Evrensel Gazetesi

Britanya’da ekonomi de işçiler de hasta

-

İngiltere’yi artan yaşam ücretleri krizi vurmuşken, dört bir yandan grev ha berleri artarak geliyorken, ülkedeki uzun süreli hastalık nedeniyle çalışa mayan işçilerin sayısı da çarpıcı bir şe kilde artıyor. The Guardian yazarların­dan Larry Elliot bu iç içe geçen gelişmeler­i birbi rine bağlayan bir analiz sunuyor.

Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan’da ekono mik iş birliğinin değerlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Aynı zamanda Alman silahları bir kez daha otokrasiye sunuldu, hem de değerlere bağlı dış politika yaptığı iddiasında­ki Federal Dışişleri Bakanı Baerbock tarafından. İkiyüzlü lüğün daniskası. du. Bunlardan biri, şu anda sadece İngiltere için 7 milyon dan fazla olan NHS bekleme listelerin­i yıl sonuna kadar kı saltmak, bir diğeri ise ekonomiyi büyütmekti.

Bu ikisi birbiriyle bağlantılı. Hastalık nedeniyle çalışama yan 2.55 milyon kişinin dörtte biri iş istediğini söylüyor; da ha iyi ve daha hızlı tedavi bu kişilerin iş bulmasına yardımcı olacak, ekonomidek­i milyonlarc­a boş pozisyonun bir kısmı nı dolduracak ve büyümeyi artıracakt­ır.

Kesin olan bir şey var: uzun vadeli hastalık yardımları için uygunluk kriterleri­ni sertleştir­mek, en savunmasız in sanların bazılarını­n hayatların­ı daha da zorlaştırm­aktan başka bir işe yaramaz. İngiltere’nin sağlık sorununun köklü yapısı, cezalandır­ıcı bir yaklaşımın işe yaramayaca­ğı anla mına gelir.

Son 15 yıldır zor zamanlar geçiriyoru­z. 1990’lar ve 2000’lerin başı, reel gelirlerin arttığı ve İşçi Partisi hükü metleri döneminde NHS harcamalar­ının 1948’de kuruldu ğundan bu yana hiç olmadığı kadar hızlı arttığı uzun bir ekonomik yükselişe sahne oldu. 2007’den bu yana, ücretleri -enflasyona göre düzeltilmi­ş olarak- 15 yıl öncesine göre daha düşük bırakan iki derin durgunluk yaşandı.

Bu dönemde iş bulmak oldukça kolay olmuş, ancak bu işler genellikle düşük ücretli, güvencesiz ve sendikasız ol muştur. Resmi yoksulluk sınırının altında yaşayanlar­ın yüz de 50’sinden fazlası çalışan bir hanede yaşamaktad­ır ve geçimlerin­i sağlamak için sürekli mücadele etmek hem fi ziksel hem de zihinsel olarak zarar vermiştir.

Aynı zamanda, NHS’YE yapılan harcamalar, 2010’dan bu yana finansmand­a yapılan yetersiz artışlarla çok daha azal dı. Tasarruf yapma ihtiyacı sadece kovid vurduğunda kapa site yetersizli­ği anlamına gelmedi, aynı zamanda önleyici sağlık ve ruh sağlığına yetersiz yatırım anlamına da geldi.

Kamu Politikala­rı Araştırma Enstitüsü (IPPR), hükümetin yıl sonuna kadar bekleme listelerin­i azaltmak gibi mütevazı

Fotoğraf: Arif Bektaş/evrensel

bir hedef yerine daha ileri gitmesini ve İngiltere’yi dünyanın en sağlıklı ülkesi haline getirmek için 30 yıllık bir misyon üstlenmesi gerektiğin­i söylüyor.

Bu değerli bir hedef, ancak bunu başarmak kolay olma yacak. Diğer şeylerin yanı sıra, daha iyi ücretli ve daha gü venceli işler; çalışma koşulların­ın müzakere edilmesind­e sendikalar­a daha büyük bir rol; karma çalışma ve daha kı sa çalışma haftaları gibi yeni fikirleri benimseme isteği ve Nhs’nin önlenebile­cek sorunlarla ilgilenen, ulusal bir hasta lık hizmeti yerine gerçek bir ulusal sağlık hizmeti haline gelmesi gerektiğin­in kabul edilmesi gerekecekt­ir.

Hepsinden önemlisi, sağlıksızl­ıktan kaynaklana­n hare ketsizliği­n daha derin bir rahatsızlı­ğın, yani modern İngiliz kapitalizm­inin sağlıksız durumunun bir belirtisi olduğunun kabul edilmesini gerektirec­ektir.

Çeviren: Sarya Tunç

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye