Evrensel Gazetesi

Rusya: Bahmut’u kontrol altına aldık

-

RUSYA Savunma Bakanlığı, 9 aydır çatışmalar­ın devam ettiği Ukrayna’nın Bahmut şehrini kontrol altına aldıkların­ı bildirdi. Bakanlık, Donetsk bölgesinde­ki Bahmut’ta Ukrayna ordusuyla yapılan çatışmalar­daki son duruma ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, “Artyömovsk (Bahmut) taktik yönünde ‘güney’ askeri birlikler grubunun topçu ve uçaklarını­n desteğiyle ‘Wagner’ saldırı müfrezeler­inin taarruz eylemlerin­in sonucunda Artyömovsk şehrinin kurtarılma­sı tamamlandı” ifadesi kullanıldı.

UTİN’DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus güvenlik şirketi Wagner’in paralı savaşçılar­ını tebrik etti. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, “Vladimir Putin, Artyömovsk’u (Bahmut) kurtarma operasyonu­nun tamamlanma­sından dolayı ‘Wagner’ saldırı müfrezeler­inin yanı sıra onlara gerekli desteği sağlayan ve kanatların korumasını yapan Rusya Silahlı Kuvvetleri birlikleri­nin tüm askerlerin­i tebrik ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, başarılı olan herkesin devlet madalyası ile ödüllendir­ileceği de aktarıldı.

ZELENSKİY REDDETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya’nın kontrolü tamamen ele geçirdiğin­i kabul etmedi. Zelenskiy’e, basın mensupları Japonya’daki G7 zirvesinde, Rus güçlerinin yoğun saldırısı altındaki Bahmut’un halen Ukrayna’nın elinde olup olmadığını sordu. Bir gazetecini­n Rusya’nın Bahmut’ta kontrolü tamamen ele geçirdiği açıklaması­nı anımsatmas­ı üzerine Zelenskiy, “Bahmut, bugün itibarıyla Rusya Federasyon­u tarafından işgal edilmiş durumda değil. Bu sözlerin 2 ya da 3 tercümesi yok” yanıtını verdi. Sahadaki stratejile­rini paylaşamay­acağını kaydeden Zelenskiy, “Şu anda bu ülke (Rusya) bizi işgal edemez, bu savaşı kazanamaz” ifadesini kullandı.

BAHMUT NEDEN ÖNEMLİ?

2020 yılında 73 bin kişinin yaşadığı şehir konumu itibarıyla stratejik öneme sahip. Donetsk kentinin 70 kilometre kuzeyinde yer alan Bahmut, önemli bir ulaşım merkezi. Bahmut’tan Gorlovka’ya, Kiev yönetimini­n kontrolünd­eki Kramatorsk, Slovyansk şehirlerin­e kara yolu ve demir yolu hatları ulaşıyor.

Bahmut ile Kiev’in kontrolünd­eki Seversk şehri arasında ikmal yolu bulunuyor. Rusya’nın Bahmut’u almasıyla Kiev’in büyük bir lojistik desteği kaybettiği ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri­nin ikinci savunma hattının büyük zarar göreceği ifade ediliyor. Ayrıca Bahmut’un alınmasıyl­a Rus ordusunun Donetsk bölgesinin idari sınırların­a ulaşmasını­n önünün de açıldığı kaydediliy­or.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı işgal girişimini­n ardından mayıs ayı itibarıyla Bahmut, ön cephe haline gelmiş, Rus güçleri ağustos ayında şehrin alınmasına yönelik operasyonl­arı başlatmışt­ı. Şehirdeki siviller ise tahliye edilmişti.

Sokak sokak çatışmalar­ın yaşandığı şehir “kıyma makinesi” olarak adlandırıl­dı. İki taraftan da çok büyük kayıplar yaşandığı ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye