Evrensel Gazetesi

UZUN SÜRELİ HASTALIK NEDENİYLE ÇALIŞAMAYA­N İŞÇİLERİN SAYISI ARTIYOR

- Larry Elliott The Guardian

MUHAFAZAK­RLAR bu krize yönelik bariz çözümleri takip etmekte başarısız oldular, bunun yerine hastaları ve Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) grevcileri­ni cezalandır­dılar.

Britanya hasta bir ekonomiye sahip. Bu, geçtiğimiz yıl bü yümenin durağanlaş­masıyla ilgili bir metafor değil, bir gerçe ğin ifadesi. Daha önce hiç bu kadar çok insan uzun süreli hastalık veya sakatlık nedeniyle iş gücünün dışında kalma mıştı. Daha önce hiç bu kadar büyük bir insan potansiyel­i kaybı yaşanmamış­tı.

Sağlığın daha iyi olması başlı başına arzu edilen bir du rumdur. Sağlıksızl­ık insanları mutsuz eder, bu nedenle yete rince iyi oldukların­da çalışmak isteyebile­cek insanların sayısı nın azalmasını­n ekonomik faydaların­ın olup olmaması ger çekten önemli olmamalıdı­r. Gayrisafi yurt içi hasıla her şey değildir.

Şu anda durum şöyle. Uzun süreli sağlık sorunları nede niyle iş aramadığın­ı söyleyenle­rin sayısı 2023’ün ilk üç ayında 86 bin artarak 2.55 milyona ulaştı ve şu anda üç yıl önce pandemi başlamadan önceki rakamın 438 bin üzerinde.

Kovid-19’un ulusun sağlığına ciddi bir darbe vurduğu ve zaten ciddi şekilde gerilmiş olan NHS üzerinde baskı yarattığı açık. Bu 438 bin kişilik artışın bir kısmı uzun kovidden muz darip olacak, diğer kısmı ise karantina stresinin ve ardından gelen hayat pahalılığı krizinin ruh sağlıkları­nı etkilediği­ni göre cektir.

Hemen işe yarayacak iki şey var: NHS’YI aylardır etkileyen grevlerin sona ermesi ve sırada bekleyen hasta birikimini te mizlemeye başlamak için ekstra yatırım. Hükümetin hemşire ler ve genç doktorlarl­a uzun süredir devam eden savaşı ken di kalesine attığı muhteşem bir gol oldu.

2023’ün başında Başbakan Rishi Sunak beş vaatte bulun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye