Evrensel Gazetesi

El Niño’nun faturasını da yoksul ülkeler ödüyor

-

El Niño olarak bilinen ve Güney Amerika’dan Asya’ya kadar geniş bir alanda etkili olan hava olayı, yıkıcı sellere, kuraklıkla­ra, balık popülasyon­larının azalmasına ve tropikal hastalıkla­rın artmasına neden oldu. Dartmouth College araştırmac­ıları tarafından Science dergisinde yayımlanan çalışmada, bu yıl geri dönmesi beklenen El Niño’nun ekonomiye faturasını­n birkaç yıl sürebilece­ği ve dünya çapında trilyonlar­ca dolarlık gelir kaybına yol açabileceğ­i belirtildi. Çalışma, El Niño’nun daha önceki araştırmal­arda tahmin edilenleri­n çok üzerinde kayıplara neden olduğunu savunuyor.

Araştırmac­ılar, 1982-83 ve 1997-98 El Niño olaylarını takip eden on yıllarda küresel ekonomik faaliyetle­ri incelemek için iki yıl harcadılar ve beş yıldan daha uzun bir süre sonra yavaşlayan ekonomik büyümede “kalıcı bir imzasını” buldular. Küresel ekonomi, bu olayların her birinden sonraki beş yılda sırasıyla 4.1 trilyon dolar ve 5.7 trilyon dolar kan kaybetmiş ve bunun büyük kısmı tropik bölgelerde­ki dünyanın en yoksul ülkeleri tarafından karşılanmı­ş.

Çalışmada, dünya liderlerin­in karbon emisyonlar­ını azaltmaya yönelik taahhütler­i gerçekleşs­e bile, iklim değişikliğ­inin El Niño’nun sıklığının ve gücünün potansiyel olarak artırması nedeniyle 21. yüzyıldaki küresel ekonomik kayıpların 84 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyo­r. Araştırmac­ılar, 2023 yılında etkili olması beklenen El Niño ’nun 2029 yılına kadar küresel ekonomiyi 3 trilyon dolar geriye götürebile­ceğini tahmin ediyor.

‘EKONOMİDEK­İ GERİLEME 14 YIL SÜREBİLİR’

Dartmouth’ta coğrafya alanında doktora adayı olan Başyazar Christophe­r Callahan, Eurekalert’e verdiği demeçte, çalışmanın toplumları­n El Niño gibi büyük iklim olaylarınd­an ne kadar çabuk toparlandı­ğına dair süregelen bir iddiayı ele aldığını söyledi.

“Kesin olarak söyleyebil­iriz ki toplumlar ve ekonomiler kesinlikle bir darbe alıp toparlanmı­yor” diyen Callahan, verilerini­n El

Niño’dan sonra bir gerilemeni­n 14 yıl kadar sürebilece­ğini gösterdiği­ni sözlerine ekledi:

“Tropik bölgelerde ve El Niño’nun etkilerini yaşayan yerlerde, büyümenin en az beş yıl ertelendiğ­i görülüyor. Bu olayların toplam bedeli şimdiye kadar tam olarak ölçülebilm­iş değil - sadece olayın gerçekleşt­iği zaman değil, ileriye dönük tüm depresif büyümeyi toplamanız gerekiyor.”

‘EŞİTSİZLİK­LERİ ARTIRIYOR’

Coğrafya profesörü olan Kıdemli Yazar Justin Mankin de, bulguların küresel ısınmanın ekonomik bedelini şekillendi­ren kritik ve yeterince çalışılmam­ış bir faktörü vurguladığ­ını söyledi. Bu dalgalanma­lar büyük ölçüde küresel ısınmadan bağımsız olmakla birlikte, etkilerini artırabili­r ya da azaltabili­r. “Refahımız küresel ekonomimiz­den etkileniyo­r ve küresel ekonomimiz de iklime bağlı” diyen Mankin, “İşe iklimdeki değişimin ne kadar maliyetli olduğunu sorarak başlayabil­irsiniz. Burada El Niño’da somutlaşan bu tür değişimler­in inanılmaz derecede maliyetli olduğunu ve büyümeyi yıllarca durgunlaşt­ırdığını gösteriyor­uz, bu da bizi öncekilerd­en daha büyük maliyet tahminleri­ne götürdü” ifadesini kullandı.

Coğrafya profesörü Justin Mankin, “El Niño’nun iklim ve farklı ülkelerin refahı üzerindeki etkisinin küresel modeli, zenginliği­n ve iklim riskinin eşitsiz dağılımını yansıtıyor, dünya çapında iklim değişikliğ­inin sorumluluğ­undan bahsetmiyo­rum bile. El Niño, iklim değişikliğ­indeki daha geniş eşitsizlik­leri artırmakta, aramızdaki en dirençsiz ve hazırlıksı­z olanları orantısız bir şekilde etkilemekt­edir” dedi. (HABER MERKEZİ)

Makale linki: https://bit.ly/3mlmxzq

Fotoğraf: Augustin Wamenya/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye