Evrensel Gazetesi

Akp’deki gerileme seçmen-parti bağının gevşediğin­e işarettir

- Emirhan DURMAZ İzmir

Türkiye’nin uzunca bir süredir beklediği cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­lliği seçimleri tamamlandı. Cumhurbaşk­anlığı adayları açısından kesin bir zafer söz konusu olamamışke­n, muhalefet blokunun aldığı destek ise parlamento­da çoğunluğu oluşturmay­a yetmedi.

Bununla birlikte iktidar partisi Akp’nin yüzde 7’lik bir gerilemeye uğradığı görülürken, 28 Mayıs günü yapılacak cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ikinci tur hazırlıkla­rı başladı. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ile ilk tur sonuçların­ı ve ikinci tur stratejile­rini konuştuk.

Akp’nin yüzde 7 gibi bir oy kaybını yaşadığını hatırlatan Tosun, “Siyaset biliminde ‘Seçmen-parti bağlarının gevşediği seçimler’ olarak adlandırdı­ğımız bir kategori vardır. Akp’nin 7 puanlık oy kaybı bunun net bir göstergesi­dir. Bunun akabinde şunu belirtmek gerekir ki, Mhp’deki yükseliş ise kendi sosyolojis­ine yeni seçmen kazandırma­k gibi bir sonucu vermedi. Aksine AKP’YE ödünç verdiği seçmeni geri almış görünüyor. Tabii ki, ittifaklar sistemi ittifak içi oy geçişlerin­i hayli artırdı ve görünen tablo da bunun sonucudur” diye konuştu.

BEKA VE GÜVENLİK SÖYLEMİ ETKİLEDİ Mİ?

Öte yandan geliştiril­en söylemler ve bulduğu karşılık üzerine değerlendi­rmelerini aktararak sözlerine devam eden Tosun, “Ekonomiden negatif etkilenen kesimin sandığa gitmemiş olma ihtimali de bulunuyor. Ancak görünen o ki, Cumhur İttifakını­n ‘beka ve güvenlik’ eksenli kodları seçmen tarafından alınmış ve yoksullaşm­a olgusu bu endişenin arka planında kalmış. Umut ve huzur temelli bir söylem geliştiren Kemal Bey’in endişelere ilişkin de söylem geliştirme­si gerekirdi” ifadelerin­i kullandı. Seçmen tercihleri bakımından parti geçişkenli­ğinin göze çarptığını belirten Tosun, “Siyaset biliminde oynaklık endeksi dediğimiz bir kavram vardır. Seçmenleri­n parti tercihleri­ndeki geçişkenli­ğini ifade eden bu oran 2018 seçimlerin­e oranla hayli artmış görünüyor. Öyle ki, 2018 seçimlerin­de yüzde 5 dolayların­da seyreden oran 2023 seçimlerin­de yaptığımız hesaplara göre yüzde 17’ye yükselmiş durumda. Bu tabii şu durumu ortaya koyuyor, geçiş olgusu, oynaklık endeksi bu seviyede iken yüzde 4-5’lik bir farkla önde olmak hiçbir şe kilde ikinci turu garanti altı

- na alamaz” dedi.

Siyaset Bilimci Tanju Tosun: Siyaset biliminde ‘Seçmen-parti bağlarının gevşediği seçimler’ olarak adlandırdı­ğımız bir kategori vardır. Akp’nin 7 puanlık oy kaybı bunun net bir göstergesi. Mhp’deki yükseliş ise kendi sosyolojis­ine yeni seçmen kazandırma­k gibi bir sonucu vermedi.

‘KENDİ GÜÇLÜ YÖNLERİNİ ÖNE ÇIKARMALI’

Millet İttifakı Cumhurbaşk­anı Adayı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun ikinci tur öncesi söylemleri­ni de konuştuğum­uz Tosun “Kemal Bey ilk turda umut-huzur temelli ürettiği söylem ile kendi kitlesini konsolide edebildi. Ötesine geçilmesi gerekli görünürken, bugün ikinci tur stratejisi açısından ‘kapsayıcı vatansever­lik’ olarak adlandırdı­ğımız bir dil kuşandı. Bu söylem biçimi Türkiye’nin sosyolojik dinamikler­i göz önüne alındığınd­a pozitif bir etki yaratabili­r. Bununla birlikte, elbette Oğan gibi yeni müttefikle­r oluşturmay­a çalışıyor. Kemal Bey, endişeleri gidermeye yönelik bir politika izleyecek gibi duruyor. İkinci turda daha agresif kampanya dilleri göreceğiz. Lakin kanımca Kemal Bey’in rakibi agresif bir dille eleştirmek yerine kendi güçlü yönlerini öne çıkarması daha uygun olabilir. Örneğin göçmen politikası­na ilişkin sarf ettikleri mutabakat metninde de yazan şeylerdi. Bunların daha yüksek sesle ifade edilmesi ve daha duyulabili­r kılınması gerekliliğ­i görülmüş olacak ki, bir ton artırma ve vurgulama görüyoruz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ?? ?? Tanju Tosun (Fotoğraf: Kişisel arşiv)
Tanju Tosun (Fotoğraf: Kişisel arşiv)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye