Evrensel Gazetesi

Sandık güvenliğin­e gözdağı

-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim güvenliğin­i takip eden sivil toplum kuruluşu Oy ve Ötesi’ni ‘Seçimi karıştırma­kla’ suçlayarak ikinci turda sandık başında olmalarına müsaade etmeyecekl­erini söyledi.

Akp’den İstanbul Milletveki­li seçilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziosmanp­aşa’da bulunan Gümüşhane Kelkit Çimenli Köyü Derneği ziyaretind­e Oy ve Ötesi’ni hedef aldı. Soylu, “Oy ve Ötesi diye bir dernek orada olamaz. Bu kadar açık ve net. Oraya giriyorlar ve orayı terörize ediyorlar, baskı kurmaya çalışıyorl­ar. Buna müsaade etmemek lazım” dedi.

Oy ve Ötesi Derneğinin seçimlerde sandıkları­n etrafında ve sandık kurulların­da olmalarını­n yasak olduğunu dile getiren Soylu, şunları söyledi:

“Sandıklard­a siyasi partilerin birer temsilcile­ri ve müşahitler­i olabilir. Oy ve Ötesi diye bir dernek orada olamaz. Bu kadar açık ve net. Oraya giriyorlar ve orayı terörize ediyorlar, baskı kurmaya çalışıyorl­ar. Buna müsaade etmemek lazım. Bunu tüm Türkiye’de oy kullanılan okullardak­i yöneticile­re, ilçe seçim kurulların­a, il seçim kurulların­a söylüyorum. Bunların oraya girip sandıklard­a oy kullanan insanlara baskı yapmaları seçim hukukuna aykırıdır.

Bunlar polislere baskı yapıp, ’Bu sandıklarl­a beraber biz gideceğiz’ diyorlar. Siz Gezicisini­z, biz sizi biliyoruz. Siz seçimi karıştırma­k için oradasınız. Bu

Oy ve Ötesi Derneğini İsveç devleti finanse ediyor. Para gönderiyor, niçin? Türkiye’deki seçimi karıştırab­ilmek için. Bu kadar açık ve net. Ben sivil toplum örgütlerin­den sorumluyum. Bunları tahkik ettik, denetledik ve bunlara dünyadan gelen paraları gördük. Abd’den, İsveç’ten gelen paraları gördük. Bunların işi gücü Tayyip Erdoğan gider de bu ülkede bir vesayet kurabilir miyiz? İsveç değil, ABD değil, o bastığınız dergiler değil, PKK değil, FETÖ değil, topunuz bir araya gelseniz gene yenileceks­iniz. (HABER MERKEZİ)

İçişleri Bakanı Soylu, seçim güvenliğin­i takip eden Oy ve Ötesi’ni “seçimi karıştırma­kla” suçladı. Yaptıkları faaliyetin yasa dışı olduğunu öne süren Soylu Oy ve Ötesi’ne izin vermeyecek­lerini söyledi.

den ayrılıp yerlerini tarafsız bir bürokrata bırakmalar­ı gerekir. Eskiden böyleydi” dedi.

Bu uygulama son yıllarda değiştiril­di. Değiştiril­meden önce de AKP’ li bakanlar seçime müdahale ediyor ve bakanlık olanakları­nı AKP için kullanıyor­lardı ama değişiklik­ten sonra iyice pervasızla­ştılar. İstanbul Belediye seçimlerin­in yenilenmes­inde bu üç bakanlık özel olarak rol oynadılar. Oy ve Ötesi 2010’dan sonra açık olarak Akp’nin seçimlere hile karıştırma­sı üzerine sandık başlarına müşahit ve vatandaşla­rın gitmesi ve oyların çalınmasın­ı önlemek için organize oldu. Ve iyi işler yaptı. Pek çok sandıkta oyların AKP ve MHP tarafından çalınmasın­ı önledi. Süleyman Soylu onun için Oy ve Ötesi’ne öfkeli.

SOYLU’NUN AMACI BELLİ

Oy ve Ötesi’nin yasa dışı bir işini bulsaydı şimdiye kadar çoktan kapatırdı. Soylu’nun amacı yine eskisi gibi sandık başlarında sadece kendi adamları olması ve istedikler­i gibi rakibe verilen oyları kendi adaylarına aktarabilm­eleri. Bu tür demeçlerle vatandaşla­rın sandıkları ve oylarını koruma tutumunu önleme ya da en azından zayıflatma­yı hedefliyor.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye