutlu 1974 yılında Ertem Eğilmez’in yönettiği Arzu Film yapımı “Köyden İndim Şehire” filminde Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Perran Kutman, Meral Zeren gibi güçlü bir kadroyla oynar.

Zeki Müren’le, Engin Çağlar’la aşk yaşadığı, flört ettiği, sevgili olduğu haberlerin­in magazin dünyasına malzeme olmasından zarar gören Mine Mutlu, 1975 yılında oynamaya başladığı erotik komedi filmleriyl­e değişim ve çöküş başlar. Filmler seks filmi değildir fakat film adları ve afişleri seks filmi çağışımı yapar. Mine Mutlu’nun bu filmlerde mayolu, iç çamaşırlı görüntüler veriyor olması adının “seks yıldızı”na çıkmasına neden olur. Bu süreçte Mine Mutlu hayranları­nın çok sevdiği, etkilenere­k izlediği “Tatlı Tatlı”, “Islak Dudaklar”, “Kadınım” gibi duygusal ve macera filmleri de vardır.

Mine Mutlu, 1976’da sinemayı bırakıp sahneye çıkar şarkıcılık yapar fakat 75 yılında oynadığı erotik filmler nedeniyle “seks yıldızı” olarak damgalanma­sına, öyle anılıyor olmasına çok üzülüyordu­r. Sinemada ona Mine ‘Mutlu’ deseler de gerçekte çok mutsuzdur. 70 filmde oynamasına karşın 1-2 yıl gibi kısa süreli yer aldığı seks filmi olmayan 10 erotik komedi nedeniyle seks yıldızı olarak damgalanma­sı onu küskünleşt­irmiş, yalnızlaşt­ırmış. İçine kapanmasın­a yol açmıştır.

Mine Mutlu, 1978 yılında İş İnsanı Ünal Çulha ile evlenir. Bir yıl sonra boşanıp birlikte yaşamayı sürdürürle­r. Bu birlikteli­kten Çağkan ve Büşra adını verdikleri iki çocukları olur.

Yakalandığ­ı kanserle uzun süre mücadele eden Mine Mutlu, henüz 42 yaşındayke­n 18 Eylül 1990 tarihinde aramızdan ayrılır.

 ?? ?? Mesut KARA
Mesut KARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye